Ειδήσεις

Προσωπικό ενδιαφέρον του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για τις νομικές εξελίξεις στο σκάνδαλο της Ι.Μ.Πάτμου

Επίσκεψη στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, σχεδιάζει μέσα στο 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Η είδηση η οποία ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, ανέφερε ότι η επίσκεψη προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο, πράγμα το οποίο, ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πράγματι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Πάτμο -ενδεχομένως μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 και εφόσον έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με την προετοιμασία της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης ώστε να κρίνει εάν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του στο Φανάρι.

Σημειώνουμε ότι η πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016, τοποθετείται τον ίδιο μήνα και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στη Γενεύη.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πάτμο δεν συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με την επαφή του με το ποίμνιο της Δωδεκανήσου (αφού η τελευταία του επίσκεψη ήταν στην Ρόδο το 2007) αλλά κυρίως με την προσωπική του ενημέρωση σχετικά με την πορεία της υπόθεσης και τη νέα δίκη -η οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί- για το ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’ στον απόηχο της δικαστικής απόφασης για τις αγοραπωλησίες ακινήτων της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και την φυλάκιση του πρώην μοναχού Γεράσιμου Μιχελή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Οι εξελίξεις στο νομικό κομμάτι της πολύκροτης υπόθεσης με τις αγοραπωλησίες ακινήτων της Μονής στην Πάτμο που ταλανίζει την Δικαιοσύνη και την τοπική κοινή γνώμη για σχεδόν… 15 ολόκληρα χρόνια είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου 2011, που αφορούσε τον πρώην αδελφό της Ιεράς Μονής Πάτμου Γεράσιμο Μιχελή -ο οποίος κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά με μικρότερη ποινή κάθειρξης από τα 8 στα 7 χρόνια, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 5 χρόνια και 50.000 ευρώ αποζημίωση στην Ιερά Μονή Πάτμου, για ηθική βλάβη- δεν φαίνεται να έριξε οριστικά τους ‘τίτλους τέλους’ στην υπόθεση.

Στον κατηγορούμενο, είχε αποδοθεί πρωτοδίκως η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση) και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η αποκάλυψη ότι χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των εικονικών χρησικτησιών σε πλείστες όσες υποθέσεις προκειμένου να δημιουργηθούν όροι δόμησης σε ακίνητα με εμβαδόν μικρότερο των 4 στρεμμάτων και η υπαγωγή τους σε διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού του 50, του 60 και του 70.

Μετά την σχετική δικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το Συμβούλιο Πλημελλειοδικών της Κω, είχε εκδώσει παραπεμπτικό βούλευμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονται πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με την κατηγορία για ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’.

Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης, είχε γίνει λόγος για εικονικές χρησικτησίες, που υπέκρυπταν ουσιαστικά αγοραπωλησίες, ενώ υποστηρίχθηκε ότι δεν ευνοήθηκαν από τις μεταβιβάσεις αυτές άποροι άνθρωποι διότι πάνω σε μερικά από τα οικόπεδα οικοδομήθηκαν βίλες, ξενοδοχεία και καταστήματα.

Η υπόθεση λοιπόν, παραμένει ανοικτή και σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι το Εφετείο Δωδεκανήσου επί Κακουργημάτων είχε αποφασίσει από το Νοέμβρη του 2011, να παραπέμψει στον εισαγγελέα τον φάκελο για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με το αν υπήρξε στα συμβόλαια και ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή όχι’.

Ουσιαστικά, η προκαταρκτική εξέταση και έρευνα για το ‘ξέπλυμα μαύρου χρήματος’ είχε ολοκληρωθεί και βρισκόταν στα χέρια της εισαγγελέα της Κω, η οποία είχε αποφασίσει να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά εμπλεκομένων στην υπόθεση και συγκεκριμένα: “in persona” (κατά πρόσωπα) & “in rem” (κατά πράξεις) κατά του Γεράσιμου Μιχελή (πρώην μοναχού) και κατά του Νικολάου Μίχα (λαϊκού) για την πολύκροτη υπόθεση.

Κατόπιν τούτου ακολούθησε η προανακριτική διαδικασία και διερεύνηση των εμπλεκομένων στην υπόθεση που κατέληξε στην απόφαση του Συμβουλίου Πλημελλειοδικών Κω για έκδοση του σχετικού παραπεμπτικού βουλεύματος κατά των προαναφερθέντων.

Ήδη η πολύκροτη υπόθεση έχει πλέον λάβει άλλες διαστάσεις και είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέες αποκαλύψεις και νέα ονόματα.

Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στη νομική διαδικασία με συνέπεια να παραμένει η δυσαρέσκεια, παρά την τελεσίδικη απόφαση για την φυλάκιση του Γεράσιμου Μιχελή, ο οποίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι θα μείνει απασχολημένη για αρκετό καιρό ακόμη με το σκάνδαλο της Πάτμου αφού μπορεί να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αλλά ακόμη η υπόθεση δεν λέει να… προχωρήσει ενώ υπάρχει έντονο παρασκήνιο στο οποίο εμπλέκονται επώνυμοι επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα (!)

Υπογραμμίζεται ότι κύκλοι του Φαναρίου είχαν εκφράσει ικανοποίηση με την σχετική απόφαση περί αναζήτησης των απολεσθέντων περιουσιακών στοιχείων της Μονής αφού από αυτό το σκάνδαλο, έχει τρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το κύρος του ιστορικού μοναστηριού τα τελευταία χρόνια.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο νομικό επίπεδο πλέον, αφού η κατάσταση με την απομάκρυνση του τέως Ηγούμενου Αντίπα Νικηταρά τείνει να ομαλοποιηθεί, έχοντας ως Ηγούμενο τον Κύριλλο Πέντε.

Τα προβλήματα ωστόσο είναι ανοιχτά, αφού τα οικονομικά ‘ανοίγματα’ του μοναστηριού παραμένουν σε εκκρεμότητα -κυρίως πολλές οφειλές στο δημόσιο κ.ά.

Πέγκυ Ντόκου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου