Σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα αναμένεται να δουν οι δεινοπαθούσες αεροπορικές εταιρείες και ο κλάδος του τουρισμού στην Ευρώπη χάρις σε σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας. Ειδικότερα, η Κομισιόν πρότεινε την καθιέρωση ψηφιακών πιστοποιητικών, όπου θα αποδεικνύεται ότι οι κάτοχοί τους έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από την ασθένεια ή πρόσφατα ελεγχθεί και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, άρα η μετακίνησή τους δεν ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα εν λόγω έγγραφα εκτιμάται πως θα διευκολύνουν τα ταξίδια αναψυχής και τις μετακινήσεις εντός και εκτός συνόρων Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν παρουσίασε και σχέδιο για συντονισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ συνολικά ο οδικός χάρτης, ο οποίος ρητά προορίζεται για την αποκατάσταση του τουρισμού, θα βασίζεται σε ένα σύστημα διαβάθμισης, το οποίο και θα αποτυπώνει την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος-μέλος. Η προσπάθεια στοχεύει στη δημιουργία μιας ενοποιημένης πολιτικής, διότι ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία εξαρτούν την οικονομία τους από τον τουρισμό απειλούν να ανοίξουν μονομερώς τα σύνορα σε τρίτους. Εν τω μεταξύ, ακόμα κι αν επιτευχθεί ευρεία συμφωνία, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν μήνες για την εφαρμογή της τεχνολογίας, όπως σχετικά αναφέρει το Bloomberg. Ο στόχος είναι να ενεργοποιηθεί το σύστημα με το πιστοποιητικό υγείας έως τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.
Οι αεροπορικές εταιρείες στη Γηραιά Ηπειρο χαιρέτισαν την πρόταση, τονίζοντας, παράλληλα, πως είναι επείγον να λειτουργήσει εγκαίρως το σύστημα, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να εκμεταλλευθεί τη συνήθως προσοδοφόρο θερινή περίοδο. Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και άλλες κλαδικές ενώσεις σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν πως τα πιστοποιητικά εμβολίων είναι σημαντικά, διότι καθιστούν μη αναγκαίους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ειδικά χώρες στα νότια της Ευρώπης, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, έχουν δει τα κρατικά τους έσοδα να εξανεμίζονται λόγω πανδημίας – εξ ου και για αυτές είναι ζωτικής σημασίας η επανεκκίνηση των ταξιδιών, ακριβώς όπως και για τις αερομεταφορές. Οι δε μετοχές των αντίστοιχων εταιρειών δείχνουν άνοδο λόγω προσδοκιών για ανάκαμψη των μετακινήσεων και των κρατήσεων χάρις στα ψηφιακά πιστοποιητικά. Η μετοχή της Lufthansa από τις αρχές της χρονιάς ανήλθε 11% και της αλυσίδας ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group κατά 9,85.
Βέβαια, η αισιοδοξία πρέπει να συγκρατηθεί, διότι οι προβλέψεις φανερώνουν πως η εναέρια κυκλοφορία και ο τουρισμός ούτε καν προσεγγίζουν τα προπανδημικά επίπεδα. Ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ε.Ε. υστερεί έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η εξάπλωση των λοιμώξεων δείχνει ελάχιστα σημάδια μείωσης και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να εμφανιστούν νέα στελέχη ιού ανθεκτικά στα υπάρχοντα εμβόλια. Περίπου το 30% των ξενοδοχείων στην Πορτογαλία δεν θα ανοίξουν ξανά για κρατήσεις το 2021, διότι ο αριθμός αυτών παραμένει χαμηλός ειδικά από ξένους. «Περιμέναμε πως η ανακοίνωση των εμβολιασμών θα ενίσχυε τις κρατήσεις, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο», παρατηρεί η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της χώρας, Κριστίνα Σίζα Βιέιρα. Πάντως, την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επισημάνουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει συντονισμένα η προετοιμασία για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Η διατύπωση έρχεται σε αντίθεση με το ανακοινωθέν τους τον Φεβρουάριο ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηροί περιορισμοί.
Πηγή: kathimerini.gr