Η 8η Μαρτίου είναι η «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Η ουδέτερη, αόριστη αυτή ονομασία κρύβει την αλήθεια: Πρόκειται ουσιαστικά για την «Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας». Καθιερώθηκε στη μνήμη των δολοφονημένων εργατριών υφαντουργίας της Νέας Υόρκης, που έπεσαν θύματα άγριας καταστολής, όταν εξεγέρθηκαν στις 8 Μαρτίου 1857 διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα. Είναι ημέρα αγώνα της γυναίκας για την ισότιμη συμμετοχή της, μαζί με τον άνδρα, στην κοινωνική δράση για ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Πάνω από ενάμιση αιώνα από τότε, η θέση της γυναίκας απέχει από το να είναι ισότιμη με του άνδρα.
Χιλιάδες ελληνίδες αν και έχουν εργαστεί σκληρά σε όλη τους τη ζωή βρίσκονται σήμερα χωρίς σύνταξη και κοινωνική περίθαλψη. Αλλά και αυτές που έχουν σύνταξη, αυτή συνήθως είναι μικρότερη από του άνδρα για την ίδια εργασία. Ο αγώνας των συνταξιούχων περιλαμβάνει και τον αγώνα για την πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών.
Σήμερα, δικαιώματα που κερδήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες χάνονται ή κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, εκεί όπου διατηρούνται ακόμη: η αναγνώριση της μητρότητας, η άδεια κύησης, οι δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες πριν και μετά τον τοκετό, η συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια, η σύνταξη της αγρότισσας. Η λειτουργία δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλες τις οικογένειες, η στήριξη με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα των πολύτεκνων οικογενειών (μείωση φόρων κ.τ.λ.), η δωρεάν παροχή βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένα μέλη κ.α., αποτελούν στόχους αγωνιστικών διεκδικήσεων.
Μόνον με την εφαρμογή των μέτρων αυτών πραγματοποιείται, στην πράξη και όχι στα λόγια, η ισοτιμία των γυναικών στις αμοιβές, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στη ζωή. Μόνον έτσι μπορούν οι γυναίκες να έχουν χρόνο να εργασθούν ισότιμα με τους άντρες αλλά και να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική ζωή. Είναι ανάγκη να αποκρούσουμε τα αντιδραστικά, σκοταδιστικά συνθήματα, που ακούγονται στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ, που θέλουν τις γυναίκες να πάψουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να επιστρέψουν στο σπίτι, στο «νοικοκυριό».
Τα φαινόμενα που καταγγέλθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για ανάρμοστη συμπεριφορά, βία και κακοποίηση, που φθάνει στο βιασμό, σε χώρους εργασίας, αφορούν κυρίως γυναίκες. Υπάρχει βαθύτερη κοινωνική και οικονομική βάση στην οποία πατά ο ακραίος ατομισμός, η βία ακόμη και η σεξουαλική κακοποίηση από μέρους του οικονομικά ή κοινωνικά «ισχυρού».
Είναι το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και διατηρεί τις διακρίσεις και τις ανισότητες. Το προσωπικό θάρρος, η αντοχή, η απόκρουση τέτοιων φαινομένων μπορούν να στηριχθούν μόνο στην αλληλεγγύη, συλλογικότητα, συναδελφικότητα. Αυτά πρέπει να είναι στοιχεία της πάλης των εργαζομένων στα πλαίσια των συλλογικών φορέων όλων των μισθωτών εργαζομένων, είτε αυτοί είναι εργάτριες και εργάτες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, ή επιστήμονες.
Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις συνταξιούχους, τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες του νησιού μας και τις καλεί:
Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους ανθρώπους των εργοδοτών.
Να αγωνιστούν οργανωμένα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στις διακρίσεις και την καταπίεση, για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων των εργαζομένων, γυναικών και αντρών.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Δευτέρα 8 Μαρτίου, η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και άλλες οργανώσεις οργανώνουν εκδήλωση στην πλ. Κύπρου στις 4:30 το απόγευμα. Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τη νόσο Covid -19
Το Δ. Σ.
του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου