«Το καθεστώς Σένγκεν εφαρμόζεται κανονικά. Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για απαγόρευση εισόδου [σε ρώσους αξιωματούχους] αφορούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι τον ρωσικό λαό», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. «Οι κανόνες για χορήγηση βίζας δεν θα αυστηροποιηθούν και ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», διαμήνυσε η ρωσική υπηρεσία Rostourism.
«Το καθεστώς Σένγκεν εφαρμόζεται κανονικά. Οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για απαγόρευση εισόδου [σε ρώσους αξιωματούχους] αφορούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα και όχι τον ρωσικό λαό», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου που αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να αυστηροποιήσει το καθεστώς χορήγησης βίζας σε ρώσους πολίτες.
Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και η ρωσική υπηρεσία τουρισμού Rostourism, η οποία ανακοίνωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις», τονίζοντας πως «οι κανόνες για χορήγηση βίζας δεν θα αυστηροποιηθούν και ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».
Τα εν λόγω μηνύματα υποδεικνύουν πως ο ελληνικός τουρισμός ενδέχεται να αποφύγει τυχόν βαριά πλήγματα από την κρίση στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν εκφράσει στο ΥΠΕΞ φόβους ότι η κατάσταση στην Ουκρανία ενδέχεται να μειώσει τις αφίξεις ρώσων επισκεπτών το 2014 κατά 30% σε σχέση με το 2013.
Το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία είναι σημαντικό μέγεθος για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα εν μέσω των προσπαθειών για ανάκαμψη έπειτα από μία εξαετία βαθιάς ύφεσης.
Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας το 2013, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος ρώσος επισκέπτης δαπανά κατά κεφαλήν μακράν περισσότερα χρήματα (1.079 ευρώ) σε σχέση με τον μέσο επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα (670 ευρώ).
skai.gr