Ειδήσεις

Νέα κατάσταση πραγμάτων μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής»

Παρέμβαση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου για την αποκατάσταση των σοβαρών συνεπειών για τη λειτουργία της Μεσαιωνικής Πόλης και κυρίως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκάλεσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την ακυρότητα όλων των αδειών καταστημάτων που εκδόθηκαν μετά την 28η Μαΐου 2009 αλλά και όλων των αποφάσεων της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τις οποίες ελήφθησαν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου κ. Κ. Γιαννακός, αρμόδιος για θέματα λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έχει ήδη γνωμοδοτήσει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει το όργανο σε θέματα που αφορούν καταστήματα εντός αρχαιολογικών χώρων. Δεν ήταν σε γνώση του, ωστόσο, ότι υφίστατο πρόβλημα στις άδειες της Μεσαιωνικής Πόλης.

Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου, θεωρεί το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό και για το λόγο αυτό θα εισηγηθεί στο δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά τη νομοθετική επίλυσή του.
Θυμίζουμε ότι με την υπ΄αριθμ. ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ29/ 48764 /2052 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο αριθμ. πρωτ. Α.Α.Π. 277/2009 ΦΕΚ είχε εγκριθεί η οριοθέτηση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ως αρχαιολογικού χώρου.
Για την έκδοση της ως άνω απόφασης ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η υπ’ αριθμ. ΥΑ 94262/5720/ 28.12.1959 (ΦΕΚ 24/Β/ 22.1.1960) υπουργική απόφαση κήρυξης ιστορικών διατηρητέων μνημείων Πόλεως Ρόδου, η εγγραφή της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αλλά και η ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στην υπ’ αριθμ. 12/7.4.2009 συνεδρία του.

Μετά την έκδοση της ως άνω απόφασης η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι όλες οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός του αρχαιολογικού χώρου της Μεσαιωνικής Πόλης χορηγούνται αποκλειστικά από τον Yπουργό Πολιτισμού, όπως προαναφέρθηκε.
Καμία αρμοδιότητα δεν έχει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ο Δήμος Ρόδου.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τα ανωτέρω είχε επισημάνει με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ροδίων την 7η Σεπτεμβρίου 2009 η 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που πάντως απείχε από την άσκηση των καθηκόντων της!!
Στο έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η “δημοκρατική” αναφέρονται τα εξής:

Σχετ.: α) Το με αρ. πρωτ. 3278/31-07-2009 έγγραφό σας.
β) ΦΕΚ Α.Α.Π. 277/15-06-2009

Σε απάντηση του ανωτέρω α) σχετικού εγγράφου σας και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ΦΕΚ 153/Α’/28-6-2002), άρθρο 10 και το άρθρο 1 της Υ.Α. «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Υπουργού Πολιτισμού στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Διευθύνσεως Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Εργων του Υπουργείου Πολιτισμού» (ΦΕΚ 70/Β’/20-1-04) και του β) σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι πράγματι η αρμοδιότητα χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καθώς και ανάκλησης αυτών, είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας.
Η Προϊσταμένη
κ.α. Ελένη Παπαβασιλείου
Αρχαιολόγος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου