Ειδήσεις

Ασφάλεια και Υπηρεσίες στα δίκτυα 5G

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Ιωάννης Σάχαλος, μιλά για τη νέα γενιά στις τεχνολογίες.

Είναι γεγονός ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία παγκοσμίως είναι η 5G. Αποτελεί την καινούργια γενιά των δικτύων επικοινωνιών (πέμπτη γενιά ή 5G) με κύριο στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Χρησιμοποιεί, όπως και οι προηγούμενες γενιές, ραδιοσυχνότητες του Ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ειδικά η 5G φτάνει μέχρι τα μιλλιμετρικά κύματα που ήδη εφαρμόζονται στις ασύρματες ζεύξεις, στα αμυντικά συστήματα, σε σαρωτές ασφαλείας αεροδρόμιων, στα radar,στις ιατρικές εφαρμογές, κλπ.

Συχνά εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης ανησυχητικές και αποσπασματικές παραθέσεις μεμονωμένων μελετών σχετικών με την επικινδυνότητα της Ηλεκτρομαγνητικής (ΗΜ) ακτινοβολίας. Αυτές, εκτός από επιφανειακές, είναι πολλές φορές επιστημονικά μη-ενδεδειγμένες και παραπλανητικές με αποτέλεσμα την ανησυχία του κοινού. Οι πολίτες, στις εύλογες ανησυχίες που γεννιούνται, μπορούν, ακόμη και μέσω διαδικτύου, να ενημερώνονται από τους επιφορτισμένους επίσημους Εθνικούς και Διεθνείς Φορείς. Μεταξύ των φορέων περιλαμβάνονται η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, (ICNIRP) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων, κάνουν συνολική εκτίμηση της επικινδυνότητας και δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Τέτοια είναι η συσχέτιση κινδύνου και έντασης της έκθεσης στην ΗΜ καθώς και η ύπαρξη προφανών και αξιόπιστων βιολογικών μηχανισμών που συνδέουν την έκθεση με την υγεία. Από την εκτίμηση, η ICNIRP, σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, προβαίνει στην ανάπτυξη αυστηρών προτύπων για τα όρια έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Αυτά τα όρια υιοθετούνται ως έχουν ή, όπως η Ελλάδα, αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο. Στην χώρα μας την τήρηση των ορίων ελέγχει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Τι είναι λοιπόν η 5G που έχει πάρει τόσο μεγάλη δημοσιότητα. Δεν είναι απλά μία γενιά ακόμη. Είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που, εκτός των κινητών τηλεφώνων, θα εξυπηρετεί την επικοινωνία δισεκατομμυρίων συσκευών, γνωστή και ως ‘Ίντερνετ των Πραγμάτων’, (ΙοΤ, Internet of Things). Υπολογίζεται ότι σύντομα ο μέσος πολίτης θα έχει τουλάχιστον 10 συσκευές ΙοΤ με ενσωματωμένους αισθητήρες και τεχνολογία σύνδεσης στο διαδίκτυο. Τέτοιες, εκτός από τους φορητούς υπολογιστές, θα είναι οτιδήποτε αρχίζει από smart (έξυπνο), όπως τηλέφωνο, ρολόι, συναγερμός, κλειδαριά, ποδήλατο, ιατρικοί αισθητήρες, ιχνηλάτες γυμναστικής κλπ. Η 5G μαζί με το ΙοΤ, σε ιδανική αλληλεπίδραση, χτίζουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Ένα δίκτυο 5G μεταξύ των άλλων, σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά προσφέρει μέχρι 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα, 200 φορές μικρότερη καθυστέρηση, μέχρι 1000 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης συχνοτήτων καθώς και μέχρι90% μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Απτό παράδειγμα των δυνατοτήτων της 5G είναι η αυτόνομη οδήγηση οχημάτων. Ας δούμε το σενάριο όπου ένα κλασσικό όχημα τρέχει με 100 χιλιόμετρα την ώρα και συμβαίνει ξαφνικά ένα απρόσμενο ατύχημα ή διακοπή κυκλοφορίας. Με βάση την αντίδραση του οδηγού, το όχημα θα αρχίσει να φρενάρει στην καλύτερη περίπτωση μετά από 7 μέτρα. Αντίθετα το ίδιο, με αυτόνομη οδήγηση, θα αρχίσει να φρενάρει σε λιγότερο από 3 εκατοστά με αποτέλεσμα την αποφυγή τυχόν νέου ατυχήματος. Το αυτοκίνητο με 5G και ΙοΤ μπορεί να πάρει και να δώσει εκατοντάδες πληροφορίες σχετικές με την κυκλοφορία,(σύνδεση όχημα-με-όχημα, V2V), μπορεί να έχει σύνδεση με οποιαδήποτε συσκευή, V2X, (Vehicle-to-Everything) ή και με υποδομές, V2I (Vehicle-to-Infrastructure), και να γίνει κατά το δοκούν αυτο-οδηγούμενο, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση οδηγού.

Το κύριο χαρακτηριστικό της 5Gείναι η διαδραστικότητα σε πραγματικό χρόνο που μαζί με το νέφος, (cloud), αποτελούν το κλειδί σε πλήθος εφαρμογών στην Παιδεία (τηλεκπαίδευση), την Ιατρική (τηλεϊατρική), την Εικονική Πραγματικότητα(παιχνίδια), την Γεωργία, την Εφοδιαστική αλυσίδα, την Ασφάλεια, την Ενημέρωση(ταυτόχρονη μετάφραση) κλπ. Σημειώνεται ότι μια νέα γενιά δορυφόρων με ενσωματωμένη 5G θα εξασφαλίσει ευρυζωνική κάλυψη ακόμη και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Γης. Οι κατασκευαστές διαστημικής, μαζί με τους αντίστοιχους της επίγειας κινητής επικοινωνίας, αγκαλιάζουν το όραμα ενός ενσωματωμένου και ενιαίου παγκόσμιου δικτύου.

Με την 5G και το IoT δημιουργείται ένα δίκτυο δικτύων και έρχονται κυριολεκτικά επαναστατικές αλλαγές στην τεχνολογία των επικοινωνιών. Με εφαλτήριο την 5G, θα απογειωθούν η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, οι κατασκευές υψηλής ακρίβειας, οι τεχνολογίες στο επίπεδο του ορατού φωτός, κλπ. Ας σκεφτεί κανείς ότι σε μία 10ετία, με την επόμενη G, θα έχουμε μεταξύ των άλλων την λεγόμενη ολογραφική επικοινωνία όπου θα μεταδίδεται ολόκληρη η ανθρώπινη υπόσταση μαζί με το τρισδιάστατο περιβάλλον σε συνδυασμό με τις αισθήσεις (όραση, ακοή, οσμή, γεύση κλπ).

Η 5G, με πλήθος υπηρεσιών, δημιουργεί ένα νέο πρότυπο επαγγελματικής ανάπτυξης που θα προκαλέσει μετασχηματισμό πολλών κλάδων της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Οι ευοίωνες προοπτικές στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα και οι τεράστιες δυνατότητες της νέας γενιάς επιτρέπουν να βλέπουμε αισιόδοξα το μέλλον.

Πηγή: news247

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου