Ειδήσεις

Προσδοκίες, αλλά και ρεαλισμός για μία νέα αρχή – Μιλούν οι N. Βέττας, Γ. Ρέτσος, Γ. Στασινός

Την ευκαιρία για μία ουσιαστική επανεκκίνηση και για ένα άλμα προς τα εμπρός στην ελληνική οικονομία μετά την περιπέτεια της πανδημίας περιγράφουν με δηλώσεις τους στο insider.gr οι κ.κ. Νίκoς Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος Πρόεδρος του ΣΕΤΕ και Γιώργος Στασινός Πρόεδρος του ΤΕΕ. Περιγράφουν τις δυνατότητες επενδυτικής ανάκαμψης και δεν αποκλείουν μία καλύτερη πορεία του τουρισμού φέτος.

Ωστόσο καθιστούν σαφείς και τους κινδύνους που υφίστανται, καθώς η περιπέτεια δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι πληγές που αφήνει είναι μεγάλες. Επιπλέον, επισημαίνουν τις κινήσεις και τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στο να γίνει η νέα αρχή πραγματικότητα.

Ο κ. Νίκoς Βέττας κάνει σαφές πως  αβεβαιότητες παραμένουν, αλλά η πανδημία υποχωρεί και οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται έντονα, με ισχυρή προσδοκία για άνοδο σε κατανάλωση και επενδύσεις. Επισημαίνει όμως πως ο απολογισμός της πανδημίας είναι βαρύς, προκαλώντας και επιστροφή των δίδυμων ελλειμμάτων και αναλύει το μεγάλο στοίχημα για να καταστεί εφικτό το αναγκαίο άλμα παραγωγικότητας και εξωστρέφειας.

Από την πλευρά του ο κ.  Γιάννης Ρέτσος εξηγεί πως παρά το χαμηλό πήχυ προσδοκιών διατηρείται η πιθανότητα θετικότερων εξελίξεων το προσεχές 2μηνο. Εκτιμά πως τα μέτρα στήριξης θα έχουν πολλαπλάσια οφέλη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γιώργος Στασινός δίνει έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στις προϋποθέσεις που αυτή θα πρέπει να πληροί. Καταγράφει τις προωθούμενες πολιτικές με θετικό πρόσιμο προς αυτή τη κατεύθυνη και πιστεύει πως η κρίση δημιουργεί και κάποιες ευκαιρίες που μπορεί να αδράξει η Ελλάδα.

Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκoς Βέττας
«Αν και οι αβεβαιότητες παραμένουν, το κεντρικό σενάριο είναι πως η πανδημία θα υποχωρεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Κατ’ αναλογία, στην ελληνική οικονομία και σε όσες κυρίως συνδέεται, αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη από το καλοκαίρι. Το οικονομικό κλίμα και άλλοι δείκτες που ενσωματώνουν προσδοκίες βελτιώνονται έντονα, ενώ αναμένεται να εκφραστεί συσσωρευμένη ζήτηση για κατανάλωση και επενδύσεις.

Το μέγεθος, όμως, της ζημιάς που έχει προκληθεί είναι πολύ μεγάλο, και εκφράζεται και με την επαναφορά σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα, δημοσιονομικού και εμπορικού ισοζυγίου. Μακροοικονομικά, αλλά και σε κομβικές επιμέρους αγορές – εργασίας, αγαθών, και κεφαλαίου ­– μεγάλες ανισορροπίες καλύπτονται με επιδοτήσεις και δανεισμό, που θα πρέπει όμως σταδιακά να αναστραφούν.

Το στοίχημα για την οικονομική πολιτική, είναι σε ποια νέα ισορροπία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία, αν η δύναμη της αδράνειας και συμφερόντων θα την κατευθύνει στην κανονικότητα του παρελθόντος ή σε επίπεδα παραγωγικότητας και εξωστρέφειας που θα πλησιάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη. Η διαχείριση των ευρωπαικών πόρων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, όμως οι πρωτοβουλίες σε ένα πολύ ευρύτερο πεδίο που αφορά συνολικά τις αγορές και τον δημόσιο τομέα θα είναι εξίσου σημαντικές».

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος
«Παρ’ ότι η φωτογραφία της στιγμής, με βάση την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και των εμβολιασμών διεθνώς, τοποθετούν τον πήχυ των προσδοκιών χαμηλότερα από τις προβλέψεις των εσόδων της προηγούμενης περιόδου, εντούτοις, υπάρχει βάσιμη πιθανότητα, μία θετική αλλαγή της συνθήκης το επόμενο δίμηνο, να ανατρέψει πάλι τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Πρέπει να παραμείνουμε ρεαλιστές, προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο και ελπίζοντας στο καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η στήριξη που δέχεται ο τουρισμός σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα επιστρέψει στην εθνική οικονομία πολλαπλάσια. Η ανταπόδοση θα είναι σημαντική, με ισόρροπη ανάπτυξη, ρευστότητα στην οικονομία, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή. Ο ελληνικός τουρισμός φιλοδοξεί και σε αυτή την κρίση, να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας».

Πρόεδρος ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός
«Μετά από δέκα χρόνια περιοριστικών πολιτικών και έναν χρόνο διεθνούς οικονομικής και υγειονομική κρίσης, η ελληνική κοινωνία καλείται να κάνει συνολικά μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Η επανεκκίνηση αυτή για να είναι ουσιαστική και επιτυχημένη πρέπει να πληροί 3 βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτον, να στοχεύει στην δημιουργία ευκαιριών και καλύτερων προοπτικών για τους περισσότερους.

Δεύτερον, να αξιοποιεί τα διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Τρίτον, να είναι συμβατή με τις διεθνείς εξελίξεις.

Ειδικότερα για την οικονομία η επανεκκίνηση σημαίνει ότι η χώρα θα επενδύσει σε συγκεκριμένους τομείς, θα δώσει ουσιαστικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και βεβαίως θα προσπαθήσει να προσελκύσει κι Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά και ανώτερα επαγγελματικά στελέχη που επιζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Απ’ ό,τι διαφαίνεται, η Ελληνική Πολιτεία με τη διάθεση σχεδόν 30 δισ. ευρώ για τη στήριξη όσων επλήγησαν από την υφιστάμενη οικονομική κρίση, αλλά και το πρόσφατο πακέτο μέτρων (μείωση προκαταβολής φόρου, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων νομικών προσώπων, αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης) έχει κατανοήσει ποια είναι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Το περιεχόμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου προωθείται ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η ψηφιοποίηση των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών, η προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη χώρα, το νέο Εξοικονομώ κατ’οίκον, η προώθηση μεγάλων δημοσίων έργων όπως τα έργα του μέτρου, οι επεκτάσεις της Αττικής οδού, ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η αναστολή του ΦΠΑ για την οικοδομή και η βελτίωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, συνθέτουν σημαντικές παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο.

Όπως η ιστορία έχει αποδείξει, κάθε κρίση δημιουργεί και κάποιες ευκαιρίες. Η Ελλάδα έχει την δική της ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε».

Πηγή: insider.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου