«Δυναμική» χαρακτηρίζεται η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην προσπάθεια επιμόρφωσης προσφύγων και μεταναστών.
Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, στις αρχές Ιανουαρίου συγκροτήθηκε Συμβούλιο Διοίκησης του Κέντρου Γλωσσών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (με σχετικό ΦΕΚ) αποτελούμενο από τους: Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδικού Βιβλίου, Λόγου και Θεατρικού Παιχνιδιού του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Χασάν Καϊλή, Επίκουρο Καθηγητή του Τ.Μ.Σ., Μαριάνθη Οικονομάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Π.Τ.Δ.Ε., Διονύσιο Γουβιά, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Ιμπραήμ Φάντελ, μέλος Ε.Ε.Π., Κόκκινο Δημήτρη, μέλος Ε.ΔΙ.Π.
Η θητεία του Συμβουλίου Διοίκησης είναι διετής.
Η αποστολή του Κέντρου Γλωσσών είναι:
• Η διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή/και ξένης γλώσσας (ΞΓ) σε όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας (Α1-Γ2)
• Η διδασκαλία γλωσσών της Μεσογείου και άλλων γλωσσών σε όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας (Α1-Γ2)
• Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές/τριες από πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι/ες υλοποιούν τμήμα των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus ή άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• Η επαφή των φοιτητών/τριών από διάφορες χώρες, που υλοποιούν τμήμα των σπουδών τους με πρόγραμμα Erasmus ή με άλλο πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τον ελληνικό πολιτισμό και γενικότερα η διαπολιτισμική επαφή των λαών, με σεβασμό στη γλωσσική και πολιτισμική ετερότητα
• Η άσκηση/απόκτηση διδακτικής εμπειρίας προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, υποψηφίων διδακτόρων, διδακτόρων και ερευνητών/τριών της ΣΑΕ.
• Η διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων, θερινών δράσεων με αντικείμενο τη διδασκαλία της Ελληνικής ως ΞΓ ή γλώσσας κληρονομιάς στη διασπορά, τη διδασκαλία των γλωσσών της Μεσογείου, τη διγλωσσία/πολυγλωσσία, τη γλωσσική και πολιτισμική επαφή, τη γλωσσική ετερότητα, τις αφηγήσεις και τις βιογραφίες και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση
• Η παραγωγή διδακτικού υλικού σε αντικείμενα που
προσδιορίζονται στα σημεία 1 και 2 (διδασκαλία ελληνικής γλώσσας και γλωσσών της Μεσογείου)
• Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρει το Κέντρο Γλωσσών (π.χ. διγλωσσία, γλωσσική εκπαίδευση, διαπολιτισμική εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, κ.λπ.)
Το Κέντρο υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) των Τμημάτων της Σχολής που διδάσκουν ξένες γλώσσες, από τα μέλη ΕΔΙΠ και από τα μέλη Δ.Ε.Π. με συναφή αντικείμενα. Επίσης, το Κέντρο υποστηρίζεται από μέλη ΕΤΕΠ και διοικητικούς/ες υπαλλήλους που τοποθετούνται στο Κέντρο.
Το Κέντρο Γλωσσών αποτελεί ακαδημαϊκή δομή και σκοπεύει να αναπτύσσει και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με στόχο:
– Τη διεπιστημονική συνεργασία με ιδρύματα και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
– Την οργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων και διαλέξεων, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και τη συνεργασία με κοινωνικούς, επιστημονικούς και διοικητικούς φορείς.
– Την προώθηση της πολυγλωσσίας και πολυ-πολιτισμικότητας, ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση της τοπικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τους «πολίτες του κόσμου».
Επίσης, την οργάνωση, φιλοξενία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις πολιτισμού και τέχνης με σκοπό την προσέγγιση μιας ξένης γλώσσας και του πολιτισμού της.
– Την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού μέσω προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως ξένης ή/και δεύτερης γλώσσας, ή ως γλώσσας κληρονομιάς στη διασπορά
– Την πραγματοποίηση εκδόσεων και δημοσιεύσεων στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων.
Ερωτηθείς από την «δημοκρατική» για την λειτουργία του Κέντρου αλλά και την συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου μέσω τέτοιων δράσεων, ο κ. Διονύσης Γουβιάς (Αναπληρωτής Καθηγητής και μέλος του δ.σ. του Κέντρου Γλωσσών υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε δράσεις, όπως η προσπάθεια επιμόρφωσης των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην πρόχειρη δομή στο κέντρο της πόλης, ήταν εξ αρχής, σημαντική. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έχουμε μεγάλη συμμετοχή, ενώ η κατάσταση στην δομή είναι ακόμη αβέβαιη. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα γίνει αφού δεν είναι και δική μας αρμοδιότητα. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσπάθησε να κάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας -μη τυπικής εκπαίδευσης- σε πρόσφυγες. Βέβαια, όλα αυτά τελούν υπό αναστολή λόγω του κορωνοϊού. Η δημιουργία του Κέντρου Γλωσσών πλέον, δίνει περισσότερες δυνατότητες στους πρόσφυγες και μετανάστες ή σε άτομα που ενδιαφέρονται, να μάθουν ελληνικά. Εμείς στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια και εκτιμώ πως θα μπορεί να προσφέρει μαθήματα όταν υπάρχει ζήτηση. Η έδρα του Κέντρου είναι στη Σχολή μας και προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε εκ των ενόντων με καθηγητές που είναι γλωσσολόγοι. Εάν καταφέρουμε να έχουμε θεσμική και οικονομική στήριξη, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε προγράμματα εκμάθησης γλωσσών και σε μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού που ίσως να ενδιαφέρονται για διάφορα θέματα -όπως π.χ. Τουρισμός κ.ά. Αυτό θα μπορεί να γίνεται και για μαθήματα εξ αποστάσεως».
https://www.dimokratiki.gr/01-04-2021/kentro-glosson-dimioyrgithike-sto-pan-mio-aigaioy-gia-prosfyges-kai-metanastes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.