Η Ιταλία και η Ελλάδα εμβολιάζουν ήδη όλους τους κατοίκους μικρών νησιών, ενώ η Ισπανία αρνείται να προβεί σε αντίστοιχη κίνηση, παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι οι εν μέρει αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες που αφορούν στον εμβολιασμό, πρωτοστατούν στη μάχη για τη θερινή περίοδο.
Σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Εμβολιασμοί, Eτικέτα ‘Covid free’, και τεστ – Πώς τα νησιά της Ευρώπης ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους τουρίστες» η Handelblatt αναφέρεται στον «αγώνα» της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, να προσελκύσουν τουρίστες. Η Handelsblatt τονίζει ότι «η επερχόμενη θερινή περίοδος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό», προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα κάποια μικρά νησιά στηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τουρισμό. «Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα και η Ιταλία εμβολιάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό εκεί», υπογραμμίζει η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι «η ανοσία της αγέλης που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθήσει αυτά τα νησιά να προσελκύσουν τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο».
Τα Covid free νησιά της Ιταλίας και η απόρριψη της ιδέας από την Ισπανία για «ηθικούς λόγους»
Ενώ όμως στην Ελλάδα η τακτική αυτή είναι ευρέως αποδεκτή, στην Ιταλία έχει ξεσπάσει μια διαμάχη ως προς αυτό το ζήτημα, καθώς τουριστικοί περιορισμοί «στη στεριά» παραπονιούνται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση λόγω αυτού του ειδικού κανονισμού. Παρόλα αυτά στην Ιταλία αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται όλοι στα νησιά Καπρί, Ίσκια, Προτσίντα και Έλβα, ενώ πολλές περιφέρειες στην Ιταλία πιέζουν εδώ και βδομάδες να λάβουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, για να σωθεί η σεζόν. Ακόμη και οι περιοχές της Σαρδηνίας και της Σικελίας, τα μεγαλύτερα νησιά της Ιταλίας, ζητούν να τους δοθεί προτεραιότητα, ωστόσο ως τώρα οι κάτοικοι εκεί δεν δέχονται «ειδική μεταχείριση», τονίζει η Handelsblatt.
Από την άλλη, στην Ισπανία ειδική μεταχείριση δεν απολαμβάνει κανένα νησί. Αίτημα των ξενοδόχων των Βαλεαρίδων Νήσων για προτεραιοποίησή τους στους εμβολιασμούς απορρίφθηκε αμέσως για ηθικούς λόγους, όπως αναφέρει η Ηandelsblatt. Η υφυπουργός Υγείας της Ισπανίας, Silvia Calzón, κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα στα μέσα Απριλίου ότι «η εθνική στρατηγική εμβολιασμού ακολουθεί πολύ ισχυρές ηθικές αρχές», τονίζοντας ότι ο πιο σημαντικός στόχος της κυβέρνησης είναι «όλοι να τερματίσουμε αυτόν τον εφιάλτη μαζί».
Η εθνική στρατηγική εμβολιασμού της Ισπανίας προβλέπει σειρά εμβολιασμών ανάλογα με την ηλικία, καθώς και την προτεραιοποίηση ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων όπως αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς ή υπαλλήλους στον τομέα της υγείας. Στόχος, να έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου το 70% του πληθυσμού, ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Τότε η βασική τουριστική σεζόν θα έχει όμως ήδη τελειώσει, τονίζει η Handelsblatt.
Handelsblatt: 69 ελληνικά νησιά είναι ήδη Covid free
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Handelsblatt αναφέρει ότι τα μεγάλα νησιά της χώρας όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος, η Μύκονος και η Σαντορίνη ακολουθούν τους κανόνες που ισχύουν σε όλη τη χώρα όσον αφορά στην εκστρατεία εμβολιασμού. «Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι τουριστικοί μαγνήτες δεν ανήκουν στα Covid free νησιά», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Σε μικρά νησιά της Ελλάδας με λιγότερους από 10.000 κατοίκους, η κατάσταση είναι διαφορετική, τονίζει η Handelsblatt, αναδεικνύοντας το παράδειγμα των Λειψών. Όπως τονίζει η εφημερίδα: «Το νησί του Αιγαίου Λειψοί έπαιζε πάντοτε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην πανδημία: Ενώ ο κορονοϊός μαινόταν σε όλο τον κόσμο, οι Λειψοί δεν επλήγησαν μέχρι στιγμής». «Δεν είχαμε ούτε μία μόλυνση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία», αναφέρει ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος στην εφημερίδα, τονίζοντας ότι για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, και οι 800 περίπου κάτοικοι εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 τον Μάρτιο. «Τώρα ανυπομονούμε για μια καλύτερη τουριστική περίοδο», υπογραμμίζει κ. Μάγγος.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της Αθήνας αποφασίζει ποιος θα εμβολιαστεί, πότε και πού. Αλλά λόγω της γεωγραφίας της, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις εμβολιασμού. «Έχουμε πολλά μικρά νησιά», λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους στη Handelsblatt, ο οποίος ως Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού «Επιχείρηση Ελευθερίας». Αυτό καθιστά τη διανομή των πολύ ευαίσθητων στη θερμοκρασία εμβολίων μια υλικοτεχνική πρόκληση, εξηγεί ο νευροχειρουργός.
«Λάβαμε λοιπόν συνειδητά την απόφαση να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό στα μικρά νησιά ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από την ηλικία», εξηγεί ο κ. Θεμιστοκλέους. Αεροπλάνα από τις ένοπλες δυνάμεις, ελικόπτερα διάσωσης και ταχύπλοα από την ακτοφυλακή χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εμβολίων και γιατρών στα μικρά νησιά. «Αυτά τα νησιά μπορούν πλέον να θεωρηθούν Covid free”, δηλώνει ο Θεμιστοκλέους.
Το πρώτο νησί το οποίο απέκτησε αυτήν την «ετικέτα», ήδη τον Ιανουάριο, είναι το Καστελλόριζο, τονίζει η εφημερίδα. Το 90% των περίπου 500 κατοίκων ζουν από τον τουρισμό. «Τα μέρη χωρίς Covid περιλαμβάνουν νησιά των οποίων τα ονόματα είναι πολύ γνωστά στους γνώστες της Ελλάδας, όπως το Μεγανήσι, τα Θύμαινα και οι Φούρνοι Κορσεών. Οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο νησί της Πάτμου στο Αιγαίο, στην Ελαφόνησο, το οποίο εκτιμάται για τις απομονωμένες παραλίες του, και τη Γαύδο στο Λιβυκό Πέλαγος, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το οποίο κατοικείται μόνο από 100 άτομα. Τον Μάιο θα εμβολιαστούν άλλα 25 νησιά με έως 10.000 κατοίκους», σημειώνει η Handelsblatt.
Aναφορικά με την Ελλάδα η Handelsblatt τονίζει ότι δεν υπάρχει διαμάχη σχετικά με τους «εμβολιασμούς προταιρεότητας» στα μικρότερα νησιά. Με συμβολή άνω του 20% στην οικονομική παραγωγή της Ελλάδας, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός, για να έχει θέση «μια συζήτηση περί φθόνου». Επιπλέον, πολλοί κάτοικοι των πόλεων επισκέπτονται τα μικρότερα νησιά το καλοκαίρι και ανυπομονούν για τις διακοπές σε μέρη χωρίς κορονοιό.