Ρεπορτάζ

Τι πρέπει να περιμένουμε από την αυριανή συνάντηση Τσαβούσογλου-Δένδια

Για τα καίρια σημεία της αυριανής τελικά συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τι σηματοδοτεί η συνάντηση αυτή για τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική», ο διεθνολόγος, ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ κ. Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, από τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα καθορίσει τη συνέχιση των επαφών Ελλάδας – Tουρκίας αλλά και τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναμένεται να συζητηθούν και οι διαφορές των δύο χωρών στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ενδεχομένως και μειονοτικά ζητήματα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να αφιερωθεί και στο Κυπριακό.
Πριν μεταβεί στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας θα πάει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι θα πρέπει να φέρει «απαντήσεις» σε σειρά ερωτημάτων, που ήδη διατυπώνονται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του κ. Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου για την «δημοκρατική», ο οποίος αναφέρεται στις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, στις επιδιώξεις της τουρκικής αλλά και τι θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη ημέρα της συνάντησης.

Τι επιδιώκει η
Ελληνική Πλευρά
Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να εκπέμψει την προσήλωσή της στην επίλυση των προβλημάτων της γειτονιάς της μέσα από το διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, η Αθήνα ευελπιστεί στη θετική συμβολή της συνάντησης σε μια πιθανή βελτίωση του κλίματος, όπως αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Γνωρίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική κατάσταση στην Τουρκία περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμού της Άγκυρας, η Αθήνα δεν τρέφει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση και σε αυτό το στάδιο επιθυμεί κυρίως να μην χρεωθεί τυχόν ναυάγιο στον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανά η ελληνική πλευρά να χρειάζεται χρόνο για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει εξοπλιστικού προγράμματος. Για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, παρά τις συχνές εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης περνούν από την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό αναμένεται να είναι το βασικό μήνυμα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα. Η Ελλάδα θα υπενθυμίσει ότι η υπαρκτή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προτάσσοντας το διάλογο και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα αναχαιτίσει κάθε προσπάθεια των γειτόνων για διεύρυνση της θεματολογίας του διαλόγου σε μη υπαρκτά θέματα (γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, φιλοξενία τρομοκρατών στην Ελλάδα κ.ά.), ενώ θα απορρίψει κάθε σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου. Αναφορά αναμένεται να γίνει και στην υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ σε πιθανή πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου», επισημαίνει ο διεθνολόγος, ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Τι επιδιώκει
η Τουρκική Πλευρά
Σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
Μέσα από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, που προκάλεσε η ίδια, η Τουρκία επιθυμεί να δείξει στην Ευρώπη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε διαδικασία εξομάλυνσης, δίνοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία στους συμμάχους της στην Ευρώπη για την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.
Ταυτόχρονα, η Τουρκία θα υπενθυμίσει τη θέση της για συμμετοχή της σε κάθε ενεργειακό σχεδιασμό στην ΝΑ Μεσόγειο και πιθανά θα προσπαθήσει να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τη δική της ατζέντα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, φιλοξενία τρομοκρατών στην Ελλάδα, διχοτόμηση Κύπρου κ.ά.).

Η επόμενη ημέρα
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Δεσποτόπουλος και στην επόμενη ημέρα της συνάντησης, αναφέροντας ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να εκπέμψουν μήνυμα χρησιμότητας. «Δεν χωρά αμφιβολία ότι και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν, για διαφορετικούς λόγους, να εκπέμψουν μήνυμα για τη χρησιμότητα της συνάντησης. Παρά την καταγραφή των διαφορών, το πιθανότερο σενάριο είναι η διοργάνωση ανταποδοτικής επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται επίσης η μεταβίβαση πρόκλησης του Τούρκου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Τουρκία. Σε αυτό το στάδιο μία άμεση συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν φαντάζει πιθανή», καταλήγει ο κ. Δεσποτόπουλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου