Σε κλιμακούμενη διπλή παρέμβαση προέβη ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφορικά με το ζήτημα της αφαίρεσης του κριτηρίου εντοπιότητας από τις επικείμενες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού στους σταθμούς και υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σε Ρόδο (Κατταβιά), Σύμη και Κάρπαθο. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε άμεσα Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία βασίζεται σε επιστολή-καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και σημειώνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη Νησιωτικότητα και τα κριτήρια προσλήψεων.
Παράλληλα, για το ίδιο θέμα και σε συνεργασία με τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Κρήτης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσε Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο. Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι τόσο στην Ρόδο όσο και στην Κρήτη, οι τοπικές κοινωνίες, οι παραγωγικοί, οι συνδικαλιστικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν θορυβηθεί για τις αρνητικές εξελίξεις και προχωρούν σε αλλεπάλληλες καταγγελίες και ψηφίσματα διαμαρτυρίας. Το κριτήριο της εντοπιότητας, σχολιάζουν, συμπεριλαμβανόταν σε παρόμοιες προκηρύξεις που προηγήθηκαν και πιθανή κατάργησή του στην περίπτωση των νησιών θα σημάνει την απώλεια της ανταποδοτικότητας στους νησιώτες από τα εργοστάσια που θα λειτουργούν εντός ή πλησίον του αστικού ιστού. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να πάρει άμεσα θέση και να επαναφέρει το κρίσιμο κριτήριο.
Ø Συνάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΡ, εκ μέρους της Διοίκησης παρόντες ήταν ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Αντιπρόεδρος, κ. Ηλίας Μπούκλας, ο Οργανωτικός Γραμματέας και Πρόεδρος του Σωματείου «ΖΕΥΣ» Εργαζομένων Δ.Ε.Η Α.Ε, κ. Μιχάλης Χαροκόπος και ο Υπεύθυνος Τύπου, κ. Γιώργος Φραντζολάκης.
Στο ζήτημα του αποκλεισμού του ντόπιου δυναμικού από τις νέες θέσεις εργασίας που προκηρύσσει η ΔΕΗ σε τρία νησιά της Δωδεκανήσου, με προεξάρχον το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο για το οποίο προβλέπεται η στελέχωση με περισσότερους από 30 εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι του ΕΚΡ τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως επισημάνθηκε, θα εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της τοπικής κοινωνίας, εφόσον υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις της επιχείρησης, οι οποίες αποδεικνύουν ότι για την ίδρυση των συγκεκριμένων σταθμών παραγωγής θα υπήρχε η ρήτρα της εντοπιότητας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι σύσσωμη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ακόμη εκτενής αναφορά στον Ενεργειακό Νόμο 4643/2019 της ΝΔ για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, ο οποίος ακυρώνει τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν στο κριτήριο εντοπιότητας.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο θεσπίστηκαν ρυθμίσεις για την απαγκίστρωση της ΔΕΗ από το πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, προβλέποντας τη σκανδαλώδη δυνατότητα «ευελιξίας» για προσλήψεις προσωπικού της ΔΕΗ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών ΑΣΕΠ, με ταυτόχρονη κατάργηση της μονιμότητας, αλλά και την εξαίρεση της εταιρείας από την εθνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων. Τέλος, τόνισε ότι το κριτήριο εντοπιότητας δεν αποτελεί χαριστική διάταξη, αλλά κεκτημένο δικαίωμα και βασική προϋπόθεση για την κατασκευή των εργοστασίων ΔΕΗ στην περιοχή μας.
Ø Αντεργατικές Πολιτικές, κατάργηση 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον κόσμο της Εργασίας
Η δραματική κατάσταση στα εργασιακά με τη βαθιά οικονομική ύφεση, τα αλματώδη ποσοστά ανεργίας και το παρατεταμένο lock-down, βρέθηκε επίσης στην ατζέντα της συζήτησης του βουλευτή με τη Διοίκηση του ΕΚΡ. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί, ιδιαίτερα στους εποχικούς εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οι οποίοι βιώνουν οικονομική εξαθλίωση και αποσπασματική στήριξη «με το σταγονόμετρο» ενώ επικρατεί γενικευμένη αβεβαιότητα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν.
Κοινή είναι η ανησυχία για το αντεργατικό «Σχέδιο Ανάκαμψης» της Κυβέρνησης της ΝΔ, με τον Νεκτάριο Σαντορινιό να τονίζει ότι αποτελεί μια στυγνή συνέχεια των αντεργατικών πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται, επεκτείνοντάς τις με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες.
Αναφορικά με το πρόσφατο ΦΕΚ για την έκτακτη αποζημίωση των εποχιακά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου δήλωσε ότι τόσο τα Εργατικά Κέντρα και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εδώ και ένα χρόνο ασκούν πίεση για την αυτονόητη και χωρίς περιορισμούς στήριξη των εργαζομένων, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
Μέσα σε έναν κυκεώνα ανεπαρκών δράσεων για τον τουριστικό-επισιτιστικό κλάδο, και με τη γνωστή τακτική στο να δημιουργεί επαίτες-εργαζόμενους, νομοθετώντας μέτρα στήριξης με μικρό χρονικό ορίζοντα, η Κυβέρνηση απέδωσε επιτέλους το ελάχιστο. Βέβαια, κατέληξε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ακόμα δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία πληρωμής και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των συγκεκριμένων δύο επιδομάτων εφόσον η διαδικασία, όπως και τα στοιχεία των δικαιούχων, ήταν ίδια με αυτά του Αυγούστου 2020.