Ειδήσεις

Ασφυξία στο ΕΣΥ: Αντίδοτο οι προσλήψεις – Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

Για τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία που έχει προκαλέσει ασφυξία στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αλλά και καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μιλούν ειδικοί. Όπως αναφέρουν η αποκλιμάκωση αναμένεται να έρθει στις αρχές Απριλίου καθώς έχουμε φτάσει στην κορύφωση του τρίτου κύματος.

Μεταλλάξεις και συγκεντρώσεις οδηγούν στην επιβάρυνση
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπο Γώγο, η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 ημερών, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στις μεταλλάξεις. «Το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1» επεσήμανε.

Ωστόσο, από την επόμενη βδομάδα και σύμφωνα με τα δεδομένα θα υπάρξει μια ύφεση, υποστήριξε. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», πρόσθεσε.

Στον επιβαρυντικό παράγοντα των συγκεντρώσεων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Είναι θέμα κοινής λογικής να καταλάβουμε ότι σε μια κατάσταση που δεν έχουμε που να βάλουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία δεν πρέπει να κάνουμε μαζικές συγκεντρώσεις, για οποιονδήποτε λόγο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα καλέσματα που υπάρχουν στα social media για συγκεντρώσεις την 25η Μαρτίου.

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση, υποστήριξε πως αυτή θα έρθει σταδιακά. «Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος, αλλά θα δούμε αν θα κρατήσει άλλες 4-5 μέρες. Θα υπάρξει σιγά-σιγά αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα φανεί αργότερα στις νοσηλείες και στις μονάδες» δήλωσε στο Mega.

Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου προσδιορίζει την περίοδο αποκλιμάκωσης, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ίδιος δήλωσε πως η αποσυμπίεση θα υπάρξει «εάν και εφόσον λειτουργήσει το σύστημα των self-tests» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε κανέναν εργαζόμενο που θα δηλώσει θετικός στον ιό μετά από self-test».

Μετά την αποσυμπίεση, οι σκέψεις για χαλάρωση μέτρων
Για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Γώγος δήλωσε πως είναι κάτι που δεν μπορεί ακόμη να συζητηθεί, καθώς «η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη».

Ειδικότερα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο καθηγητής είπε: «Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε».

Να συνυπολογισθεί η ψυχολογική κούραση
Από την άλλη, ο κ. Βασιλακόπουλος, βάζει στην εξίσωση την ψυχολογική κόπωση των πολιτών και προτείνει το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, και όχι μόνο των εμπορικών.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega. Η πρότασή του, όπως ο ίδιος τη διατύπωσε είναι «αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο».

«Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα», πρόσθεσε.

«Αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δε θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα», υπογράμμισε.

Εξαδάκτυλος: Μάχη μακράς διαρκείας
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ζήτησε να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για το ενδεχόμενο η μάχη με τον κορωνοϊό να είναι μακράς διαρκείας.

Εξήγησε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το σύστημα υγείας να αντέξει, εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.

«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, -ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας. Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος. Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα παράδοξα των επιστρατεύσεων
Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» πρόσθεσε.

Η κ. Κατερίνα Αναπλιώτη, επιστρατευμένη πνευμονολόγος στον Ερυθρό Σταυρό, παρουσιάστηκε, όπως της ζητήθηκε, χωρίς ωστόσο να έχει εμβολιαστεί.

«Είναι η πρώτη μέρα που παρουσιάζομαι στον Ερυθρό. Έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι είμαι ακόμα ανεμβολίαστη», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega.

«Μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί περιμένουν πολλοί συνάδελφοί μου να εμβολιαστούν και αυτή τη στιγμή έχω κληθεί να παρέχω τις υπηρεσίες μου ανεμβολίαστη. Έχω μια αίτηση που θέλω να καταθέσω στη διοίκηση του νοσοκομείου για αναβολή της επίταξής μου. Θα αιτηθώ να εμβολιαστώ άμεσα και να μπορώ να βοηθήσω τους συναδέλφους μου και το εθνικό σύστημα υγείας», αποκάλυψε η ίδια.

«Πέραν του εθνικού συστήματος υγείας ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά στα ιατρεία του. Οι ασθενείς μας μάς έχουν ανάγκη. Είναι τουλάχιστον 200 ασθενείς τον μήνα. Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ξεριζωμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «Δώδεκα χρόνια τώρα ιδιωτεύω. Ένας γιατρός που είναι στο ιατρείο του έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα μακριά από τα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Οι συνάδελφοί μας οι ιδιώτες έχουν βάλει πλάτη σε όλη την πανδημία, βλέποντας ασθενείς και με κορωνοϊό. Δεν είναι αμέτοχοι οι πνευμονολόγοι σε όλη αυτή τη διαδικασία. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πόσοι από τους συναδέλφους που έχουν επιταχθεί είναι εμβολιασμένοι, και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να πάρουν μια μικρή αναβολή», πρότεινε πάνω στο θέμα ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, αναφέρθηκε σε περιστατικό που γιατρός επιστρατεύτηκε δύο φορές.

«Είχε έρθει συνάδελφος εθελοντικά, είχε υπογράψει σύμβαση με το νοσοκομείο, και χθες του ήρθε χαρτί επιστράτευσης για άλλο νοσοκομείο. Υπάρχουν και τέτοια ευτράπελα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή» είπε, μιλώντας στο Mega.

«Οι συνάδελφοι που έρχονται, που είναι όλοι χρήσιμοι και όλους τους θέλουμε, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των διασωληνωμένων στους θαλάμους, και το ότι δεν έχουμε κρεβάτια. Για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας με όλες τις δομές του, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος είναι γύρω στους 5-6», συμπλήρωσε.

«Στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταλεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι με κορωνοϊό, με άλλες ασθένειες. Οι ΜΕΘ δεν είναι ατελείωτες στην Ελλάδα», απάντησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δεν μιλάμε για 5-10 κρεβάτια. Ζητάμε να ενταχθεί πλήρως ο ιδιωτικός τομέας και οι δομές τους στη μάχη. Στο Σωτηρία που προκηρύχθηκαν θέσεις για 20 πνευμονολόγους, έστειλαν τα χαρτιά τους 80 συνάδελφοι. Πρέπει να προσληφθούν αύριο», σημείωσε η κ. Αγρογιάννη με τον κ. Βασιλακόπουλο να απαντάει ότι αυτοί οι γιατροί είναι επικουρικοί γιατροί, που ήδη δουλεύουν αλλού και θέλουν να γίνουν μόνιμοι.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου