Τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να τροποποιηθεί η σύσταση απαγόρευσης των μη ζωτικών μετακινήσεων από και προς τρίτες χώρες παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη. Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τα μη ζωτικά ταξίδια από τρίτες χώρες από τον περασμένο Μάρτιο, με την εξαίρεση μιας λευκής λίστας που θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο και ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Η λίστα αυτή επί του παρόντος περιέχει μόνον επτά χώρες.
Σύμφωνα με non-paper με ημερομηνία 17 Απριλίου, η Κομισιόν προτείνει ως μια επιλογή τη διατήρηση της λογικής της υφιστάμενης σύστασης, που βασίζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας, με συμπερίληψη στη λευκή λίστα των χωρών όπου η πρόοδος στους εμβολιασμούς οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό της διασποράς του ιού. Προτείνεται επίσης να τεθούν ως πρόσθετο κριτήριο κατώτατα όρια εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού των τρίτων χωρών, αλλά και η δυνατότητα «φρένου εκτάκτου ανάγκης» σε περιπτώσεις εμφάνισης επικίνδυνων νέων παραλλαγών του ιού ή νέων εξάρσεων της επιδημίας.
Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με την παράταση της προσέγγισης βάσει της επιδημιολογικής εικόνας των χωρών, την οποία κρίνει ξεπερασμένη από τις εξελίξεις και οικονομικά καταστροφική. Η ελληνική πρόταση συνίσταται στην επέκταση της λογικής του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού σε τρίτες χώρες: με τις κατάλληλες τεχνικές διαβουλεύσεις για τη διασφάλιση της γνησιότητας των στοιχείων και της διαλειτουργικότητας με τα ευρωπαϊκά συστήματα, ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. αρκεί να φέρουν αποδεικτικά εμβολιασμού, αρνητικού διαγνωστικού τεστ ή πρόσφατης ανάρρωσης από την COVID-19 (το τελευταίο κριτήριο θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους).
Τη μετάβαση στη λογική αυτή υποστηρίζει και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε ενημέρωση Ευρωπαίων ανταποκριτών χθες, είπε ότι οι ταξιδιώτες που δεν αποτελούν κίνδυνο πρέπει να μην υπόκεινται σε περιορισμούς – ανεξαρτήτως αν προέρχονται από την Ε.Ε. ή άλλες χώρες.
Ως εναλλακτική λύση, η Αθήνα τάσσεται υπέρ της αντικατάστασης της λευκής λίστας (με τον μικρό αριθμό χωρών που πληρούν το πολύ αυστηρό κριτήριο των 25 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα ανά 14 ημέρες) από μια μαύρη λίστα ιδιαίτερα επιδημιολογικά επιβαρυμένων χωρών. Μόνο οι αφίξεις από τις χώρες αυτές θα υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα.
Η Κομισιόν στο non-paper αναφέρεται στη δυνατότητα συνδυασμού της λευκής λίστας με την προσέγγιση βάσει των ατομικών υγειονομικών δεδομένων του κάθε ταξιδιώτη. Προτείνεται, συγκεκριμένα, να δοθεί η δυνατότητα σε εμβολιασμένα άτομα από μια δεύτερη λίστα χωρών, με μεγαλύτερη διασπορά του ιού από το πολύ χαμηλό υφιστάμενο όριο αλλά μικρότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς περαιτέρω περιορισμούς. Η Αθήνα θεωρεί ότι η δημιουργία πολλαπλών λιστών θα περιπλέξει αχρείαστα το καθεστώς, καθώς και ότι δεν πρέπει η δυνατότητα του ταξιδιού προς την Ε.Ε. να περιορίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τροποποιημένη σύσταση αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες. Η πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να ανοίξει τις μετακινήσεις από και προς ορισμένες τρίτες χώρες που προπορεύονται στη διεθνή κούρσα των εμβολιασμών έχει προκαλέσει τριβές με την Κομισιόν, που επιμένει στο συντονισμένο άνοιγμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, η κατάρτιση πολιτικής στα ζητήματα αυτά παραμένει εθνική αρμοδιότητα.
Πηγή: kathimerini.gr