Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών για ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις λόγω της πανδημίας που συνδέονται με:
-Το τέλος επιτηδεύματος
-Την προκαταβολή φόρου
-Τα τεκμήρια διαβίωσης
Συγκεκριμένα οι προτάσεις του κ. Κόνσολα:
1ον: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες με μείωση τζίρου άνω του 70% και κλιμακούμενη μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις άλλες κατηγορίες, ανάλογα και με τη μείωση του τζίρου.
2ον: Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που η μείωση του τζίρου τους, κινείται πάνω από το 35%, κάτι που ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και γενναία μείωση για τις άλλες περιπτώσεις.
3ον: Άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος των τεκμηρίων διαβίωσης, που δεν μπορούν να ισχύσουν στο ακέραιο από τη στιγμή που έχουν ανατραπεί τα δεδομένα της διαβίωσης και του τρόπου ζωής λόγω της πανδημίας.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο έως 1200 κυβικά συνδέεται με τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ ενώ για μία βάρκα ερασιτεχνικής αλιείας μήκους πέντε μέτρων, το τεκμήριο διαβίωσης είναι επίσης 4.000 ευρώ.
Με δεδομένο, όμως, ότι δεν έγινε ιδιαίτερη χρήση του αυτοκινήτου λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ και οι βάρκες ερασιτεχνικής αλιείας ήταν ακινητοποιημένες για διάστημα 9 μηνών, επιβάλλεται να υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση, όπως είναι η μείωση του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης και η αναστολή της εφαρμογής τους για ορισμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φορολογούμενους πολίτες που έχουν πληγεί από την πανδημία»
Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνηση το 2020 πήρε σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους επαγγελματίες και πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία.
Με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό πλησιάζει η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είναι αυτονόητο ότι επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και φορολογούμενοι πολίτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, αναμένουν την ενεργοποίηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης με ορθολογικούς όρους και κανόνες.
Συγκεκριμένα:
1ον: Υπάρχουν επαγγελματίες που είτε έχει ανασταλεί για μεγάλο διάστημα η λειτουργία των επιχειρήσεων τους είτε παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους.
Μια παρέμβαση που θα μπορούσε να γίνει αφορά στην αναστολή ή στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που προκύπτει από το τέλος επιτηδεύματος.
Είναι σαφές ότι για επαγγελματίες με μείωση τζίρου άνω του 70% θα πρέπει να εξεταστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει κλιμακούμενη μείωση του τέλους επιτηδεύματος ανάλογα και με τη μείωση του τζίρου.
2ον: Σημαντικό ζήτημα είναι η κατάργηση και η μείωση, ανά περίπτωση, της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Σε περιπτώσεις που η μείωση του τζίρου κινείται πάνω από το 35%, κάτι που ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, θα πρέπει να ανασταλεί η προκαταβολή φόρου, ενώ για τις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το μέτρο αυτό δεν αναμένεται να έχει δημοσιονομικό κόστος, αφού λόγω της πανδημίας, θα μειωθεί ο φόρος εισοδήματος, επί του οποίου υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου ενώ πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές.
3ον: Άμεση αντιμετώπιση απαιτεί και το ζήτημα των τεκμηρίων διαβίωσης, που δεν μπορούν να ισχύσουν στο ακέραιο από τη στιγμή που έχουν ανατραπεί τα δεδομένα της διαβίωσης και του τρόπου ζωής λόγω της πανδημίας.
Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο έως 1200 κυβικά συνδέεται με τεκμήριο διαβίωσης 4.000 ευρώ, ενώ για μία βάρκα ερασιτεχνικής αλιείας μήκους πέντε μέτρων, το τεκμήριο διαβίωσης είναι επίσης 4.000 ευρώ.
Με δεδομένο, όμως, ότι δεν έγινε ιδιαίτερη χρήση του αυτοκινήτου λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ και οι βάρκες ερασιτεχνικής αλιείας ήταν ακινητοποιημένες για διάστημα 9 μηνών, επιβάλλεται να υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση, όπως είναι η μείωση του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης και η αναστολή της εφαρμογής τους για ορισμένες κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την πανδημία.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Σύμφωνα και με τις παραπάνω προτάσεις, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση ή και την αναστολή των φορολογικών επιβαρύνσεων που προκύπτουν από το τέλος επιτηδεύματος, την προκαταβολή φόρου και τα τεκμήρια διαβίωσης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου