Ειδήσεις

Ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί για 250.000 ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα

Από σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού για άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α).

Πρόκειται για περίπου 250.000 πολίτες, για τους οποίους η σχετική πλατφόρμα για εγγραφές άνοιξε από την Παρασκευή.

Οι εμβολιασμοί αφορούν σε όσους πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19, δηλαδή μεταμοσχευμένοι, αιμοκαθαιρόμενοι, ογκολογικοί ασθενείς υπό ενεργή θεραπεία, όσοι πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσο, άτομα σε ανοσοκαταστολή, άτομα με σύνδρομο Down.

Οι πολίτες αυτοί θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στα νοσοκομεία όπου κάνουν τις θεραπείες τους. Ορισμένοι ειδοποιούνται απευθείας, ενώ όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Ποιοι ασθενείς περιλαμβάνονται στην ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου

Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
Δεύτερη ομάδα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση.
Μια τέταρτη κατηγορία είναι ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία. Αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
Στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο από 1/1/2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο περιλαμβάνονται άτομα που έχουν διαγνωσθεί με αιματολογικό καρκίνο από 1/1/2016.

Ακολουθούν σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Χρόνιο-αναπνευστικό νόσημα για το οποίο γίνεται χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον βάσει πιστοποίησης από τον ασφαλιστικό φορέα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια με FEV1 μικρότερο του 30%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Επίσης, η διάμεση πνευμονοπάθεια.

Ακολουθεί η σοβαρή καρδιακή νόσος. Περιλαμβάνει άτομα με διάγνωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου από 1/12/2020, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση. Σοβαρή ηπατική νόσος, όπως ηπατική ανεπάρκεια με πυλαία υπέρταση, κίρρωση ήπατος με πυλαία υπέρταση.

Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει αυτοφλεγμονώδεις και αυτοάνοσες παθήσεις ή άλλες νόσους υπό ανοσοκαταστολή ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μέτριου ή υψηλού κινδύνου. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, όπως και άτομα με HIV, με CD4 κάτω των 200. Εδώ ο εντοπισμός γίνεται κυρίως και με τον κωδικό νοσήματος, αλλά και τον κωδικό ATC των φαρμάκων. Είναι, μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει νοσήματα από σχεδόν όλα τα συστήματα: πεπτικό, μυοσκελετικό, δέρμα.

Στα άλλα νοσήματα συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down, όπως και άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος γιατρού.

Ποιοι έπονται
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», μετά το άνοιγμα της ομάδας για τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών την επόμενη Παρασκευή, 26/3, και στις αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 65-69 ετών και 70-74 ετών, αφορούν σε 1,2 εκατ. πολίτες. Συνεπώς, όλο τον Απρίλιο θα εμβολιάζονται οι παραπάνω τρεις κατηγορίες: Ολοι όσοι είναι από 65 έως 74 ετών και τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο στόχος είναι έως τις αρχές Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι πολύ ευπαθείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες από 60 έως 64 ετών έχουν ξεκινήσει πολύ καιρό να εμβολιάζονται, καθώς είναι η ομάδα που άρχισε με το εμβόλιο της AstraΖeneca, πριν αυτό εγκριθεί για όλες τις ηλικίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μόνο για τον μήνα Απρίλιο και χωρίς να υπολογίζονται οι παραδόσεις από την Johnson & Johnson, θα πραγματοποιηθούν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί. Εάν σε αυτούς προστεθούν όσοι έχουν γίνει έως σήμερα (1,4 εκατ.), που έως τέλος του μήνα υπολογίζονται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια, έως τέλος Απριλίου το σύνολο των εμβολιασμών θα είναι 3,2 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει 30% εμβολιαστική κάλυψη, όχι πλήρης, καθώς τα παραπάνω νούμερα δεν αντιστοιχούν και στις δύο δόσεις για κάθε πολίτη. Εάν προστεθεί και η φυσική ανοσία, τότε στο χρονικό ορόσημο του Πάσχα, πόσω μάλλον στα μέσα Μαΐου που θα ξεκινήσει ο τουρισμός, το τείχος ανοσίας θα είναι σε ένα ικανοποιητικό στάδιο.

Καταλυτική σημασία στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει η κατάργηση των δύο παράλληλων συστημάτων που επέβαλε ο ηλικιακός περιορισμός στη χορήγηση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξουν και τα άλλα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και στο στάδιο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Επιπλέον 90.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, από τη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις εταιρίες. Τον Απρίλιο, οι Pfizer/BioNTech θα παραδώσουν στην Ελλάδα ακόμη 1.071.000 δόσεις, με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Κατά πληροφορίες, άλλα 500.000 εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από την AstraZeneca.

Οσον αφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναμένονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 400.000 δόσεις. Η αμερικανική εταιρία θα παραδώσει στην Ελλάδα συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως τις αρχές Μαΐου.

«Θολό» παραμένει για την επιστημονική κοινότητα το εάν όποιος εμβολιάζεται μπορεί να μεταδώσει τον ιό, εφόσον γίνει φορέας. Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι μπορεί να νοσήσει, αλλά προστατεύεται από βαριά νόσηση. Οπως προκύπτει από ελληνικά δεδομένα, σε 600.000 πολίτες που έχουν κάνει μία δόση, καταγράφηκαν 1.000 που είχαν νοσήσει ελαφρά. Και στους 350.000 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, νόσησαν, επίσης, ήπια οι 354.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου