Το ηλιοβασίλεμα στην Ψαροπούλα της Ρόδου, στο βορειότερο τμήμα του νησιού, είναι μαγευτικό. Αυτό θα μπορούν να το απολαμβάνουν καθημερινά και για οκτώ ημέρες 187 Ολλανδοί τουρίστες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε ένα τρόπον τινά κορωνο-πείραμα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτός ο τουρισμός εν μέσω πανδημίας.
Στις 12 Απριλίου θα περάσουν τις πύλες του Mitsis Grand Hotel, ενός εμβληματικού ξενοδοχείου στο κέντρο της Ρόδου, μια ανάσα από το ενυδρείο και ελάχιστα λεπτά μακριά από το ιστορικό κέντρο της πόλης, οι 187 τουρίστες, ηλικίας 18-70 ετών, οι οποίοι επελέγησαν ανάμεσα από 25.000 άλλους, που έκαναν την σχετική αίτηση στην τουριστική εταιρεία Sunweb.
Τα κριτήρια τα όρισε η ολλανδική κυβέρνηση, ενώ εξ αρχής είχαν αποκλειστεί άτομα υψηλού κινδύνου.
Το κόστος ήταν δελεαστικό: Μόλις 400 ευρώ.
Η διαφορά είναι η εξής: Οι Ολλανδοί τουρίστες θα πατήσουν το πόδι τους στο νησί μόνο στο αεροδρόμιο και στο ξενοδοχείο. Τον ήλιο του δύει πίσω από τα βουνά τον απέναντι τουρκικών ακτών θα τον δουν από το μπαλκόνι τους – δεν θα έχουν καν την δυνατότητα να κατέβουν στην παραλία, η οποία κυριολεκτικά απέχει μερικά μέτρα από την είσοδο του ξενοδοχείου τους.
Πολλώ δε μάλλον να απολαύσουν τις υπόλοιπες ομορφιές της Ρόδου.
Οι Ολλανδοί τουρίστες θα είναι οι μοναδικοί φιλοξενούμενοι στο πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ μαζί τους θα παραμείνουν εσώκλειστοι για όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής τους κι όσοι από το προσωπικό αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την πρόκληση.
Προτού φτάσουν στην Ρόδο, οι 187 τουρίστες θα υποβληθούν σε τεστ covid. Το ίδιο θα συμβεί και κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία.
Μια λεπτομέρεια: Εάν κάποιος εξ αυτών νοσήσει στο διάστημα της παραμονής του στην Ρόδο, θα μπει σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένο ξενοδοχείο για covid στο νησί και το κόστος θα καλυφθεί από το ταξιδιωτικό πρακτορείο.
Σε καραντίνα δέκα ημερών θα μπουν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όλοι οι τουρίστες κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους.
Οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο αναμένεται να υποβληθούν σε τεστ δύο φορές – μια πριν και μια μετά το τέλος της παραμονής των Ολλανδών.
Διακοπές σε λίγα τετραγωνικά
Τι είδους διακοπές είναι αυτές όταν η κίνηση σου περιορίζεται στα τετραγωνικά μέτρα του καταλύματος σου; Πειραματικές, εν μέσω πανδημίας και τρίτου κύματος.
Η Ολλανδία έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά πειραμάτων προκειμένου να γίνει εξεταστεί ποιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν με ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσκεψης στην οποία συμμετείχαν 500 άτομα και ενός χορευτικού πάρτι με 1.300 επισκέπτες.
Στους τουρίστες που θα φτάσουν στη Ρόδο θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου: τις τρεις πισίνες και τα δύο εστιατόρια, αλλά δεν θα μπορούν να φύγουν από το θέρετρο. Στο πείραμα αυτό είχε δοθεί το προβάδισμα από τις αρχές δημόσιας υγείας στην Ολλανδία.
Η Sunweb, από την πλευρά της, έχει γνωστοποιήσει ότι διαθέτει οδηγίες ασφαλείας για ολόκληρο το ταξίδι, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την ολλανδική υπηρεσία δημόσιας υγείας (RIVM).
Πώς «βλέπουν» το πείραμα οι Ολλανδοί
Η 51χρονη Κορίνα Γκούντερχαν, η οποία είναι μια από τους 187 τουρίστες -μιλώντας στο RTL- είπε: «Πρώτα μολύνθηκα από κορωνοϊό και αρρώστησα βαριά. Μετά έχασα τη δουλειά μου. Οπότε τώρα τι; Ανυπομονώ να μην κάνω απολύτως τίποτα σε ένα θέρετρο και να συνέλθω από αυτή την ταραχώδη χρονιά».
Πώς «βλέπουν» το πείραμα στη Ρόδο
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στην Ρόδο όσον αφορά στο εν λόγω πείραμα.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ροδίων, Κώστας Ταρασλιάς, μιλώντας στο «MR», εξέφρασε την αγωνία του για τον κόσμο του νησιού που ασχολείται με τον τουρισμό, καθώς επίσης για το άνοιγμα της σεζόν και έκανε αναφορά στην ανάγκη διαφήμισης.
Αναφορικά με το «πείραμα», τόνισε: «Σε μια περίοδο που δεν λειτουργεί τίποτα, δεν είναι κάτι που μας ενοχλεί. Έρχονται στο νησί όταν είναι πάντα κλειστά».
Διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι το μοντέλο που εμείς επιθυμούμε», σημειώνοντας ότι «το μοναδικό κέρδος είναι ότι θα ακουστεί το νησί. Ακόμα κι αν είναι κλειδωμένοι σε ένα ξενοδοχείο θα γράψουν ότι περνάνε καλά, θα έχουν φωτογραφίες στο facebook. Διαφημιζόμαστε έτσι και χαιρετίσαμε το γεγονός ότι θα ακουστούμε».
Και σημείωσε: «Δεν θέλουμε κλειδωμένους, όταν είναι όλα κλειστά κι εσύ κερδίζεις προβολή, λες ότι έχεις ένα κέρδος από αυτό».
Στο νησί της Ρόδου η γενική αίσθηση είναι ότι δεν απορρίπτουν το ολλανδικό πείραμα, ωστόσο εκτιμούν ότι δεν θα προσφέρει κάτι το ουσιώδες στο νησί.
Μιλώντας στο «MR», άνθρωπος που ασχολείται χρόνια με τον τουρισμό στην Ρόδο, αλλά επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ερωτηθείς για το πώς βλέπει εκείνος το πείραμα των Ολλανδών, τόνισε:
«Από την στιγμή που δεν θα ανοίξει η αγορά, τα καταστήματα, τα εστιατόρια με προσοχή και μέτρα, δεν μπορείς να βγάλεις ουσιαστικό συμπέρασμα. Σίγουρα κάτι είναι από το τίποτα, αλλά όχι κάτι ουσιαστικό. Λίγη διαφήμιση για το ξενοδοχείο σε σχέση με τον tour operator και μέχρι εκεί».
Για «Αλκατράζ διακοπές all inclusive» μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας, σε δηλώσεις του στο τοπικό ΜΜΕ Sky Rodos.
Τόνισε ότι τέτοιου είδους εγχειρήματα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των ξενοδόχων, των Τουρ Οπερέιτορ, των πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών.
Πρόσθεσε ότι ο κλάδος του έδωσε πέρυσι το καλοκαίρι «εξετάσεις» ως προς την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, όμως με δεδομένο ότι εξακολουθεί η εστίαση να παραμένει κλειστή, προέβλεψε ότι τα λουκέτα θα πέσουν «βροχή» τον ερχόμενο χειμώνα.
Ο οδικός χάρτης του τουρισμού
Τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2021 παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας: «Θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου και θα ανοίξουμε με ασφάλεια, παρά την κινδυνολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει να απευθύνει εκκλήσεις, όπως έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, για πορείες και συγκεντρώσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα για την υγειονομική κατάσταση».
Αναφορικά με τους κανόνες που ισχύουν για τους επισκέπτες, είπε: «Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, ισχύει και για τους τουρίστες. Είναι ψευδής όλη αυτή η παραφιλολογία περί ελεύθερης μετακίνησης τουριστών. Οι τουρίστες που έρχονται είναι απομονωμένοι και ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν θα κάνουμε διακρίσεις. Η χώρα μας έχει συγκεκριμένους κανόνες -κατόπιν εισήγησης των ειδικών- οι οποίοι ισχύουν για όλους τους τουρίστες και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και το φετινό καλοκαίρι».
Στο μεταξύ, το πλαίσιο και τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για την υποδοχή των τουριστών ανέλυσε σε συνέντευξη στο «MR» η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, εξηγώντας συν τοις άλλοις πώς το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε θέση να βοηθήσει στην ενίσχυση των διαφορετικών μορφών τουρισμού.
Πηγή: moneyreview.gr