Συνεχίζεται η αποστολή στο Δήμο Ρόδου τριμηνιαίων λογαριασμών προς εξόφληση από την ένωση εταιρειών της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων – Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Ρόδου», γνωστού και ως έργου των LED, ενώ η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) του έργου αλλά και η Οικονομική Επιτροπή δεν τους παραλαμβάνει.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ανασταλεί η λήψη απόφασης επί της τελευταίας ένστασης – δήλωσης της ένωσης εταιρειών, ενώ σε προηγούμενη αρνήθηκε την παραλαβή τους με δεδομένο μάλιστα ότι η σύμβαση ελέγχεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας Μονάδα Επιθεωρήσεων & Ελέγχων.
Εκκρεμεί εξάλλου η έγκριση και αποδοχή ή μη από τον Δήμο Ρόδου της από 26 Οκτωβρίου 2020 γνωστοποίησης ολοκλήρωσης εγκατάστασης του έργου των Led κι ενώ δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της αναδόχου για την επιστροφή εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης του έργου και υποβολή λογαριασμών πληρωμής.
Εν πάση περιπτώσει η ανάδοχος του έργου, ένωση εταιρειών, γνωστοποίησε την 6η Μαϊου 2021 στο Δήμο Ρόδου ότι από 30.403 LED φωτιστικά που τοποθέτησε και λειτουργεί υπήρξε κατανάλωση ενέργειας 918.312,24 Kwh έναντι της κατανάλωσης 3.909.937,3 Κwh που είχαν τα συμβατικά φωτιστικά το αντίστοιχο διάστημα στο παρελθόν.
Τουτέστιν, όπως αναφέρει, υπήρξε εξοικονόμηση σε Κwh 2.991.625,06 δηλαδή σε ποσοστό 76,51%.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει εκ νέου το γεγονός ότι η ανάδοχος αναφέρει ότι η συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση σε ευρώ ανέρχεται στο ποσό των 448.743,76 ευρώ εκ των οποίων η ίδια ως οικονομικό όφελος έχει συμφωνηθεί να λάβει 439.768,88 ευρώ.
Αυτό σημαίνει, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ότι η εξοικονόμηση που γίνεται δεν αφορά στην τσέπη του πολίτη και δεν οδηγεί σε σημαντική μείωση των τελών.
Ουσιαστικά δηλαδή σε ευρώ εξοικονομούνται για τον Δήμο Ρόδου το συγκεκριμένο τρίμηνο από 1.1.2021 έως 31.3.2021, 8.974,88 ευρώ!
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου σε έκτακτη συνεδρίασή της έκανε δεκτό το πρακτικό της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης της Σύμβασης για την μη παραλαβή, εκ νέου, λογαριασμών του έργου.
Η ανάδοχος ένωση εταιρειών ζήτησε την ανάκληση της αποφάσεως τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλες οι εργασίες που αφορούν στην περίοδο εκτέλεσης της ΣΠΥ (Περίοδος Ολοκλήρωσης Εργασιών Αναβάθμισης Συστήματος) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ζήτησε, ο Δήμος Ρόδου να εκκινήσει, ως οφείλει, τη διαδικασία παραλαβής τους.
Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της ότι ουδείς λόγος κήρυξης της ένωσης έκπτωτης, συνέτρεχε.
Το συμπέρασμα δε αυτό, όπως ισχυρίζεται, επιβεβαιώθηκε και από πρακτικό της ΕΠΠΕ, με το οποίο κρίθηκε ότι η ένωση έχει συμμορφωθεί πλήρως προς όσα «αβασίμως» της καταλογίζονταν στις με αρ. 31/2020 και 94/2020 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
Ισχυρίζεται ότι για χρονικό διάστημα σχεδόν ενός έτους, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετική οριστική απόφαση με την οποία, είτε να διαπιστώνεται ότι δεν συντρέχει περίπτωση κήρυξης της ένωσης έκπτωτης είτε να κηρύσσεται έκπτωτη.
Διατείνεται μάλιστα ότι από τις 06.05.2020 τα όργανα του Δήμου έχουν απωλέσει την αρμοδιότητα να κηρύξουν την ένωση έκπτωτη.
Υποστηρίζει πως ο Δήμος εμμένει να απασχολείται με το ζήτημα έκπτωσης της ένωσής, ακυρώνοντας το με αρ. IV/14.05.2020 πρακτικό της ΕΠΠΕ, ανασυγκροτώντας την τελευταία και αναθέτοντας σχετικό έργο σε εξωτερικούς ιδιωτικούς συμβούλους.
Χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές του Δήμου παράνομες και αντισυμβατικές.
Η ΕΠΠΕ σε πρακτικό της τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βεβαιωθεί και δεν έχει εκκαθαρισθεί οποιαδήποτε ολοκλήρωση εργασιών, ούτε ισχύουν οι ισχυρισμοί για αυτοδίκαιη παραλαβή, ότι εκκρεμούσας της ως ακολούθως ειδικού μεγάλου βάρους και εύρους της υπόθεσης, δεν έχει ακόμη κριθεί και είναι στη φάση του πέρατος η διαδικασία της έκπτωσης επί της κρίσης του ουσιώδους ζητήματος της συμμόρφωσης ή μη επί των λόγων της έκπτωσης, χωρίς βέβαια η ως άνω απόλυτα δικαιολογημένη χρονικά διαδικασία να επιτρέπει την άρση των διαδικασιών και της τελικής κρίσης επί της έκπτωσης ή μη, ότι δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνεται υπόψη ότι έχει επίσης επιληφθεί και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ότι ως αρμόδια γνωμοδοτική υπηρεσία, δεν είναι δυνατόν να προβεί σε εισήγηση και ούτε συνακόλουθα η Οικονομική Επιτροπή δύναται να εγκρίνει οποιαδήποτε παραλαβή τιμολογίων και λογαριασμών προς πληρωμή.
Θυμίζουμε ότι το κόστος του έργου είναι 25.179.312,92 ευρώ (με Φ.Π.Α).
Ο ΟΤΕ με ανακοίνωσή του είχε δημοσιοποιήσει, όταν ανέκυψε το θέμα με την έναρξη των διαδικασίων για τον έλεγχο της Σύμβασης και για την έκπτωση της ένωσης εταιρειών, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον Δήμο και τους δημότες Ρόδου, που αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αναβάθμιση του οδικού φωτισμού του Δήμου για 12 ολόκληρα χρόνια.
Με βάση τη σχετική προσφορά, ο Δήμος, όπως ανέφερε ο ΟΤΕ, χωρίς καμία επένδυση κεφαλαίου, εξοικονομεί 3,7 εκατ. ευρώ στην 12ετία.
Συνυπολογίζοντας το επιπρόσθετο όφελος ύψους 7,2 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων του Δήμου, από τα έξοδα συντήρησης του δικτύου φωτισμού (μισθοδοσία, καλαθοφόρα, ανταλλακτικά, διαχείριση αποθήκης κ.α.), τα οποία πλέον αναλαμβάνει ο ανάδοχος, το συνολικό όφελος για τον Δήμο Ρόδου σε βάθος 12ετίας εκτιμάται από τον ΟΤΕ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ότι θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ.