Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί ένας από τους πλέον εύκολους τρόπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Φροντίσετε να εκτίθεστε στον ήλιο καθημερινά για περίπου 15 λεπτά και να προσθέσετε στη διατροφή σας τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αυτή την πολύτιμη για τον οργανισμό βιταμίνη.
Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές που αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D:
Λιπαρά ψάρια: σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος και κατ’ επέκτασιν το μουρουνέλαιο.
Στρείδια: μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.
Τόφου: το αγαπημένο «τυρί» των vegetarians και vegans εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνη D, άρα είναι ένα τρόφιμο που θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να βάλουν στο πιάτο τους και οι κρεατοφάγοι.
Μανιτάρια: το μόνο λάχανο που μπορεί να παράγει βιταμίνη D.
Αβγά: και ειδικά ο κρόκος τους είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.
Γαλακτοκομικά προϊόντα: όπως γιαούρτι και τυρί, από ζωικό ή φυτικό γάλα, εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
Αλλαντικά: εκτός από γεύση, αλλαντικά όπως το χοιρινό και το μοσχαρίσιο σαλάμι ή η μορταδέλα Bologna προσθέτουν στη διατροφή μας και βιταμίνη D. (Με μέτρο)
Χοιρινό κρέας: πλούσια τροφή σε βιταμίνη D με κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs), να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή.
Δημητριακά: που τρώμε συχνά για πρωινό είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Διαβάζοντας τα θρεπτικά συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία τους μπορείτε να ανακαλύψετε ποια.
Μοσχαρίσιο συκώτι: είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, έχοντας και λιγότερες θερμίδες από μία μπριζόλα.
Μαργαρίνη: εκτός από ωραία γεύση αλείβοντας την στις φρυγανιές μας, μας προσφέρει και βιταμίνη D.(Με μέτρο)
Χυμός πορτοκαλιού και βύσσινου: Εμπλουτισμένοι με βιταμίνες C & D.
Τα μανιτάρια: Eίναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D.