Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και η κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα μαρτυρά την απάτη της κυβέρνησης ότι δήθεν το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο. Ήδη στην χώρα μας την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας την πληρώνει ο λαός μας με διασωληνωμένους ασθενείς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας νόσου επιτρέπει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να θησαυρίζουν εις βάρος μας, αφού είναι η μόνη διέξοδο για τις υπόλοιπες ασθένειες-παθήσεις.
Στο νοσοκομείο μας οι πάγιες και τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, πάνω από 300 θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, αντανακλώνται στις μακρόχρονες λίστες αναμονής στα τακτικά ιατρεία, διαγνωστικές εξετάσεις και τακτικά χειρουργεία. (τρείς μήνες αναμονή για μια αξονική τομογραφία, έξι μήνες για μαστογραφία, στα χειρουργεία από 3 ως και 6 μήνες, για μια εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία ραντεβού έχει μετά από ενάμιση μήνα).
Αυτές τις μέρες στο νησί μας, αλλά και για ολόκληρα τα Δωδεκάνησα προκύπτει το ερώτημα τι θα κάνουμε σε περίπτωση που κάποιος ασθενής με covid 19 διασωληνωθεί και δεν βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ σε Αθήνα ή Κρήτη, πράγμα πολύ πιθανό, αφού οι ΜΕΘ εκεί είναι σχεδόν πλήρεις; Ποιον σχεδιασμό έχει κάνει η 2η ΥΠΕ αφού μέχρι τώρα ο σχεδιασμός ήταν να διακομίζονται σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας και Κρήτης;
Το σωματείο μας προειδοποιεί όλους τους αρμόδιους φορείς ότι επειδή είμαστε νησί μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί άλλο η λειτουργία του νοσοκομείου μας και πολύ περισσότερο να μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου.
Η κυβέρνηση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απαντά με το φάρμακο για όλες τις ασθένειες, την «ατομική ευθύνη», την καταστολή και την δίωξη συναδέλφων, που τολμούν να αποκαλύπτουν την γύμνια του συστήματος υγείας, συγκαλύπτοντας τις δικές τις ευθύνες. Δεν έχει ελέγξει τους χώρους υπερμετάδοσης όπως είναι τα ΜΜΜ, οι μεγάλοι χώροι εργασίας όπως τα σουπερμάρκετ, όπου τελευταία στο νησί μας διαπιστώθηκαν τέτοιες περιπτώσεις, να στελεχώσει πλήρως τα νοσοκομεία μας με μόνιμο προσωπικό.
Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέσα και έξω από το νοσοκομείο, πλάι στον ασθενή την ώρα του πόνου αλλά και πλάι στον λαό που διεκδικεί και αγωνίζεται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ,για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας 7 Απρίλη είναι μέρα διεκδίκησης και αγώνα !
· Για μέτρα που θα ενισχύουν τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με εξοπλισμό και υποδομές.
· Για επίταξη του ιδιωτικού τομέα – χωρίς αποζημίωση .
· Για διεκδίκηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, μέσων θεραπείας και φαρμάκων, την εξασφάλιση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για το μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.
Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Μπαρός Χαρίλαος
Αγγέλη Ελένη
Ιατρίδης Στέφανος
Οικονόμου Μαρία