Δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς απευθύνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χωρίς ωστόσο αυτοί να έχουν ανταποκριθεί μέχρι και τη λήξη της 48ωρης διορίας για εθελοντική προσέλευση στο κάλεσμα της κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 60 ιδιώτες γιατροί.
Χθες το βράδυ από το νοσοκομείο «Γεννηματά», όπου και πραγματοποίησε έκτακτη επίσκεψη, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της επίταξης.
«Έχουμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του με τους διασωλωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ- Covid να ανέρχονται σε 672, αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ. Το απόγευμα του Σαββάτου ανακοινώθηκαν 2.535 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 60 θάνατοι. Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του «Γεννηματάς» «για τις συγκλονιστικές προσπάθειες οι οποίες γίνονται κάνουν και τόνισε ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς».
Στο μεταξύ, μαύρη τρύπα αποτελεί ο ανεπαρκής εμβολιασμός υγειονομικών, ενώ μετά και το τελευταίο πολύ σοβαρό περιστατικό ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού σε ασθενείς και εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε ότι σε υποχρεωτικό rapid τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 θα υποβάλλεται εφεξής δύο φορές την εβδομάδα το προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.
Μάλιστα στο Μεταξά, που είναι ένα ογκολογικό νοσοκομείο, προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι μόλις το 55% του προσωπικού του Μεταξά έχει κάνει το εμβόλιο.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αντίστοιχο είναι το ποσοστό των υγειονομικών που έχει εμβολιαστεί συνολικά στο ΕΣΥ. Στο αρχικό κάλεσμα του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ανταποκριθεί πέντε στους δέκα υγειονομικούς (50%), ποσοστό που έχει αυξηθεί πλέον στο 55% και αναλύεται ως εξής: 70% στους γιατρούς (σε κάποια νοσοκομεία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80% και 90%) και 40%-45% στο λοιπό προσωπικό. Το συνολικό ποσοστό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα που θα ανέμενε κανείς στον ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο των επαγγελματιών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτίθενται οι ίδιοι περισσότερο από όλους και, ταυτόχρονα, έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ασθενών, για τη νοσηλεία των οποίων είναι υπεύθυνοι.
Σε αυτή τη φάση, όσοι εκ των υγειονομικών άλλαξαν στάση έναντι των εμβολίων και επιθυμούν να εμβολιαστούν, είτε περιμένουν να «περισσέψει» κάποια δόση λόγω της μη προσέλευσης πολιτών στο σχετικό ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε κλείνουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και περιμένουν τη σειρά τους.
Συνολικά το υπουργείο έχει ζητήσει τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν κενά σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο μικρός σε σχέση με τις ανάγκες αριθμός όσων έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, έχει να κάνει με το μεγάλο κύμα μετανάστευσης νέων γιατρών, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει για το εξωτερικό 18.000 γιατροί μόνο από την Αθήνα, αλλά και την απροθυμία τους να κλείσουν για ένα μήνα το ιατρείο τους και να αφήσουν τους ασθενείς τους.
Πολλοί γιατροί έθεσαν και το ζήτημα της αστικής ιατρικής ευθύνης σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών σε ασθενείς του ΕΣΥ και το οποίο διευκρινίστηκε. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που είχε αποστείλει στα μέλη του ο ΙΣΑ, «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την ένταξή σας στο ΕΣΥ, δεν υπέχετε ατομική αστική ευθύνη. Συγκεκριμένα, οι ιατροί (ιδιώτες) που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ με βάση σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ενεργούν στην περίπτωση αυτή ως όργανο του Δημοσίου και δεν υπέχουν ατομική αστική ευθύνη έναντι του ασθενούς ή συγγενών του. Για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί, ευθύνεται για αποζημίωση μόνο το δημόσιο νοσοκομείο, τυχόν δε αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του γιατρού, θα είναι απορριπτέα ως απαράδεκτη».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επιχείρησε να πείσει τους παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς μέλη του να ενισχύσουν για τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες τα δημόσια νοσοκομεία και με απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής στον ΙΣΑ για μία πενταετία.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτός από τον ιδιωτικό τομέα προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Αττικής και να μπορέσει να ανοίξει επιπλέον κλίνες εντατικής με μετακινήσεις γιατρών από τη Βόρειο Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να μπορούν να ανοίξουν επιπλέον οκτώ κλίνες εντατικής –προσωρινά– στην αίθουσα ανάνηψης του Σισμανόγλειου, μετακινούνται έξι γιατροί από τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κοζάνης, Παπανικολάου και Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: kathimerini.gr