Τοπικές Ειδήσεις

Επιτυχημένη η Πρωτομαγιάτικη Εργατική Συγκέντρωση στη Ρόδο

Με αγωνιστικό, μαχητικό, ανυποχώρητο πνεύμα τίμησαν εχθές σωματεία εργαζομένων της περιοχής μας το πραγματικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Έχει ξεχωριστη σημασία ότι δεν πέρασε η δραστήρια προσπάθεια υπονόμευσης από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων, ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Οι ίδιες οι ομιλίες των εκπροσώπων, αλλά και τα συνθήματα που γέμισαν το κέντρο της πόλης ανέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι πρόοδος δεν είναι το να γυρίσουμε στο Μεσαίωνα. Ότι οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν μπαινουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ότι 135 χρόνια μετά την αιματηρή απεργία στο Σικάγο, αλλά και τους υπόλοιπους αγώνες των εργαζομένων και στη χώρα μας δεν τους βαζουμε σε μουσείο. Διδασκόμαστε από αυτούς, βγάζουμε συμπεράσματα για τη δύναμη που έχουμε μέσα από τον οργανωμενη, ταξικά προσανατολισμένη δράση.

“Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα μας”, “Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά”, “Κόκκινη Πρωτομαγια, πρωτοπόρα εργατιά” ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν και έδωσαν τον τόνο.

Στην συγκέντρωση μίλησαν:

Η Θεανώ Κουντούρη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, που στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο και τι σημαίνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι ήδη βιώνουν την εντατικοποποίηση και την επιδείνωση των όρων της δουλειάς τους μέσα από το άνοιγμα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την παράταση του ωραρίου τους ως τα μεσάνυχτα με το πρόσχημα της τουριστικής περιοχής. Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης των εποχικών του κλάδου για να πιάσουν δουλειά το επόμενο διάστημα χωρίς να τους αφαιρεθεί κανένα δικαίωμα.

Εκ μέρους των απόμαχων της δουλειάς μίλησε η Γεωργία Φαρμακίδου, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου.

Για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας τους, μίλησε η Ντέπη Μιχαηλίδη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου, τονίζοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται μέσα απο τον αναπτυξιακό οργανισμό που προχώρησε ο Δήμος πρόσφατα αλλά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσων μέσω των διαρκών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας.

Μια κατάσταση που αναδείχθηκε και από την ομιλία της Κωνσταντίνας Κυρίτση, μέλος της επιτροπής αγώνα εργαζομένων στην Κοινωφελή Εργασία, οποίοι δίνουν το δικό τους αγώνα να αναγνωριστεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Για τα τέρασια προβλήματα στην εκπαίδευση μίλησε ο Τάσος Γιουρούκογλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χαιρέτισε και ο Κώστας Ρακόπουλος, μέλος του ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Την εμπειρία από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών όπου οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται για να επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται οι εργασιακές σχέσεις, έφερε ο Στέλιος Φαρμακίδης πρόεδρος της ΤΔΕ Δωδεκανήσου της CTS -ΟΤΕ (πρώην ΠΕΤ-ΟΤΕ).

Τις συνέπειες των σχεδιαζόμενων ανατροπών στα εργασιακά στις γυναίκες, στον οικογενειακό προγραμματισμό, πέραν όλων των άλλων ζητημάτων καυτηρίασε η Κατερίνα Κουτσοπέτρου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Ρόδου, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος.

Για τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται με τους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και ευρύτερα, τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στα ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο και την ανάγκη επαγρύπνησης για τέτοια ζητήματα από το εργατικό κίνημα, μίλησε ο Στέφανος Ιατρίδης, μέλος της Γραμματείας της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χαρίλαος Μπαρός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Έδωσε το στίγμα της εργατικής πρωτομαγιάς και της επικαιρότητας του μηνύματός της. Ανέτρεψε τα κυβερνητικά ψευτοεπιχειρήματα ότι τις ανατροπές που φέρνει η κυβερνηση, τις ζητούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι θα γίνεται.

Οι εργαζόμενοι άλλωστε ξέρουν ότι μόλις περάσουν την πύλη του μεγάλου ξενοδοχείου, του εμπορικού καταστήματος, του εργοταξίου, ο μόνος νόμος που ισχύει, είναι ο νόμος του αφεντικού. Νόμο που μόνο η οργανωμένη πάλη μπορεί να τον ανατρέψει.

Ανέδειξε τις ευθύνες όλων των πολιτικων κομμάτων που κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια και εφάρμοσαν πολιτικές που τσάκισαν εργατικά δικαιώματα, που ρήμαξαν το λαϊκο εισόδημα με τα απανωτά μνημόνια.

Τόνισε ότι η κατάργηση του 8ώρου και όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο είναι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και αποτελούν μέρος του σχεδίου ανάκαμψης που υπέβαλε πρόσφατα για έγκριση στην ΕΕ η κυβέρνηση δίνοντας του και τον τίτλο Ελλάδα 2.0, αν και καταλληλότερος μάλλον θα ήταν ο τίτλος, μνημόνιο 5.0

Στάθηκε αρκετά και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλυθεί, ανεβάζοντας τους τόνους για τα εργασιακά, κρύβοντας όμως ότι αυτή την πολιτική εφάρμοσε και ο ίδιος είτε εκτός είτε εντός μνημονίων. Θύμισε τη μετατροπή του κατώτερου μισθού σε υπουργική απόφαση ενεργοποιώντας μνημονιακό νόμο, την δήθεν επαναφορά των ΣΣΕ από τις οποίες μόνο 10 έγιναν υποχρεωτικες και πάνω στην οποία πάτησε η ΝΔ για να την κάνει ακόμα χειρότερη, αλλά και τον ίδιο το νόμο Κατρούγκαλου που ισοπέδωσε ασφαλιστικό και συντάξεις.

Άλλωστε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρώτος έθεσε σε εφαρμογή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς με το νόμο 4498/2017 αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν ως και 60 ώρες την εβδομάδα και 12 ώρες την ημέρα.

Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να οργανωθεί η πάλη των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό, επισιτισμό και όλα τα εποχικά επαγγέλματα, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με όλα τα δικαιώματά τους, να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα, να ανακουφιστούν από λογαριασμούς και χρέη.

 

Με το τέλος των ομιλιών ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Η συμμετοχή, η μαχητικότητα και η ανάγκη να απαντήσουν οι εργαζόμενοι, διαμορφώνουν την προοπτική για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ρόδος, 7/5/2021

 

Τα Εργατικά Σωματεία και οι μαζικοί φορείς που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου