Αυτοσυγκράτηση και κανόνες θα πρέπει να χαρακτηρίσουν το φετινό γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, προκειμένου αυτό να μην μετατραπεί σε εστία «υπερμετάδοσης» του ιού.
«Οι κοινωνικές συναθροίσεις, όπου δεν αποτελεί κανόνα η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, έχουν υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας. Ειδικά όταν αφορά την ανάμειξη πολλών οικογενειών και γενικά ατόμων που δεν είναι στην ίδια “κοινωνική φούσκα”, οι πιθανότητες αυξάνουν», επισημαίνει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Για το τραπέζι του Πάσχα, η οδηγία είναι:
Δυνατότητα συγκέντρωσης έως εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, όταν αυτό γίνει σε εσωτερικό χώρο
Συγκέντρωση έως 12 ατόμων από δύο ευρύτερες οικογένειες, εάν αυτό «στηθεί» σε υπαίθριο χώρο.
Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «το θετικό στη γιορτή του Πάσχα είναι ότι όλες οι συναθροίσεις μπορούν να γίνουν σε ανοικτό χώρο ή με ανοικτά παράθυρα, αφού το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες».
Σταθερή παρέα
Ο ίδιος συμβουλεύει ότι «το βασικό στοιχείο είναι να έχουμε συγκεκριμένη παρέα με την οποία θα βρισκόμαστε αυτό το διάστημα και να μην την αλλάξουμε. Εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή εάν είχαμε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε στο γιορτινό τραπέζι. Εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και δεν έχουμε εμβολιαστεί, να προσέχουμε πολύ και φυσικά να φροντίσουμε να επισπεύσουμε τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να αποφύγουμε την κοινή χρήση οικιακών σκευών. Να το πω πιο απλά: ο καθένας από το πιάτο του και από το ποτήρι του. Να τηρούμε αποστάσεις στο τραπέζι όσο αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά να προτιμήσουμε συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε θα πρέπει να έχουμε τα παράθυρα ανοικτά».
Μάσκες όσο είναι δυνατόν και στο τραπέζι
Στην ερώτηση εάν πρέπει να φοράμε μάσκες στο γιορτινό τραπέζι, η απάντηση είναι «ναι, όσο είναι αυτό δυνατό σε ένα τραπέζι». Για τις παρέες των εμβολιασμένων, η οδηγία αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί. «Εάν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης και προσθέτει ότι «μια ιδιωτική συνάντηση ατόμων, όπου όλοι έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να γίνει με λίγο πιο χαλαρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό».
«Ωστόσο», προσθέτει «εάν δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι, επειδή σε αυτή τη φάση υπάρχει υψηλός επιπολασμός της νόσου, καλό είναι ακόμα και όσοι έχουν την προστασία του εμβολίου να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα. Και πιο εύκολα ένας εμβολιασμένος παππούς και μια εμβολιασμένη γιαγιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά με προσοχή».
Μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις και την Κυριακή του Πάσχα εξακολουθούν να γίνονται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6», ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self-test) σε όσους μετέχουν στις εορταστικές συγκεντρώσεις.
Οι ειδικοί έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, όμως παραμένει η απαγόρευση για μετάβαση από νομό σε νομό.
Σε ισχύ παραμένει και το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ως εκ τούτου, σήμερα η απαγόρευση μετακινήσεων ξεκινά από τις 10 το βράδυ και περατώνεται στις 5 το πρωί.
Πηγή: kathimerini.gr