Ειλημμένη απόφαση είναι πλέον η μεταφορά – ‘δανεισμός’ των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου.
Το θέμα ανακινήθηκε από το Τοπικό Παράρτημα Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που το γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωσή τους καθώς και σε συνέντευξη Τύπου αλλά την ίδια ώρα, η μεταφορά τους έχει εγκριθεί, υπηρεσιακώς.
Σήμερα, παρά την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια και την παρέμβαση στην Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν.Σαντορινιό, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα 15 (συνολικά) ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου, θα μεταφερθούν –πιθανόν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο- στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Από εκεί και πέρα, είναι αμφίβολος ο προορισμός τους καθώς (όπως αναφέρθηκε), η σχεδιαζόμενη έκθεση με τίτλο ‘Κάλλος’ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης –ένα, κατά τ’ άλλα, εξαιρετικό μουσείο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ)- ανοίγει επίσης το θέμα δανεισμού, σε ιδιώτες, σημαντικών έργων δημόσιων μουσείων της χώρας και την ασαφή θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για τα «αμετακίνητα» μνημεία. Η ανησυχία μεγαλώνει, όταν μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη έφερε ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια -με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25.
Στο σοβαρό ζήτημα της μετακίνησης ανεκτίμητων έργων από την περιφέρεια της χώρας, και τα ήδη αποδυναμωμένα μουσεία της, αξίζει να υπενθυμιστεί το παράδειγμα της ‘Κόρης της Καλύμνου’, ένα μνημειακό χάλκινο άγαλμα, που είχε βρεθεί από Καλύμνιους ψαράδες, παραδόθηκε μετά από αγώνα στο μουσείο της Καλύμνου, όπου και αποτελούσε βασικό έκθεμα κι έχει μεταφερθεί για άγνωστο χρόνο στην Αθήνα, παρά τις εκκλήσεις της τοπικής κοινότητας και των αρχών.
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Τοπικού Παραρτήματος Δωδεκανήσου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εξέφρασαν στην «δ» την ανησυχία τους για την τύχη των εκθεμάτων καθώς υπάρχει το προηγούμενο της ‘Κόρης της Καλύμνου’ και της ‘Κεφαλής του Ηγεμόνα’, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα εκθέματα και εκτός Ελλάδας! Αυτό θα έχει ως συνέπεια την χρονική καθυστέρηση επαναπατρισμού τους κάτι που φυσικά, μειώνει ταυτόχρονα τόσο τη λειτουργία όσο και τη ζήτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου.
Στα 15 αυτά εκθέματα, περιλαμβάνονται τα πλέον δημοφιλή που είναι η περίφημη λουόμενη Αφροδίτη και η μαρμάρινη κεφαλή του Απόλλωνα – Ήλιου, έργα που δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή σκέψη για την απομάκρυνσή τους από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, μιας και αποτελούν τον βασικό κορμό και αναπόσπαστο κομμάτι της μόνιμης συλλογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χάλκινη ‘Κεφαλή του Ηγεμόνα’ της Καλύμνου αφού ‘ταξίδεψε’ σε εκθέσεις εκτός Ελλάδας, κρατήθηκε για συντήρηση στην Αθήνα και αργότερα, με την δικαιολογία ότι μπορεί να συν-ανήκει με κάποια άλλα αντικείμενα και ευρήματα (π.χ. ένας χάλκινος θώρακας, λείπει εδώ και πέντε χρόνια εκτός Καλύμνου, ενώ είναι καταγεγραμμένο στα εκθέματα του Μουσείου Καλύμνου).
Και αυτό το αρχαιολογικό έκθεμα, όχι μόνον δεν επεστράφη αλλά τα νεώτερα αναφέρουν ότι το προορίζουν για να εκτεθεί σε Μουσείο σε μια έκθεση που θα διοργανώσει η Εφορία Εναλίων μαζί με την εταιρεία Cosco, στο Λιμάνι του Πειραιά!
Οι αρχαιολόγοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα 15 εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε άλλες χώρες με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση!
Θυμίζουμε ότι τα ευρήματα τα οποία βρίσκονται ακόμη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, θα μεταφερθούν μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο που θα γίνει η έκθεση και θα διαρκέσει για τέσσερις μήνες ενώ προϋποθέτει και την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
https://www.dimokratiki.gr/29-04-2021/eilimmeni-i-apofasi-daneismoy-ekthematon-toy-archaiologikoy-moyseioy-rodoy-sto-moyseio-kykladikis-technis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.