Ρεπορτάζ

Νέα αγωγή πανεπιστημιακού καθηγητή θύματος τραπεζικού σκανδάλου

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με νέα αγωγή αποζημίωσης κατά του διαβόητου τραπεζικού υπαλλήλου, που έστησε παρατράπεζα, εντός κεντρικού υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς και κατά του τραπεζικού ιδρύματος, προσέφυγε πανεπιστημιακός καθηγητής της αλλοδαπής μαζί με την σύζυγό του.
Με την νέα τους αγωγή ζητούν να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να τους καταβάλουν, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, το ποσό των 319.100 λιρών Αγγλίας με το νόμιμο τόκο από της επιδόσεως της αγωγής μέχρι εξοφλήσεως.
Επιπλέον ζητούν να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ευθυνόμενοι, να τους καταβάλουν για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής τους βλάβης, 50.000 ευρώ σε έκαστο.
Ζητούν ακόμη να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η εκδοθησομένη απόφαση, κατά τις καταψηφιστικές της διατάξεις και να διαταχθεί, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της απόφασης, η προσωποκράτηση του πρώην τραπεζικού διευθυνή για διάρκεια ενός έτους.
Πιο συγκεκριμένα ο ενάγων τυγχάνει συνταξιούχος ορκωτός λογιστής με λαμπρή επαγγελματική πορεία και κοινωνική καταξίωση. Διδάσκει λογιστικά και συμβουλευτική στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Η σύζυγός του δραστηριοποιείται σε εταιρεία με τζίρο άνω του ενός εκατ. στερλινών.
Κατά τις περιόδους των διακοπών τους έρχονται στο νησί της Ρόδου για παραθερισμό, έχουν ανεγείρει οικία στην δημοτική ενότητα Αφάντου και επένδυσαν σε 8 μεζονέτες τις οποίες εκμισθώνουν σε παραθεριστές.
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο πρώην τραπεζικός διευθυντής επεδίωξε και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις μαζί του και τον έπεισε για την επένδυση των χρημάτων τους σε ειδικούς προθεσμιακούς λογαριασμούς, από τους οποίους, όπως φέρεται να τους έλεγε, θα είχαν πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων τοκοφορία των καταθέσεών τους.
Προσκόμισαν έτσι επιταγές προβαίνοντας στην κατάθεση χρημάτων που ανέρχονται συνολικά σε ποσό τουλάχιστον 265.820 στερλινών Αγγλίας.
Υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός διευθυντής τους χορηγούσε έγγραφα με εικονικές κινήσεις σε λογαριασμούς τους και καταθέσεις.
Του αποδίδεται ότι μετέφερε σε άλλους λογαριασμούς άγνωστους στους ίδιους ποσά συνολικού ύψους 318.400 στερλινών Αγγλίας.
Όταν επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί συνεργάτης τους μετέβη στο υποκατάστημα της τράπεζας και συνάντησε τον τραπεζικό διευθυντή για να του ανακοινώσει την απόφασή τους να «σπάσουν» τις προθεσμιακές τους καταθέσεις.
Εκείνος φέρεται να αντέδρασε με έντονη ανησυχία, προσπαθώντας να αποφύγει εκ νέου να ενημερώσει τον συνεργάτη τους για τις κινήσεις του λογαριασμού τους και για το ύψος των προθεσμιακών τους καταθέσεων.
Προσπάθησαν στην πορεία να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά είχε εξαφανιστεί και μετά δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο στην τράπεζα για να διαπιστώσουν ότι συγκαταλέγονταν μεταξύ των θυμάτων του.
Ζήτησαν, όπως υποστηρίζουν, ενημέρωση από την τράπεζα η οποία, φέρεται να μην επέδειξε διάθεση συνεργασίας, αλληλεγγύης ή έστω διαφώτισης αναφορικά με το πρόβλημά τους.
Τονίζουν μάλιστα ότι η τράπεζα προσπάθησε να κλείσει την υπόθεσή τους προτείνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό για ποσό ύψους 3.998,07 €, το οποίο, όπως προκύπτει από την κίνηση λογαριασμών που τους χορήγησε υπεξαιρέθηκε την 20.2.2014, δηλαδή αντιστοιχεί σε χρονικό σημείο μεταγενέστερο της διαδοχής της προηγούμενης τράπεζας, όπου εργαζόταν ο τραπεζικός διευθυντής.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου