Οριστικές λύσεις για όλο το νησί της Ρόδου, προωθεί η ΔΕΥΑΡ με μια σειρά από έργα που προγραμματίζονται στο επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στους 12 βιολογικούς που διαθέτει –συν τον βιολογικό στο «Βόδι» που αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της δημοτικής επιχείρησης κ. Γιώργο Υψηλάντη, που μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ ελήφθησαν μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τα έργα αλλά και τις νέες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και τις οφειλές των καταναλωτών.
«Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΡ στο νησί, έχει στην αρμοδιότητά της και λειτουργεί 12 βιολογικούς καθαρισμούς, συνολικά. Από αυτούς, ο κεντρικός στο Βόδι, ο βιολογικός στην Κρεμαστή και 2-3 ακόμη στην Δ.Ε.Πεταλούδων, Δαματριάς, Μαριτσών και Θεολογου, τους λειτουργεί η ΔΕΥΑΡ με ιδια μέσα. Δυστυχώς, έχουν πολλά προβλήματα, ενώ τους υπόλοιπους βιολογικούς, τους έχουν αναλάβει και τους λειτουργούν ιδιώτες. Οι διαγωνισμοί ανάθεσης της λειτουργίας στους ιδιώτες, είχαν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση. Ο ένας εργολάβος έχει στην ευθύνη του εφτά βιολογικούς και ο άλλος, έναν. Από τις συμβάσεις αυτές των 8 ‘απομακρυσμένων’ βιολογικών, όπως τους λέμε, η μία λήγει τον Ιούλιο και η άλλη τον Δεκέμβριο. Γι αυτό φέραμε μελέτη προς δημοπράτηση της συντήρησης και λειτουργίας του συνόλου των βιολογικών του νησιού της Ρόδου –πλην εκείνου στο Βόδι. Η μελέτη εγκρίθηκε από το δ.σ. και ο διαγωνισμός, οδεύει σε βάθος χρόνου τετραετίας. Δηλ. προβλέπει την δημοπράτηση για τα δύο πρώτα χρόνια με προοπτική την επέκταση της σύμβασης γι’ ακόμη δύο χρόνια. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως όποιος ανάδοχος αναδειχθεί από τον διαγωνισμό δεν θα έχει απλά την λειτουργία. Π.χ. σε κάποιους βιολογικούς που υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτόν στην Κρεμαστή, θα προχωρήσει στην άρση των βλαβών και στην αποκατάσταση λειτουργίας του. Γι’ αυτόν τον βιολογικό προβλέπεται ένα κονδύλι 535.000 ευρώ, ενώ η συνολική δαπάνη της προκήρυξης (για όλους τους βιολογικούς) ανέρχεται σε πάνω από 4εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ», ανέφερε.
Ο κ. Υψηλάντης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της λειτουργίας όλων των βιολογικών στο νησί της Ρόδου, καθώς με αυτές τις μελέτες όχι μόνον θα αναβαθμιστούν αλλά θα λυθούν τα προβλήματα που έχουν για τα επόμενα χρόνια.
Ο βιολογικός στο Βόδι, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και η ΔΕΥΑΡ έχει καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση ύψους 15εκ. ευρώ στο πρόγραμμα ‘Τρίτσης’.
Η ΑΝΑΘΕΣΗ
ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
ΤΗΣ ΛΑΡΔΟΥ
Μία ακόμη σημαντική απόφαση που ελήφθη, είναι η ανάθεση της μελέτης και των αναγκαίων αδειοδοτήσεων για την κατασκευή του βιολογικού της Λάρδου. «Αποτελεί μια νομική υποχρέωση της χώρας από το 2005 και μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει. Η δέσμευση της δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι σαφής: ‘Δεν αφήνουμε τίποτα να χρονίζει!’ Όσα μπορούν να λυθούν σήμερα, θα λύνονται. Η μελέτη για τον βιολογικό της Λάρδου και για τα δίκτυα που απαιτούνται για να λειτουργήσει αυτός, προβλέπει την εξυπηρέτηση του οικισμού 15.000 κατοίκων περίπου, της τουριστικής ζώνης συν της περιοχής των Πεύκων. Συνεπώς, το έργο θα είναι πλήρες και ο βιολογικός που θα μελετηθεί σε διάστημα 10 μηνών (που είναι η προθεσμία που δώσαμε στους αναδόχους για να εκπονήσουν τις μελέτες και να λάβουν τις αδειοδοτήσεις) ώστε να έχουμε έτοιμους τους φακέλους για να πάμε να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση του έργου και την άμεση δημοπράτησή του. Η ιδιομορφία του έργου, είναι ότι το επεξεργασμένο νερό που θα βγαίνει από τον βιολογικό, δεν θα το πετάμε αλλά θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε, εξοικονομώντας πόσιμο νερό (που τώρα χρησιμοποιείται για αρδεύσεις, πότισμα σε ξενοδοχεία κ.λπ.) Μέσα στο έργο προβλέπεται προσθήκη μονάδας, που θα αναβαθμίζει την ποιότητα του εξερχόμενου νερού ώστε να είναι κατάλληλο για άρδευση, πότισμα κ.λπ., ενώ όσες ξενοδοχειακές μονάδες το θελήσουν θα μπορούν να τροποποιήσουν τις υδραυλικές τους εγκαταστάσεις και να χρησιμοποιούν το νερό αυτό. Σημαντική παράμετρος είναι ότι το νερό, θα το αγοράζουν –συνεπώς και η ΔΕΥΑΡ θα έχει ένα έσοδο χωρίς να ξοδεύει πόσιμο νερό.
