Χωρίς Κινέζους τουρίστες και το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα παρά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου στις 14 Μαΐου – Διστακτικές παραμενουν οι κινεζικές αρχές στο άνοιγμα των συνόρων
Μακρύς αναμένεται ο δρόμος της επιστροφής των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, παρά το άνοιγμα της φετινής σεζόν στις 14 Μαΐου. Και μπορεί το 2019 να επισκέφτηκαν 140.000 Κινέζοι τη χώρα μας, με τις ελληνικές αρχές και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να πόνταραν στη βελτίωση των αριθμών τα επόμενα χρόνια θέτοντας ως άμεσο στόχο τις 500.000 αφίξεις από το Πεκίνο, λογάριαζαν, όμως, χωρίς το…. ξενοδόχο. Ο φόβος να επιστρέψουν Κινέζοι τουρίστες θετικοί στον ιό μετά τις διακοπές τους στο εξωτερικό, διασπείροντας τον στην ενδοχώρα της Κίνας, «μπλοκάρει» την έξοδό τους από τη χώρα τους παρόλο που στο Πεκίνο τα κρούσματα που ανακοινώνονται τους τελευταίους μήνες δεν ξεπερνούν τα 20 ανά μέρα.
«Δεν περιμένετε τουρίστες στην Ελλάδα από την Κίνα και είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν. Το ερώτημα είναι πότε θα ξαναταξιδέψουν για λόγους τουριστικούς. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην γίνει ούτε το καλοκαίρι του ‘22. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι η πανδημία την εποχή εκείνη διεθνώς. Περιμένουν να δουν και αυτοί πώς θα είναι ο υπόλοιπος κόσμος. Δεν πρόκειται η Κίνα να αφήσει κόσμο να φύγει με τον κίνδυνο όταν γυρίσουν πίσω να τους φέρουν κρούσματα. Γιατί αν αρχίσει η πανδημία να εξαπλούται θα ‘ναι μεγάλη καταστροφή για την Κίνα. Το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει μόνο όταν τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο και όταν οι κινεζικές αρχές αισθανθούν ότι μπορούν να την ελέγξουν» τόνισαν στο ethnos.gr διπλωματικές πηγές.
Σταμάτησε ανεπίσημα η έκδοση διαβατηρίων
Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, και το γεγονός ότι έχει σταματήσει ανεπίσημα η έκδοση διαβατηρίων για τουριστικούς λόγους αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που το απαγορεύει. «Εφαρμόζεται, όμως, αυτή η τακτική». Οι κινεζικές αρχές εκδίδουν διαβατήρια μόνο σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν για επιχειρηματικούς ή κυβερνητικούς λόγους. Αυστηρή πολιτική συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς την χώρα της Άπω Ανατολής. Αρχικά όταν ξέσπασε η πανδημία είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις από το εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα αν και άνοιξαν, ισχύουν αυστηροί περιορισμοί με αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες να μην έχουν πτήσεις για Κίνα. Την ίδια ώρα έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις transit και επιτρέπονται μόνο οι απευθείας πτήσεις. Επόμενο ορόσημο για τους Κινέζους είναι η επιτυχία των Ολυμπιακών αγώνων του ‘22 και κατά πόσο θα μπορέσουν να δεχτούν εκείνη την περίοδο και οι ίδιοι τουρίστες.
Περιορισμός της πανδημίας μέσω εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού αποτυπώματος μέσω εφαρμογής στα κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κάμερες και τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο βοήθησαν την Κίνα να περιορίσει την ασθένεια του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στο εσωτερικό της χώρας ένα από τα μέτρα που εφαρμόστηκε καθολικά ήταν η θερμομέτρηση που τέθηκε σε ισχύ κάθε φορά που πήγαινε να μπει κάποιος σε ένα κτίριο. Η πρόσβαση στα καταστήματα όταν αυτά ξανασήκωσαν τα στόρια μπορούσε να γίνει μόνο μετά από θερμομέτρηση και αφού έδειχνες την εφαρμογή στο τηλέφωνό σου ότι δεν υπάρχει κάποια υποψία για σένα. Σε καμία φάση της πανδημίας δεν εφαρμόστηκαν μέτρα τύπου click away και click inside στα καταστήματα.
Σε όλα τα κτίρια υπήρχε μόνο μία πόρτα εισόδου για να γίνεται καλύτερα έλεγχος ενώ καθένα από αυτά είχε ένα μοναδικό κωδικό. Η εφαρμογή καταγράφει την ώρα που μπήκες και βγήκες από το συγκεκριμένο κτίριο καθώς μέσω αυτής πραγματοποιείται εγγραφή της εισόδου του πολίτη στον χώρο. Στην είσοδο κάθε χώρου οι τοπικές αρχές διαχείρισης της πανδημίας σκάναραν όλες τις πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στην εφαρμογή του κινητού (πόσα τεστ είχες κάνει, αν έχεις κάνει το εμβόλιο, αν μπήκες σε καραντίνα κτλ.). Μετά τον έλεγχο του ατόμου μπορούσαν ακόμη και σε κάτοικο μιας πολυκατοικίας, αν θεωρούσαν ότι ήταν ύποπτο κρούσμα (αν εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα) να του απαγορέψουν να μπει ακόμη και σπίτι του. Μέσω κινητών τηλεφώνων γινόταν και η ιχνηλάτηση καθώς λόγω των κεραιών ήταν εφικτό να δοθούν προσωπικά στοιχεία όπως που βρίσκεται το κάθε τηλέφωνο και άρα ο ιδιοκτήτης του. Στα εστιατόρια υπήρχε αρχικά η κοινωνική απόσταση και γέμιζε ένα στα τέσσερα τραπέζια. Αυτό σήμερα δεν ισχύει ενώ η μάσκα παραμένει υποχρεωτική ακόμη στους εσωτερικούς χώρους.
Πώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές βοήθησαν στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων
Την ίδια ώρα μέσα στην Κίνα οι πληρωμές γίνονται όλες ηλεκτρονικά. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει μια πλήρης καταγραφή του τι κάνει ο καθένας κάθε μέρα. Για παράδειγμα το ότι μπήκες στο λεωφορείο μια συγκεκριμένη ώρα είναι καταγεγραμμένο από τη στιγμή που πλήρωσες, ηλεκτρονικά, εισιτήριο. Έτσι αν υπάρξει κρούσμα μέσα σε αυτό το λεωφορείο ξέρουν και ποιοι άλλοι ήταν μέσα σε αυτό. Αν για παράδειγμα πάει κάποιος στο φαρμακείο και αγοράσει αντιπυρετικά αυτό καταγράφεται στην ηλεκτρονική πληρωμή που έκανε. «Η Κίνα είναι μια κοινωνία που δεν έχει καμία αίσθηση της ιδιωτικότητας. Δεν υπάρχει στην Κίνα αυτό που λέμε στο δυτικό κόσμο privacy. Και οι κινέζοι χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη και τις κάμερες για να ελέγξουν την πανδημία».
Ακύρωσαν τις άδειες παραμονής των ξένων
Αφού κατάφεραν να «καθαρίσουν» την χώρα από τον ιό, απαγόρευσαν την είσοδο πολιτών από το εξωτερικό. Ακυρώσαν όλες τις βίζες που ήταν σε ισχύ και ακυρώσαν όλες τις άδειες παραμονής των ξένων. Δεδομένου ότι όταν ξέσπασε η πανδημία ήταν η κινεζική πρωτοχρονιά- όπως είναι ο ελληνικός 15Αύγουστος- οι περισσότεροι ξένοι και όλοι αυτοί που έχουν μεικτές οικογένειες είχαν φύγει και είχαν επιστρέψει στις πατρίδες τους. Οπότε δεν τους αφήσαν να γυρίσουν πίσω και μετά από μήνες επειδή η οικονομία τους και η παραγωγή τους είχε την ανάγκη, αρχίσαν να επιτρέπουν την είσοδο σιγά-σιγά μόνο στους απαραίτητους για τα εργοστάσιά τους. Από την άλλη, οι ξένοι που έτυχε να είναι μέσα στην χώρα παρέμειναν. Σήμερα ο αριθμός των ξένων στην χώρα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το κινεζικό καθεστώς ούτως ή άλλως είχε τη διάθεση να περιορίσει την επιρροή της Κίνα από το εξωτερικό. Και η πανδημία τους έδωσε την ευκαιρία να επιταχύνουν τις εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Ελάχιστοι είναι και οι φοιτητές που έχουν καταφέρει να επιστρέψουν, πραγματοποιώντας μαθήματα εξ αποστάσεως.
Η διπλωματία των εμβολίων, οι αρνητές και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Την ίδια ώρα στην αγορά έχουν βγει τα εμβόλια των κινεζικών εργαστηρίων Sinopharm και Sinovac. «Και στην Κίνα υπάρχουν αρνητές αλλά λόγω των κινεζικών αρχών δεν εκφράζονται δημόσια. Οπότε δεν θα δεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο αντιδράσεις». Στο Πεκίνο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει έντονη συζήτηση για να γίνει ο εμβολιασμός υποχρεωτικός. Δεν επαρκεί, όμως, η παραγωγή για να καλύψει όλο τον πληθυσμό. «Όταν η παραγωγή των εμβολίων φτάσει σε ένα σημείο που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό τότε είναι πιθανό να γίνει υποχρεωτικός» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το κινεζικό εμβόλιο βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία, από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν καθώς περιέχει σωματίδια του κορονοϊού τα οποία έχουν αδρανοποιηθεί με χημική επεξεργασία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις σε μεγάλα περιοδικά ούτε έχει κατατεθεί φάκελος στο CDC στην Αμερική (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) ή στον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην Ευρώπη) για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Παράγοντας τα δικά της εμβόλια η Κίνα αντικατέστησε την διπλωματία της μάσκας με την διπλωματία του εμβολίου. Χρησιμοποιεί το εμβόλιο ως όπλο εξωτερικής πολιτικής. Πλησιάζει τις χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβά δυτικά εμβόλια ή δεν έχουν πρόσβαση λόγω καθυστερήσεων στην παραγωγή και τους προσφέρει τα δικά της εμβόλια. Αρχικά δίνει ένα μικρό αριθμό δωρεάν και μετά τους πουλά τα υπόλοιπα φτηνά όπως για παράδειγμα κάνει στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει προμηθευτεί κινεζικά εμβόλια είναι η Ουγγαρία.
Πηγή: ethnos.gr
Τίμος Φακαλής