Ψυχρολουσία για την τουριστική βιομηχανία η αδυναμία του Μπόρις Τζόνσον να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της 17ης Μαΐου για το άνοιγμα των συνόρων
Απογοήτευση είναι το συναίσθημα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του τουρισμού, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δεν επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα ότι οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό από τις 17 Μαΐου, όπως προέβλεπε ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της βρετανικής οικονομίας.
«Ξέρω ότι πολύς κόσμος που παρακολουθεί θα θέλει να μάθει ακριβώς τι θα μπορεί να κάνει από τις 17 Μαΐου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Μόλις έχουμε ισχυρές πληροφορίες, πιο ισχυρά δεδομένα, θα σας ενημερώσουμε. Αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο για την ώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
«Δεν θέλουμε να δούμε τον ιό να εισάγεται εκ νέου σε αυτή τη χώρα από το εξωτερικό. Απλά, υπάρχει έξαρση σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», τόνισε ο Τζόνσον, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό θα επιτρέπονται και πάλι από τις 17 Μαΐου.
Απογοήτευση στην τουριστική βιομηχανία
Η βρετανική βιομηχανία των ταξιδιών προειδοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες σε όλους τους τόνους ότι δεν αντέχει ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στους προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, οι οποίοι ποντάρουν κυρίως στους Βρετανούς τουρίστες για φέτος, εξαιτίας του προχωρημένου προγράμματος εμβολιασμού τους.
Το γεγονός ότι το Λονδίνο δεν δίνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των συνόρων είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία, αφού μπροστά στην αβεβαιότητα, πολλοί Βρετανοί αποφασίζουν να κινηθούν εκ του ασφαλούς, κλείνοντας διακοπές σε εγχώριους προορισμούς.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλωτσά το τενεκεδάκι στην κατηφόρα, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε ο Paul Charles, επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού The PC Agency.
«Η σημερινή ανακοίνωση από τον πρωθυπουργού είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Προηγούμαστε σε εμβολιασμούς και επιστήμη. Αυτός είναι λόγος τεράστιων πανηγυρισμών, αλλά εάν πρόκειται να επανεκκινήσουμε την οικονομία, πρέπει να έχουμε ένα σαφές μονοπάτι για τα ταξίδια στο εξωτερικό και το εμπόριο», σημείωσε ο Clive Wratten, επικεφαλής του Business Travel Association.
Το σύστημα με το φανάρι
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως όταν ανοίξουν τα βρετανικά σύνορα, θα εφαρμοστεί το σύστημα-φανάρι, που θα χωρίζει τους προορισμούς σε κόκκινους, πορτοκαλί και πράσινους, ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα.
Πράσινοι προορισμοί: Όποιος επιστρέφει από αυτές τις χώρες πρέπει να κάνει τεστ covid με δικά του έξοδα, πριν μπει στο αεροπλάνο και να υποβληθεί ξανά σε εξέταση μερικές ημέρες μετά την επιστροφή του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει μεταφέρει κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Πορτοκαλί προορισμοί: Ισχύουν όσα και στους πράσινους, με την πρόσθεση υποχρέωση όσων επιστρέφουν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα ημέρες. Στις πέντε ημέρες μπορούν να βγουν από την καραντίνα, εφόσον κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Κόκκινοι προορισμοί: Τα ταξίδια επιτρέπονται, όμως όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες πρέπει να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας, με δικά τους έξοδα, όπως ισχύει και σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία διαχώριζε τις χώρες ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση και πέρυσι, προκειμένου να καθορίσει ποιοι ταξιδιώτες θα μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Όμως φέτος, το σύστημα θα είναι διαφορετικό, καθώς δεν θα λαμβάνει υπόψη μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.
Για να ενταχθεί μία χώρα στην πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη κατηγορία, θα συνυπολογίζονται ο αριθμός των κρουσμάτων, το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, η διασπορά των στελεχών του κορωνοϊού που προκαλούν ανησυχία (δηλαδή εκείνων που είναι ανθεκτικά στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία) καθώς και οι δυνατότητες της χώρας να εξετάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού (δηλαδή να εντοπίζει τις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τα σημερινά δεδομένα και με βάση αυτά τα κριτήρια, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπαίνει στην πράσινη κατηγορία, παρότι βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 11,2% του πληθυσμού της, την ώρα που η Μάλτα έχει εμβολιάσει σχεδόν το 35%.
Η Daily Mail πιθανολογεί ότι σε αυτή τη φάση, στην πράσινη κατηγορία θα έμπαιναν το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ, η Μάλτα, τα Μπαρμπέιντος και η Πορτογαλία. Μένει να φανεί, βέβαια, πώς θα εξελιχθεί η επιδημιολογική εικόνα σε κάθε χώρα μέχρι να ανοίξουν τα βρετανικά σύνορα, αλλά και ποιες χώρες θα δεχθούν τελικά τους Βρετανούς τουρίστες και υπό ποιες συνθήκες.
Πηγή moneyreview.gr