Ρεπορτάζ

Παραγγέλθηκε η διενέργεια αυτοψίας στο Εθνικό Θέατρο

Τη διενέργεια αυτοψίας από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος σε υποσταθμό παροχής ρεύματος, που περιέχει ως ψυκτικό υγρό το “CLOFEN”, που θεωρείται άκρως επικίνδυνο για το περιβάλλον στο υπό επισκευή ιστορικό ακίνητο του Εθνικού Θεάτρου, στην “καρδιά” της πόλεως Ρόδου, παρήγγειλε η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», για την υπόθεση τέθηκε σε συναγερµό η Διεύθυνση Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης και Αρχαιολογικών Χώρων µετά τη διαπίστωση ότι στο υπό επισκευή ιστορικό ακίνητο υπήρχε ο συγκεκριμένος υποσταθµός που περιέχει ψυκτικό υγρό άκρως επικίνδυνο για το περιβάλλον.

Παραµένει άγνωστο σε ποια συγκέντρωση βρίσκεται το τοξικό και άκρως επικίνδυνο υγρό στο ιστορικό κτήριο, που φιλοξενούσε επί σειράν ετών παιδικές παραστάσεις και θεατρικά έργα, ενώ αποτελούσε και χώρο συνάθροισης εκατοντάδων πολιτών. Στο ίδιο κτήριο στεγαζόταν εξάλλου και το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.

Οι κίνδυνοι για τη δηµόσια υγεία από την ύπαρξη του συγκεκριµένου υποσταθµού δεν περιορίζονται ωστόσο στο εσωτερικό του κτηρίου.

Tον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη του επικίνδυνου µετασχηµατιστή έκρουσαν µε έγγραφό τους προς την ανάδοχο του έργου της επισκευής του κτηρίου εταιρεία «Νεόδηµητον Ρόδου ΑΕ», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χαράλαµπος Λαµπρίδης και ο Μηχανολόγος Μηχανικός κ. Κ. Σ. Βλαχίδης, ζητώντας την αποµάκρυνση του συγκεκριµένου υποσταθµού από ειδικευµένη εταιρεία ανακύκλωσης.

Σημειώνεται ότι αρµοδίως από τη ΔΕΗ δηλώθηκε ότι δεν έχει καµία σχέση µε τον υποσταθµό, που είναι εγκατεστηµένος στο Εθνικό Θέατρο και δηλώνεται ότι αυτός είναι ιδιοκτησίας του Δήµου Ρόδου.

Στα πλαίσια της προανάκρισης κατέθεσε ο κ. Λαμπρίδης, ο οποίος τόνισε ότι η υπηρεσία ανέθεσε την αποξήλωση εσωτερικά του Εθνικού θεάτρου και την κατασκευή νέου μεταλλικού κτηρίου στην ως άνω εταιρεία. Η ως άνω εταιρεία είχε εγκατασταθεί στο εργοτάξιο και εκτελούσε διάφορες εργασίες που προβλέπει η μελέτη, στις οποίες περιλαμβάνονταν και η αποξήλωση του υπάρχοντος υποσταθμού μέσης τάσης και κατασκευή νέου.
Υποστήριξε ότι το υγρό ψύξης του μετασχηματιστή του υποσταθμού δεν είναι απαγορευμένο για χρήση μετασχηματιστών στην Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρχουν διαρροές.

Η αφαίρεση του υγρού ψύξης πρέπει να γίνει από ειδικευμένο προσωπικό πιστοποιημένης εταιρείας ανακύκλωσης, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση του εργολάβου με τον δήμαρχο Ρόδου. Επειδή η ανάδοχος εταιρεία μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει το προβλεπόμενο συμφωνητικό με την πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης, η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης ζήτησε από την ΔΕΗ ΑΕ να προβεί στην διακοπή λειτουργίας του υποσταθμού.

Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας κατέθεσε και ένας μηχανολόγος μηχανικός που εργάζεται στο Δήμο Ρόδου. Επεσήμανε ότι κάποια στιγμή περί το 1970 ο Δήμος Ρόδου στα πλαίσια εργολαβίας επισκευής του Εθνικού Θεάτρου αντικατέστησε τον μετασχηματιστή που υπήρχε με νέο, ο οποίος περιείχε ψυκτικό υγρό “CLOFEN”. Η απομάκρυνσή του γίνεται, όπως είπε, με ειδικά συνεργεία που φορούν ειδικές στολές, πιστοποιημένα από το υπουργείο Εργασίας και μεταφέρεται σε ειδικούς χώρους ανακύκλωσης στην Αθήνα και από εκεί στη Γερμανία, διότι μόνο η Γερμανία το δέχεται.

Ο διευθυντής της ΔΕΗ κ. Β. Σαλβάρης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι για την απομάκρυνση του “CLOFEN” απαιτείται μια διαδικασία εξειδικευμένη με πολύ υψηλό κόστος. Συγκεκριμένα ο μετασχηματιστής απομακρύνεται από ειδικό συνεργείο που φοράει ειδικές ολόσωμες στολές, το οποίο το συσκευάζει μέσα σε μόλυβδο και το μεταφέρει σε υψικάμινο στο εξωτερικό, καθόσον δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου