Ειδήσεις

Θεσμοί: Διαφωνούν με νέες ρυθμίσεις οφειλών, ζητούν στοχευμένα μέτρα

Στους θεσμούς δεν αρέσουν οι ρυθμίσεις οφειλών με πολλές δόσεις γιατί καταστρέφουν την κουλτούρα πληρωμών. Ακόμη και τώρα, εν μέσω πανδημίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμήνυσαν στην κυβέρνηση τη θέση τους αυτή ενόψει σχετικών σχεδίων για τις φορολογικές οφειλές, κάτι που είναι πιθανό να απασχολήσει τη διήμερη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, σε επίπεδο επικεφαλής, που ξεκινάει σήμερα.

Εδώ και ένα χρόνο, η πανδημία έχει βάλει στην άκρη τις επιμέρους διαφορές των δύο πλευρών και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα σερί θετικών αξιολογήσεων, προωθώντας όσες μεταρρυθμίσεις επιτρέπει η συγκυρία. Καθώς, όμως, ο καιρός περνάει και διακρίνεται στο βάθος του ορίζοντα η έξοδος από την πανδημία, οι απαιτήσεις επανέρχονται, ενώ παράλληλα νέες προτεραιότητες αναδεικνύονται. Ετσι, για παράδειγμα, οι θεσμοί δίνουν τώρα έμφαση και ζητούν από την κυβέρνηση καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης.

Οι μεταρρυθμίσεις επανακτούν, επίσης, σιγά σιγά τη σημασία τους. Οι θεσμοί θα ζητήσουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για το νέο πτωχευτικό, που θα τεθεί σε ισχύ από 1/6/21 για φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θέτουν επίσης θέμα εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άμεσα, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι δαπάνες των μέτρων στήριξης έχουν υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ φέτος και είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης άφησε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ανάλογο με αυτό της εστίασης.

Ο προϋπολογισμός, βέβαια, δεν πάσχει από τα 300 εκατ. ευρώ ενός τέτοιου προγράμματος, αλλά από πολύ περισσότερα. Ηδη, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το έλλειμμά του θα ξεπεράσει φέτος το 7% του ΑΕΠ, από 3,88% του ΑΕΠ που προβλεπόταν αρχικά. Εξ ου και η ανάγκη για καλύτερη στόχευση των μέτρων και οι επιφυλάξεις για νέες ρυθμίσεις πολλαπλών δόσεων.

Τις αποφάσεις, βεβαίως, θα τις λάβει τελικά η κυβέρνηση, αλλά είναι σίγουρο ότι και αυτή θα επιδιώξει συναίνεση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αλλωστε, αυτή η αξιολόγηση συνδέεται και με εκταμίευση 770 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές κερδών ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και άρα είναι αυξημένου ενδιαφέροντος.

Στο τραπέζι αναμένεται να βάλει η κυβέρνηση και τα σχέδιά της για αναστολή των τεκμηρίων και της υποχρέωσης για κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το βάρος, όμως, πέφτει στα πιο μακροπρόθεσμα σχέδιά της για παράταση και το 2022 και ει δυνατόν μονιμοποίηση, όπως είπε χθες και ο κ. Πατέλης, των ελαφρύνσεων που ισχύουν φέτος και συγκεκριμένα της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και το πρόγραμμα σταθερότητας 2021-24, που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2021-25, ένα μήνα μετά. Και όλα αυτά, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί μετά την πανδημία και την άρση της ρήτρας γενικής διαφυγής που ισχύει φέτος – και πιθανότατα και του χρόνου.

Στη διήμερη διαπραγμάτευση αναμένεται να επανεξετασθούν, επίσης, τα χρονοδιαγράμματα για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και οι προοπτικές μηδενισμού τους στο τέλος του χρόνου, όπως και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου που κατέπεσαν.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου