Αλλαγή στρατηγικής από το υπουργείο Οικονομικών για να βγει ο λογαριασμός – Tα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και οι αλλαγές που εξετάζονται
Hπαράταση των περιοριστικών μέτρων «ψαλιδίζει» τους δημοσιονομικούς πόρους για τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας κατά την επιστροφή στην κανονικότητα και αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του αναζητώντας τη χρυσή ισορροπία, ανάμεσα στην ενίσχυση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και τους κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.
Από τη στιγμή που τα υφιστάμενα μέτρα καλύπτουν όλο τον Μάρτιο, οι νέες παρεμβάσεις, όταν αρχίσουν να αποσύρονται τα οριζόντια μέτρα στήριξης θα είναι απολύτως στοχευμένες. Την ίδια όμως ώρα όμως επανεξετάζεται το εύρος και τα χαρακτηριστικά ορισμένων εξ΄αυτών, υπό το βάρος της αιμορραγίας που προκαλείται στον προϋπολογισμό από το παρατεταμένο δεύτερο lockdown και τις δυσμενείς ανατροπές σε έλλειμμα και χρέος.
Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Mega ανέφερε πως «το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε». Ηδη εξετάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις και το πρόγραμμα Συν-Εργασία.
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των πάγιων δαπανών προβλέπεται να είναι το κεντρικό μέτρο στήριξης στη δέσμη παρεμβάσεων της επόμενης ημέρας, ώστε να βελτιωθεί η πιθανότητα βιωσιμότητας επιχειρήσεων που κινδυνεύουν, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επανεξετάζουν όλη τη φιλοσοφία του μέτρου. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το ήμισυ του ποσού που δικαιούται μια επιχείρηση θα καταβάλλεται με απευθείας επιδότηση για να καλύπτει ένα μέρος του κόστους για μια σειρά από δαπάνες όπως μισθοί, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια κλπ και για το υπόλοιπο θα καταβάλλονται φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια με τα οποία θα μπορεί να συμψηφίζει ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές, διατυπώνονται σκέψεις να ισχύσει μόνο η καταβολή των vouchers.Το τελικό σχέδιο δεν έχει κλειδώσει, αλλά εάν τελικά υπερτερήσει αυτή η πρόταση, θα πρόκειται για έμμεση στήριξη των επιχειρήσεων ενώ τα χρήματα θα επιστρέψουν στο κράτος αμβλύνοντας εως έναν βαθμό τις δημοσιονομικές πιέσεις.
Παράλληλα για το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις πληροφορίες αναφέρουν ότι αποσύρεται το σενάριο μιας γενικευμένης μείωσης του συντελεστή φόρου έως και 100%, όπως εφαρμόστηκε πέρυσι. Οι παρεμβάσεις που εξετάζεται να πραγματοποιηθούν θα αφορούν τις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019, αλλά κατάφεραν να έχουν κέρδη. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των υγειονομικών δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.
Προβληματισμός υπάρχει και για τη διάρκεια του προγράμματος Συν – Εργασία, λόγω του υψηλού κόστους αφού μόνο η επέκταση του για τον μήνα Μάρτιο στοιχίζει στον προϋπολογισμό 335 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όμως, για ένα μέτρο στήριξης της απασχόλησης και στόχος είναι να εξευρεθούν κοινοτικοί πόροι για τη συνέχισή του, όσο το δυνατόν περισσότερους μήνες.
Τα μέτρα που έχουν κλειδώσει για την επόμενη ημέρα της οικονομίας είναι: η παράταση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή σύμβασης, το Γέφυρα 2 με επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες αλλά και το «κούρεμα» των δανείων των πρώτων γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής .
Πάντως μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown, από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, ήτοι 2,140 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στο προϋπολογισμό κατά 1,869 δις. ευρώ διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.
Πηγή: imerisia.gr