Ειδήσεις

Αεροπορικά ταξίδια: Οι τουρίστες θέλουν να επιστρέψουν στις πτήσεις… και στην Ελλάδα

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) αποκάλυψε χθες τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησής της σε άτομα που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα, και τα αποτελέσματά της δείχνουν την αυξανόμενη πεποίθηση των πολιτών ότι οι πτήσεις θα ανακάμψουν.

Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρόσφατο ρεπορτάζ του MEGA που αναφέρει ότι η TUI έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει πακέτα για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Βαγγέλης Γεωργίου που μίλησε στο MEGA, ανέφερε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους τρεις κορυφαίους προορισμούς για την Ευρώπη, με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα να αποτελούν τις πρώτες επιλογές των επίδοξων τουριστών.

Εκτός από τη χώρα μας, οι Ευρωπαίοι δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στην Ισπανία και τα Κανάρια νησιά, αλλά και στην Τουρκία.

Όμως όλα θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ και η δημοσκόπηση της ΙΑΤΑ δεν επεφύλασσε μόνο αισιόδοξες εκτιμήσεις: Παρά την πίστη τους στην επιστροφή των πτήσεων, οι ταξιδιώτες εξέφρασαν και τη δυσφορία τους με τους τρέχοντες περιορισμούς, την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας μετά το άνοιγμα των συνόρων, ενώ φάνηκαν δεκτικοί στη χρήση εφαρμογών που θα διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα:

  • Το 88% δήλωσε ότι κατά το άνοιγμα των συνόρων, θα πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης του κοροναϊού και του ανοίγματος της αγοράς.
  • Το 88% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για την πανδημία (για παράδειγμα την διαθεσιμότητα τεστ και τα επίπεδα εμβολιασμού) πριν ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.
  • Το 84% πιστεύει ότι ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά θα είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να διαχειριζόμαστε, ενώ συνεχίζουμε τα ταξίδια και τις ζωές μας.
  • Το 68% αντιμετωπίζει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως ένα πλήγμα για την ποιότητα της ζωής τους.
  • Το 49% πιστεύει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν παρατραβήξει.

Από την πλευρά της, η ΙΑΤΑ αναφέρει: «Οι άνθρωποι αισθάνονται εκνευρισμένοι που έχουν χάσει την ελευθερία τους να ταξιδεύουν, με το 68% ων συμμετεχόντων να απαντά ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει επηρεαστεί ως αποτέλεσμα. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν τις δικές τους υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων έκαναν λόγω για ψυχική πίεση και για την απώλεια κάποιας σημαντικής στιγμής της ζωής τους ως αποτέλεσμα των περιορισμών. Και πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε ότι οι περιορισμοί δεν τους επιτρέπουν να κάνουν κανονικά τη δουλειά τους».

«Πρέπει να μάθουμε να ταξιδεύουμε με τον κοροναϊό»

Ο Γενικός Διευθυντής και CEO της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Τζουνιάκ δήλωσε: «Κορυφαία προτεραιότητα όλων μας αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όμως είναι σημαντικό να χαρτογραφήσουμε τις διαδρομές που θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε ξανά τα σύνορα, να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να επιτρέψουμε στους πολίτες να συνεχίσουν τις ζωές τους. Και αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να κάνουν ταξίδια. Γίνεται ξεκάθαρό ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα υπάρχει και ο κοροναϊός. Δεδομένου του υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού κόστους των ταξιδιωτικών περιορισμών, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να συνδέσουν και πάλι τον πλανήτη, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν το άνοιγμα των συνόρων. Για αυτό και είναι τόσο ζωτικό ένα σχέδιο με συγκεκριμένα ορόσημα. Χωρίς αυτό, πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την επανεκκίνηση χωρίς καθυστερήσεις;»

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι συμμετέχοντες δήλωσαν:

  • Το 57% περιμένει να μπορέσει να ταξιδέψει ξανά δύο μήνες μετά τον περιορισμό της πανδημίας (ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 49% που είχε δηλώσει το ίδιο τον Σεπτέμβριο του 2020).
  • Το 72% επιθυμεί να ταξιδέψει για να δει την οικογένεια και τους φίλους του όσο το δυνατόν πιο άμεσα (τον Σεπτέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό κινούνταν στο 63%).
  • Το 81% θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει αφού εμβολιαστεί.
  • Το 84% δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει αν υποχρεωθεί να μπει σε καραντίνα κατά την άφιξη (το ποσοστό είναι σχεδόν το ίδιο με το 83% του Σεπτεμβρίου).
  • Το 56% αναφέρει ότι θα αναβάλει τα ταξίδια μέχρι τη σταθεροποίηση της οικονομίας (ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με το 65% του Σεπτεμβρίου).

Ο Ντε Τζουνιάκ τόνισε: «Οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν και πάλι, όμως η καραντίνα αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Καθώς η διαθεσιμότητα και η τεχνολογία των τεστ βελτιώνεται και τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν, δημιουργούνται οι συνθήκες για την άρση των μέτρων της καραντίνας. Και αυτό μας οδηγεί και πάλι στη συνεργασία με τις κυβερνήσεις με στόχο την καλά οργανωμένη επανεκκίνηση της δραστηριότητας, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια εμβολιασμού, οι συμμετέχοντες δήλωσαν:

  • Το 89% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ.
  • Το 80% είναι θετικό στην προοπτική μιας σχετικής εφαρμογής, την οποία θα χρησιμοποιούσε από τη στιγμή που θα γινόταν διαθέσιμη.
  • Το 78% θα χρησιμοποιούσε εφαρμογή πιστοποίησης ταξιδιών μόνο αν είχε πλήρη έλεγχο των δεδομένων του που θα καταχωρούνταν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική εφαρμογή αναπτύσσεται από ελληνική ομάδα επιστημόνων, και μάλιστα βρίσκεται στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου