Μετά το ναυάγιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, στην Αγκυρα δεν εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη συνέχιση των διαδικασιών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Mέσα σε αυτό το κλίμα, Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν διπλωματικό μαραθώνιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο ζήτημα του Κυπριακού, η Aγκυρα για πρώτη φορά ήλθε με διαφορετική θέση σε σχέση με άλλες προσπάθειες, καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξαν τις θέσεις τους για δύο κράτη στο νησί.
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Τουρκία δεν συζητάει άλλη φόρμουλα εκτός από την κυριαρχία δύο κρατών στο νησί και πρόσθεσε: «Βγαίνει ο Μητσοτάκης και δηλώνει πως τα θέματα με την Τουρκία κατάφερε να τα κάνει ευρωτουρκικά θέματα. Αυτό δεν είναι επιτυχία του Μητσοτάκη. Αυτός είναι ένας μηχανισμός δώρο στον Μητσοτάκη που προέκυψε λόγω της έλλειψης οράματος της Ε.Ε.».
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ, ταξίδεψε στη Λιβύη και συναντήθηκε με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης Μουχάμαντ αλ Χαντάτ. Λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν ταξίδεψαν στην Τρίπολη για συναντήσεις με αξιωματούχους της Λιβύης.
Ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμντέλ Χαμέντ Ντμεϊμπά και την υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νετζλά Μανγκούς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε στη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που έχουμε μεταξύ μας και τα επόμενα βήματα τα οποία θα κάνουμε μαζί». Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της Αγκυρας είναι οι μελλοντικές έρευνες στην περιοχή του μνημονίου των δύο χωρών, αλλά και εντός της υφαλοκρηπίδας της Λιβύης. Πάντως, η Νετζλά Μανγκούς δήλωσε από την πλευρά της ότι «ευχόμαστε να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη και επιθυμούμε τη συνεργασία της Τουρκίας στο θέμα αυτό».
Εν τω μεταξύ, έκπληξη προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk για επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Κάιρο, ο κ. Ονάλ, ο οποίος συνοδεύεται με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αναμένεται να συζητήσει τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να τεθούν και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η Αγκυρα δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για το ταξίδι.
«Δεν υποχωρούμε»
Ο Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε στρατόπεδο στη νοτιοανατολική Τουρκία πριν από το ταξίδι του στην Τρίπολη, αναφέρθηκε στις εξελίξεις και τόνισε πως «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας, χωρίς να υποχωρούμε, όπως κάναμε μέχρι τώρα».
Χαμηλά ποσοστά AKP
Εν τω μεταξύ, μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας, η Metropoll, ανακοίνωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τον Ιούλιο του 2016 το AKP εμφανιζόταν με ποσοστά που έφταναν το 50,4%, ενώ τον Απρίλιο του 2021 το ποσοστό του κόμματος του κ. Ερντογάν έπεσε στο 27,1%. Αυτό όμως δεν βοήθησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει πέσει στο 18,3% και οι αναποφάσιστοι στο 21,2%. Κερδισμένη είναι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενερ που από το 6,9% έχει φτάσει στο 10,7%. «Βαρίδι» για τον κ. Ερντογάν αποδεικνύεται ο κυβερνητικός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς τα ποσοστά του είναι στο 8,7%.
Πηγή kathimerini.gr