Ηταν θέμα χρόνου… Η Ρόδος εισήλθε στο «βαθύ κόκκινο» μέχρι τις 16 Μαρτίου και η απόλυτη μεταστροφή του κλίματος επήλθε μέσα σε λίγα 24ωρα. Από τους πανηγυρισμούς για το πράσινο χρώμα στο χάρτη του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων), που αποτελούσε το καλύτερο εχέγγυο για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, περάσαμε στο βαθύ κόκκινο της αβεβαιότητας και της αγωνίας για την επόμενη ημέρα.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, στη Pόδο από την αρχή του έτους έως και την 3η Mαρτίου οπότε και ανακοινώθηκαν τα νέα αυστηρά μέτρα, τα κρούσματα έφτασαν τα 188 εκ των οποίων 16 τον Iανουάριο, 143 τον Φεβρουάριο και τις τρεις πρώτες ημέρες του Μαρτίου τα κρούσματα έφτασαν τα 29!
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, παρουσιάζει η στατιστική ανάλυση για το πώς η Ρόδος έφτασε στο «βαθύ κόκκινο», του Προγραμματιστή-Αναλυτή λογισμικού κ. Μάκη Τσιντσικλόγλου, ο οποίος εξηγεί:
«Η (ευρωπαϊκή) οδηγία για να μπει περιοχή στο βαθύ κόκκινο είναι 150 κρούσματα ανά 100χιλ πληθυσμού σε διάστημα 2 εβδομάδων. Αυτό σημαίνει 75κρούσματα/100χιλ την εβδομάδα. Η Ρόδος την τελευταία εβδομάδα είχε 96 κρούσματα στις 120χιλ πληθυσμού, δηλαδή 80κρούσματα/100χιλ πληθυσμού, πάνω δηλαδή από το όριο των 75 κρουσμάτων/100χιλ.
Είμαστε πάνω από το όριο ήδη 5 μέρες από την ανακοίνωση των νέων μέτρων (από τις 26/2)».
Περαιτέρω επισημαίνει ότι το γενικό κλείσιμο δίνει ελπίδες ότι αν ακολουθηθούν τα νέα αυστηρά μέτρα, τότε ίσως το καλοκαίρι η περιοχή μας να γίνει και πάλι πράσινη.
«Έχει για όλους μας νόημα να κλείσουμε (για λίγο) όταν ακόμα η διασπορά είναι μετρημένη, παρά να κλείσουμε όταν θα έχει ξεφύγει η κατάσταση και θα είμαστε κλειστοί για μήνες (βλέπε Θεσ/κη τον Νοέμβριο και Αττική τώρα).
Τουλάχιστον τώρα με το γενικό κλείσιμο, έχουμε ελπίδες σε 2-3 εβδομάδες να είμαστε πράσινοι πάλι και να ανοίξει χωρίς προβλήματα η σεζόν ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε καλοκαίρι.
Αν εξαπλωνόταν η διασπορά, κινδυνεύαμε να είμαστε κόκκινοι μέχρι και τον Απρίλιο, γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά προφανώς την νέα σεζόν».
Η δυσφορία για τα νέα μέτρα ήταν διάχυτη χθες τόσο από όσους τηρούν τα μέτρα προστασίας όσο και από τους αποκαλουμένους αρνητές που αναζητούν θεωρίες συνωμοσίας πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης.
Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, για χθες Τσικνοπέμπτη είχαν προγραμματιστεί πολλές συγκεντρώσεις σε σπίτια για την τήρηση του εθίμου, πολλές από τις οποίες ακυρώθηκαν όχι όμως όλες… Πολλοί αγνόησαν τα νέα μέτρα και συνέχισαν απτόητοι τις βεγγέρες, αρνούμενοι να συμμορφωθούν και να αντιληφθούν τι διακυβεύεται τις επόμενες ημέρες.
Μετά και τα νέα μέτρα, η κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο με τους πολίτες που φοβούνται για ανεπανόρθωτη ζημιά ενόψει της νέας σεζόν να ζητούν την αυστηροποίηση των ελέγχων και τήρηση των μέτρων και τους “αρνητές” από την άλλη πλευρά να βάλλουν κατά εκείνων που θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους αλλά και την εικόνα του νησιού.
Η «δημοκρατική» το τελευταίο διάστημα, με ρεπορτάζ, σχόλια και καταγραφή των γεγονότων, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα, φιλοξενώντας και αναδεικνύοντας τεκμηριωμένες απόψεις, είχε εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χαλάρωση των μέτρων ήταν εμφανής και ο εφησυχασμός από τα περιορισμένα κρούσματα, οδήγησαν τελικά στην «έκρηξη» των τελευταίων ημερών.
