Ειδήσεις

Το ήπιο και το δυσμενές σενάριο για τις τουριστικές εισπράξεις

Σοβαρή επιδείνωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, εάν δεν ανοίξει έγκαιρα η τουριστική αγορά, βλέπουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το πρωτογενές έλλειμμα θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος το 5% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης να περιοριστεί κοντά στο 3% ή και κάτω από αυτό το όριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξει ο κλάδος του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα έχει αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας και θα έχει εμβολιαστεί μία κρίσιμη μάζα πολιτών – τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες – ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.

Το στοίχημα του τουρισμού, όπως είναι φυσικό, θα παιχτεί στον αριθμό των επισκεπτών και κυρίως στα έσοδα που θα έχει ο κλάδος. Για παράδειγμα, το 2019 οι τουριστικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ. Το 2020, μετά βίας έφτασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Καταγράφηκε, δηλαδή, μία πτώση των εισπράξεων κατά 76,5%. Μάλιστα, η βουτιά των τουριστικών εσόδων ήταν μεγαλύτερη στο κομμάτι των εισπράξεων που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. (-82%) σε σχέση με τις χώρες εντός Ε.Ε. (-71%). Οι τουριστικές πληρωμές το 2020 διαμορφώθηκαν στα 766,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 72,1% σε σχέση με το 2019. Το ισοζύγιο, συνεπώς, παρέμεινε μεν θετικό, αλλά υποχώρησε στα 3,5 δισ. ευρώ, από 15,4 δισ. ευρώ το 2019, ήτοι μία συρρίκνωση κατά 77,2%.

Στο πρώτο σενάριο – το λεγόμενο ήπιο – προβλέπεται ότι φέτος οι τουριστικές εισπράξεις θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με πέρυσι και θα φτάσουν τα 10,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 60% των εσόδων του 2019. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μία αύξηση των εσόδων κατά περίπου 150% σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, με βάση το δυσμενές σενάριο, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέψουν το άνοιγμα του τουρισμού εντός του Μαϊου, οι εισπράξεις του 2021 θα μπορούσαν να είναι μόλις στο 40% του 2019, δηλαδή περίπου στα 7,2 δισ. ευρώ, που είναι μεν περισσότερα από το 2020 (+67%) αλλά δεν επαρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι εάν η τουριστική αγορά κινηθεί προς το δεύτερο σενάριο (το δυσμενές) τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος το 5% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,8% του ΑΕΠ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Αντίστοιχη επιδείνωση θα μπορούσε να καταγραφεί και στα μακροοικονομικά μεγέθη. Συγκεκριμένα, εάν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης δύσκολα θα ξεπεράσει το 3% και ίσως υποχωρήσει και κάτω από αυτό το όριο, αντί για 4,8% που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού. Σε απόλυτο αριθμό τουριστών, η εκτίμηση είναι ότι για να μην υπάρξει εκτροχιασμός του φετινού προϋπολογισμού και νέα επιβράδυνση της οικονομίας θα πρέπει να επισκεφθούν τη χώρα μας τουλάχιστον 12 εκατ. τουρίστες, σε σχέση με τα 7,4 εκατ. άτομα που ήρθαν πέρυσι και τους 31,3 εκατ. επισκέπτες που είχαν έρθει το 2019.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου