Υπέρ της υιοθέτησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που θα τους επιτρέπουν να πηγαίνουν σε θέατρα, γυμναστήρια και αθλητικές εκδηλώσεις και θα διευκολύνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό τάσσονται περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DPA ανέδειξε ότι το 60% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της άμεσης δημιουργίας ενός «πράσινου διαβατηρίου» ή ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα χορηγείται όταν θα έχουν αποκτήσει όλοι τη δυνατότητα να εμβολιαστούν για της νόσου Covid-19.
Τα αποτελέσματα της έρευνας
Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης…
- Το 35% των Γερμανών είναι κατά της ιδέας αυτής,
- το 16% υπέρ της άμεσης υιοθέτησης ενός «πράσινου διαβατηρίου», ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ,
- ενώ το 44% θεωρεί ότι θα πρέπει οι Αρχές να περιμένουν μέχρις ότου θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της χώρας να κάνουν το εμβόλιο, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν οι ίδιοι τελικά.
Η στάση της Μέρκελ
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ανοιχτή στην αναγνώριση προνομίων για τους εμβολιασμένους, αφού όμως προηγουμένως θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
«Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετά άτομα και κάποια αρνηθούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν ορισμένοι χώροι και να επιτραπεί η πρόσβαση σ’ αυτούς μόνον σε εμβολιασθέντες», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στη FAZ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Τι είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας
Υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε προ ημερών και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη εντός περίπου 12 εβδομάδων. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η συζήτηση σχετικά με το αν ο εμβολιασμός μπορεί να οδηγεί σε ανάκτηση κάποιων ελευθεριών πρέπει να διαχωριστεί και τόνισε ότι «το ένα δεν οδηγεί αυτομάτως στο άλλο».
«Πρέπει να διαχωρίσουμε το ζήτημα του ίδιου του πιστοποιητικού από αυτό που το ακολουθεί. Μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, έχουμε αποφασίσει κι εμείς ότι θέλουμε ένα τέτοιο πιστοποιητικό, συνδεδεμένο πανευρωπαϊκά μέσω μιας πύλης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Σπαν.
Στη δημοσκόπηση της YouGov Deutschland, που έγινε από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ερωτήθηκαν 2.030 άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.
Πηγή: tourismtoday.gr