Ο εφησυχασμός, η αδρανοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, η αδιαφορία για τις βραδινές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους και η ανοχή απέναντι σε όσους εξόφθαλμα προκαλούσαν το κοινό αίσθημα με την συμπεριφορά τους, την ώρα που η κοινωνία αναστενάζει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, έφεραν τελικά αυτό που κανένας δεν επιθυμούσε, την ένταξη της Ρόδου στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη σε μια περίοδο που διαμορφώνονται τα δεδομένα για την νέα τουριστική περίοδο.
Το «βαθύ κόκκινο» σε συνάρτηση με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την άμεση επαναφορά της Ρόδου στον πράσινο χάρτη που είναι και το ζητούμενο, για τη δημόσια υγεία αλλά και για μια καλή τουριστική περίοδο, τουλάχιστον καλύτερη από την σεζόν του 2020.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία από την σελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 7.121 άτομα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κω 3.190, στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου 1.787 και στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου 613 άτομα. Οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς αποτελούν «σπαζοκεφαλιά» για την κυβέρνηση καθώς με αυτούς τους ρυθμούς, λόγω των περιορισμένων εμβολιαστικών κέντρων και την μη επαρκή ποσότητα εμβολίων, θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία γι αυτό και αναζητούνται -όπως έγραψε η «δημοκρατική»- λύσεις εξετάζοντας ακόμα και την εμπλοκή των φαρμακείων στη διαδικασία.
Ενισχύθηκαν από χθες οι αστυνομικοί έλεγχοι
Ενισχύθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων στη Ρόδο και «με το καλημέρα» βεβαιώθηκαν οι πρώτες παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση! Καθώς το νησί έχει ενταχθεί στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, αναπροσαρμόστηκαν τα μέτρα αστυνόμευσης και όλο το 24ωρο περιπολούν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της πόλης αλλά και στα δημοτικά διαμερίσματα με στόχο τη συμμόρφωση των πολιτών προς τα νέα δεδομένα.
Ως γνωστόν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναπροσαρμόστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Ο κωδικός 6 (άσκηση) στο 13033 ισχύει πλέον μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μοτοποδήλατο ή αυτοκίνητο. Επίσης, για αγορές πρώτων ειδών σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ (sms με κωδικό 2 στο 13033) πλέον επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας, ενώ και για τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ισχύει επίσης ο περιορισμός μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
Κατά τους χθεσινούς αστυνομικούς ελέγχους στη Ρόδο διαπιστώθηκαν αρκετές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, με τους πολίτες να αντιδρούν, σημειώνοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα μέτρα και τις απαγορεύσεις.
Πάντως χθες ήταν αισθητή η μείωση της κυκλοφορίας, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι, καθώς τα σχολεία όλων των βαθμίδων παραμένουν κλειστά, οπότε αποφεύχθηκε η κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών στα σχολικά συγκροτήματα.
Όλοι οι μαθητές στη Ρόδο (πλην των σχολείων ειδικής αγωγής που λειτουργούν κανονικά) επέστρεψαν στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.
Τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά από το σημείο στο οποίο σταμάτησε η δια ζώσης εκπαίδευση.
Σημειώνεται ότι αρκετά σχολεία στη Ρόδο είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν τμήματα σε συγκροτήματα και των δύο βαθμίδων λόγω κρουσμάτων του κορωνοϊού (νέο κρούσμα εντοπίστηκε προχθές σε εκπαιδευτικό στην Κω), οπότε αρκετοί μαθητές «απείχαν» ήδη από τη δια ζώσης διδασκαλία.
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, αρκετοί μαθητές κάποιων σχολείων απείχαν χθες από τα διαδικτυακά μαθήματα για να τηρήσουν τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης με τις οικογένειές τους!
Στο μεταξύ, θα συνεχισθούν κανονικά τα δια ζώσης μαθήματα στα νησιά της Χάλκης της Σύμης, του Καστελλόριζου και της Τήλου.
Τα σχολεία δεν λειτούργησαν χθες, καθώς υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου και εντάχθηκαν και αυτά στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, κάτι που διορθώθηκε στη συνέχεια.
Συνεπώς δεν συντρέχει λόγος για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σε αυτά τα νησιά.
Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Την Τετάρτη 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 65.621 έλεγχοι, από τους οποίους οι 7.610 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.434 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις, ως ακολούθως:
• 1.179 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, εκ των οποίων 11 στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 133.470 ομοειδείς παραβάσεις.
• 229 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 224 πρόστιμα των 300 ευρώ και 5 πρόστιμα των 150 ευρώ, εκ των οποίων 3 στο Νότιο Αιγαίο.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 41.338 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 39.560 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 1.778 των 150 ευρώ.
• 10 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.