Ειδήσεις

Τα 5 «κλειδιά» για τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε 5 κριτήρια, με βάση τα οποία θα επιλέγονται οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα ευρωπαϊκά για τον «πράσινο» και τον «ψηφιακό» χαρακτήρα των επενδύσεων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τα εθνικά, η εξωστρέφεια, η έρευνα και καινοτομία, καθώς και οι επιχειρηματικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Εκτός από τα δανειοδοτικά κίνητρα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και φορολογικά για την ενίσχυση των επιχειρηματικών συνεργασιών, έτσι ώστε να προκύψουν μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα συγκεκριμενοποιηθούν το προσεχές διάστημα, ενώ θα υπάρξει νομοθετικός καθορισμός τους τον Μάιο, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2021, με βάση την προκαταβολή που θα εισπραχθεί. Ως γνωστόν, η προκαταβολή θα είναι 13% επί του ποσού του δανείου, που θα φτάσει συνολικά τα 12,7 δισ. ευρώ. Το δάνειο δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50% της επένδυσης. Τουλάχιστον 20% πρέπει να είναι ίδια κεφάλαια του επενδυτή και τουλάχιστον 30% δάνειο από τράπεζα.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική μορφή που θα λάβει ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευελπιστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία στην πρόταση της χώρας για δανειοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η ελληνική πλευρά ποντάρει στην αξιοποίηση που έδωσε η απόφαση της Κομισιόν για χρησιμοποίηση των δανείων σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ως χρηματοδοτικού εργαλείου. Σε εκκρεμότητα παραμένει το μέρος των δανείων που θα χορηγηθεί μέσω των ελληνικών τραπεζών και αυτό που θα πάει μέσω των ευρωπαϊκών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ελληνικές πηγές, το 2023 θα υπάρξει αναθεώρηση των αποφάσεων, οπότε τα ποσοστά συμμετοχής μπορούν να αλλάξουν.

Το ενδιαφέρον προβλέπεται μεγάλο, σύμφωνα με την ανταπόκριση μέχρι στιγμής των τραπεζών, αλλά και κάποιων ιδιωτών επενδυτών.
Η κυβέρνηση βασίζει μεγάλες προσδοκίες για την ανάκαμψη του 2021 στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στον προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα έργα και τα προγράμματα του Ταμείου, κάτι που θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,1%.

Στην προχθεσινή της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ανάκαμψη 3,5%, χωρίς να υπολογίζει τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο ελληνικός προϋπολογισμός βλέπει 4,8%, αλλά με συμμετοχή του Ταμείου. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει και ένα δυσμενές σενάριο, με 1,5 μονάδα χαμηλότερη ανάπτυξη, δηλαδή κοντά στο 3,5%, που βλέπει και η Κομισιόν. Αφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι πλέον πιθανό σενάριο, αν και πρόσθεσε ότι είναι νωρίς, αφού δεν έχουμε ακόμη ούτε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2020, για το οποίο πάντως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς για ύφεση 10,5%. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ότι ουδείς εκτιμά ανάπτυξη κάτω από 3% για φέτος. Σημείωσε, εξάλλου, ότι για κάθε 15 μέρες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,8 μονάδες, αυξάνεται το πρωτογενές έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕΠ και μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 1-1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου