Ειδήσεις

Έκκληση για Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά: «Επενδύστε στο μέλλον τους»

Σοβαρή επιδείνωση λόγω της νόσου COVID-19 στην κατάσταση των παιδιών στην ΕΕ, που έχει επιπτώσεις μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την ψυχική υγεία αλλά και τα περιστατικά βίας και κακοποίησης, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απευθύνει έκκληση για «Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά».

 

Σε σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε την Τρίτη με 48 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι κάθε παιδί είναι πρωτίστως παιδί, ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, την ιθαγένεια ή το κοινωνικό και οικονομικό του υπόβαθρο, τη σωματική του κατάσταση, το αν έχει μεταναστεύσει ή πού διαμένει.

 

Το κείμενο υπογραμμίζει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει στα παιδιά η κρίση του κορονοϊού, η οποία επιδεινώνει περαιτέρω τον κίνδυνο φτώχειας των παιδιών, επηρεάζοντας σοβαρά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο βίας και κακοποίησης. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει, όπως ανακοίνωσε, νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Δικαίωμα στην εκπαίδευση

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε παιδί, την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και τη διασφάλιση ισότιμης ως προς το φύλο πρόσβασης στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς από την προσχολική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών Ρομά, των παιδιών με αναπηρίες και των παιδιών-μεταναστών. Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν θα πρέπει ποτέ να αντικαθιστά μόνιμα την δια ζώσης μάθηση, λένε οι ευρωβουλευτές, ζητώντας επίσης να συμπεριληφθούν στα σχολικά προγράμματα κατάλληλες για την ηλικία πληροφορίες σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

 

Ένταξη και ένταξη των παιδιών-μεταναστών και προσφύγων

 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν βελτίωση της κατάστασης των παιδιών-μεταναστών τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικογενειακή επανένωση και στις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής, αίροντας τα εμπόδια για την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και μέτρα ένταξης. Το κείμενο απαιτεί από τα κράτη μέλη να αποφεύγουν την κράτηση παιδιών και να εγγυώνται ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα διαθέτουν νόμιμους εκπροσώπους και κηδεμόνες.

 

Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης

 

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η οποία έχει αυξηθεί λόγω της πανδημίας και του περιορισμού της κυκλοφορίας, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα προστατευτικά ιδρύματα έχουν καταστεί εξαιρετικά απρόσιτα. Καταγγέλλουν ότι 23 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει την οδηγία του 2011 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

 

Όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο, η επιτροπή τονίζει ότι η συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου και τους παρόχους υπηρεσιών είναι καίριας σημασίας και καλεί τα κράτη μέλη που δεν το έχουν πράξει ακόμη να ποινικοποιήσουν τη διαδικτυακή προσέγγιση με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

 

Το ψήφισμα ζητεί επίσης:

 

• κατάργηση, στη νομοθεσία και στην πράξη, της παιδικής εργασίας

 

• να διευκολύνει την επιστροφή των παιδιών με διαβατήριο ΕΕ που κρατούνται στο εξωτερικό λόγω σχέσεων με ένοπλες ομάδες (όπως το Ισλαμικό Κράτος) στη χώρα καταγωγής τους

 

• καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων, της εμπορίας ανθρώπων, των βασανιστηρίων, των δολοφονιών τιμής, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της αιμομιξίας, της αναγκαστικής εγκατάλειψης του σχολείου και της χρήσης παιδιών ως στρατιωτών.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου