Τον Ανδρέα Λοβέρδο διαψεύδει επίσημα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτοντας ότι οι ισχυρισμοί του πρώην υπουργού περί συνεργασίας της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» (IMI) με τον ΟΗΕ είναι εντελώς αβάσιμοι.
Η επιστολή/απάντηση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο ΟΗΕ ουδέποτε συνεργάστηκε με την συγκεκριμένη ΜΚΟ αλλά και με καμία από τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που φέρονται να συνεργάζονταν με την ελληνική ΙΜΙ.
Πρωταγωνιστής του σκανδάλου που είχε προεκτάσεις και στη Ρόδο είναι ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση», Κώστας Τζεβελέκος. Ο Τζεβελέκος διατηρούσε πολυτελή βίλα στην Ιαλυσό.
Τον Φεβρουάριο ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ισχυριστεί ότι ενέκρινε τα κονδύλια επειδή η συγκεκριμένη ΜΚΟ έκανε καλή δουλειά και συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ.
Είχε αποκαλυφθεί ωστόσο ότι ήδη από το 2004 ο τότε πρέσβης στο Λίβανο είχε ενημερώσει την ελληνική πολιτική ηγεσία ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ εκτελούσε μόνο έργα βιτρίνας, στα οποία συμμετείχε και ο Ανδρέας Λοβέρδος που είχε επισκεφτεί τη χώρα μαζί με ένα τσούρμο δημοσιογράφους που τον απαθανάτισαν μάλιστα να συμμετέχει συμβολικά σε ελεγχόμενη απενεργοποίηση νάρκης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, από τις 18 Ιανουαρίου του 2004 με τηλεγράφημά του προς τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρέσβης της χώρας στο Λίβανο, Ν. Βαμβουνάκης ζητούσε να ενημερωθεί για το έργο της εν λόγω ΜΚΟ, καθώς δεν είχε καμία εικόνα, αλλά ουδέποτε του απάντησαν.
Να σημειωθεί ότι για την «αποναρκοθέτηση του Λιβάνου» η ελληνική ΜΚΟ είχε λάβει περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, για… 225 νάρκες.
Το κόστος για να καταστραφεί μία νάρκη κυμαίνεται από 300 – 1.000 ευρώ. Ακόμα και με το ακριβότερο κόστος δηλαδή, το έργο της ΜΚΟ κόστισε περίπου 225.000 ευρώ, ενώ στο ελληνικό δημόσιο στοίχισε 4.000.000 ευρώ.
Ο έλληνας διπλωμάτης ωστόσο, συνέχισε να «ενοχλεί» το υπουργείο και μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, όταν στη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου είχε καθίσει ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης.
Ακολούθησαν περισσότερα κι αναλυτικότερα τηλεγραφήματα για την εν λόγω ΜΚΟ, ωστόσο όχι μόνο κανείς δεν θέλησε να το ερευνήσει, αλλά εκφράστηκε και δυσφορία για την επιμονή του πρέσβη να κάνει υποδειγματικά τη δουλειά του – για κακή τους τύχη, καθώς δεν είναι και τόσο σύνηθες αυτό.
Ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο, εξηγούσε ότι σύμφωνα με το νόμο η πρεσβεία θα πρέπει να ελέγξει το έργο, αλλά τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ το απέφευγαν. Διπλωμάτες του ΥΠΕΞ που είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου των επιστολών, μιλάνε για «κείμενα καταπέλτη».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας για τις ΜΚΟ και το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», διαβεβαίωνε ότι όλα είναι νόμιμα και ελεγμένα ακόμα και από τον ΟΗΕ.
Δήλωνε μάλιστα ότι έχει διαπιστώσει και με προσωπική κι επιτόπια έρευνα το σπουδαίο έργο αποναρκοθέτησης της ΜΚΟ. Ερωτήσεις για τη δράση της ΜΚΟ που κινούσε υποψίες, είχε δεχθεί και ο πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση», Κώστας Τζεβελέκος, που υποστήριζε κι αυτός ότι είναι όλα νόμιμα και ελεγμένα από το ΥΠΕΞ.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» αντλούσαν, σε συμφωνία με διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, κονδύλια χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις, φέρνει στο φως η δικογραφία που συνέταξε για την υπόθεση η Οικονομική Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, από την πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι μόνο για ένα από τα συνολικά οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης, η ΜΚΟ κατέθεσε φάκελο-αίτηση για χρηματοδότηση του προγράμματος από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ).
Η μοναδική αίτηση που βρέθηκε κατά την έρευνα αφορούσε πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στην περιφέρεια Brcko της Βοσνίας. Επίσης, για κανένα από τα οκτώ προγράμματα αποναρκοθέτησης δεν βρέθηκαν έγγραφα των ελληνικών διπλωματικών αρχών, με τα οποία οι τελευταίες να συνηγορούν στην ανάγκη υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπει η ισχύουσα διαδικασία. Παρά τις κραυγαλέες παρατυπίες, η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2000-2004 με κονδύλια του ΥΠΕΞ ύψους 9 εκατ. ευρώ.
Οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας διαπίστωσαν ακόμα ότι το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» δεν υπέβαλε στην ΥΔΑΣ ενδιάμεσες εκθέσεις προόδου παρά μόνο για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης των περιοχών Lipovac 1 και 2 της περιφέρειας Brcko στη Βοσνία.
Από τα διαθέσιμα παραστατικά προκύπτει ακόμα ότι η ΜΚΟ εμφανίζεται να ολοκληρώνει τις εργασίες αποναρκοθέτησης νωρίτερα από τις ημερομηνίες που προέβλεπαν οι υπογραφείσες συμβάσεις, ενώ σε έξι από τα οκτώ προγράμματα δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία εκταμίευσης που είχε προβλεφθεί στις συμβάσεις μεταξύ της ΜΚΟ και της ΥΔΑΣ.
Από τη δικογραφία αποκαλύπτεται ακόμα ότι το 73% των παραστατικών εγγράφων που υπέβαλε το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» ήταν ξενόγλωσσα (αραβικά, σέρβικα, αγγλικά) και δεν συνοδεύονταν από επίσημη μετάφραση, όπως προβλέπουν οι διαδικασίες.
Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης σε Σεράγεβο – Στάριγνραντ της Βοσνίας, η δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει ότι «δεν έχουν ευρεθεί τα έγγραφα υποβολής αίτησης και φακέλου στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών για τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος». Επιπλέον, δεν βρέθηκε επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι η ελληνική πρεσβεία στη Βοσνία συνηγόρησε στην ανάγκη πραγματοποίησης της αποναρκοθέτησης.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκαλύφθηκε επίσης ότι παρότι η ΜΚΟ δεν κατέθεσε ενδιάμεση έκθεση προόδου απέσπασε έγκριση για την καταβολή της β΄ δόσης της χρηματοδότησης ύψους 830.000 ευρώ.
Τέλος, εμφανίζοντας ως δωρεές προς την οργάνωση χρήματα που είχαν διαθέσει ως αμοιβές σε εργαζομένους, οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ φέρονται να οικειοποιήθηκαν ποσό ύψους 523.000 ευρώ.
Για την υπόθεση έχει ήδη προφυλακιστεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ενώ κατηγορούνται ακόμα η σύζυγός του και έξι εν ενεργεία και συνταξιούχοι διπλωματικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων δύο Ελληνες πρέσβεις.