Η χρηματοδότηση για τον βιολογικό της Λάρδου, χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ, την ΠΝΑι και θα έχει ύψος 250.000 ευρώ. Οι παρεμβάσεις θα λύσουν προβλήματα. Δεν πάμε να… μπαλώσουμε τίποτα πια», ανέφερε ο κ. Υψηλάντης.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ
ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Όσον αφορά στα οικονομικά της ΔΕΥΑΡ που είναι το κομμάτι που ‘νοσεί’ σοβαρά, ο γ.γ. της επιχείρησης ανακοίνωσε τις νέες αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα γίνονται εφεξής:
«Κατ’ αρχήν καταργείται ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Από εδώ και στο εξής θα ισχύει μόνον μία ρύθμιση χρεών μέχρι και 48 δόσεις. Για όσους έχουν κάνει ρυθμίσεις και θέλουν να ενταχθούν σε αυτή την νέα ρύθμιση, θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι διαθέσιμη και στο διαδίκτυο και η προθεσμία ισχύει έως το τέλος του 2021.
Επίσης, θα υπάρχουν μια σειρά από κανόνες: όταν κάποιος μπαίνει στην ρύθμιση, πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση (ενώ παράλληλα θα πληρώνει τους τρέχοντες λογαριασμούς του) και αν χάσει 3 δόσεις, χάνει την ρύθμιση. Αν θέλει, μπορεί να μπει ξανά στην ρύθμιση ενώ δεν έχει δικαίωμα για 3η φορά –και θα πρέπει να περιμένει την επόμενη χρονιά».
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα αναρτηθούν επίσημα στο διαδίκτυο.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΕΚ.
ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Τέλος, ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της δημοτικής επιχείρησης από την αγορά που ανέρχονται σε πάνω από 60εκ. ευρώ: «Η ΔΕΥΑΡ θέλει να διασφαλίσει την είσπραξη των απαιτήσεων αυτών –για όσες επιδέχονται είσπραξης. Γνωρίζουμε πως οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά είναι και πολλά χρέη τα οποία είναι συσσωρευμένα. Αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι: όποιος θέλει να εξοφλήσει τις οφειλές του όπως διαμορφώθηκαν στις 31.12.2020, θα έχει την δυνατότητα να το κάνει είτε κάνοντας χρήση της ρύθμισης έως 48 δόσεις είτε εφάπαξ».
Για όσους πληρώσουν εφάπαξ υπάρχουν κίνητρα κλιμακωτά:
-Όποιος έχει οφειλές έως 10.000 ευρώ και πληρώσει εφάπαξ, θα πάρει έκπτωση 12%
-Όποιος έχει οφειλές 10.000 – 30.000 ευρώ και πληρώσει εφάπαξ, θα πάρει έκπτωση 15%
-Όποιος έχει οφειλές 30.000 – 100.000 ευρώ και πληρώσει εφάπαξ, θα πάρει έκπτωση 18%
-Όποιος έχει οφειλές 100.000 – 250.000 ευρώ και πληρώσει εφάπαξ, θα πάρει έκπτωση 20% και
-Όσοι οφείλουν πάνω από 250.000 ευρώ θα τύχουν έκπτωσης 20-30% (ανά περίπτωση)
Όσοι δεν ανταποκριθούν καθόλου, η ΔΕΥΑΡ θα κινηθεί στα νόμιμα πλαίσια για να διασφαλίσει και να εισπράξει τις απαιτήσεις της.