Συντριπτικές οι απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών στο Ευρωβαρόμετρο
Στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra και στην δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, παραχώρησε συνέντευξη ο Νεκτάριος Σαντορινιός. O βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε τις τοποθετήσεις των Ελλήνων πολιτών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωβαρόμετρο, και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με το 71% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στην απουσία ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα πρέπει να περιλαμβάνει την άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την τόνωση της τουριστικής οικονομίας μέσω συγκεκριμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=Nc6rqRF0Uv0
Ø Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για το πανδημικό χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών
«Όταν στις έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, το 71% των Ελλήνων απαντά ότι δεν εμπιστεύεται την Κυβέρνηση, είναι προφανής η αποτυχία της σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της πανδημίας».
«Σε υγειονομικό επίπεδο, έχουμε αρνητική «πρωτιά» σε ποσοστό θανάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Στην οικονομία, 1 στις 3 επιχειρήσεις, στις οποίες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δεν πρόκειται να ανοίξει. Άλλες κατηγορίες εργαζομένων δεν βρίσκονται καν σ’ αυτό το καθεστώς, παρά στέκουν σε μια γκρίζα ζώνη αβεβαιότητας και οικονομικής ανέχειας, με τρανταχτό παράδειγμα τους ξεναγούς οι οποίοι δεν θεωρούνται άνεργοι αλλά το εισόδημά τους έχει εκμηδενιστεί. Το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της εστίασης δεν έχει δώσει λεφτά στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη, ενώ η κρατική επιδότηση για τις πάγιες δαπάνες τους, αφορά σε διανομή κουπονιών για μελλοντικές οφειλές!» Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από «Εργάνη», η αναλογία προσλήψεων-απολύσεων σπάει ρεκόρ δωδεκαετίας, με τις απολύσεις να έχουν εκτοξευθεί.
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αδιαφορεί για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πανδημικό χρέος των επιχειρήσεων, για το πώς θα στηριχθεί ουσιαστικά ο τουρισμός που έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία».
Ø «Με τα «στραγάλια» που δίνει η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο εσωτερικός τουρισμός
«Τις τελευταίες μέρες τα νέα που έρχονται είναι απογοητευτικά για την τουριστική σεζόν. Εκτός της βρετανικής πράσινης λίστας η Ελλάδα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται τη χώρα μας λόγω κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, πολλές ευρωπαϊκές χώρες προωθούν
σημαντικά προγράμματα εσωτερικού τουρισμού ενώ η Κυβέρνηση της ΝΔ δίνει αστεία ποσά για κοινωνικό τουρισμό. Συγκεκριμένα, πέρσι δόθηκαν 30 εκ. ευρώ και φέτος ανακοίνωσαν ότι θα τριπλασιάσουν το ποσό. Αυτά είναι όλα κι όλα. Να θυμίσω δε, ότι κοινωνικός και εσωτερικός τουρισμός διαφέρουν στα κριτήρια λειτουργίας και στον πρώτο δεν μπορούν να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που χρωστούν.
Από πέρσι, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα χρηματοδότησης εσωτερικού τουρισμού με 700 εκ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. Δυστυχώς ούτε αυτή η πρόταση εισακούστηκε από την Κυβέρνηση».
Ø Ούτε ακούγονται ούτε στηρίζονται οι άνθρωποι του τουρισμού από το αρμόδιο Υπουργείο
«Λυπάμαι που το λέω αλλά η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έχει σχέση με το αντικείμενό της, όσο έχω εγώ με την αστροφυσική! Υπάρχουν τεράστια ζητήματα και οι άνθρωποι του τουρισμού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να στηριχθούν από το συγκεκριμένο Υπουργείο. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης του blue cruising στην Ελλάδα για τις 23 Απριλίου. Ενώ ήρθαν τουρίστες που ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στη χώρα μας, δεν μπορούσαν να πάρουν απόπλου από το Λιμεναρχείο!
«Με αστείες πολιτικές, πληγώνεται ο ελληνικός τουρισμός κα ολόκληρη η χώρα».
Ø «Μόνο στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη συμβαίνουν αυτά, πουθενά αλλού στην Ευρώπη»
«Υπάρχουν δύο σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις. Από τη μία, η υπεράσπιση της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα των Ελλήνων πολιτών, και από την άλλη η υπεράσπιση των λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αδιαφορία για όσους έχουν πληγεί. Βαίνοντας στον ενάμιση χρόνο πανδημίας, με τόσες καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αυτό που θα έπρεπε σήμερα να συζητείται είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών που έχουν πληγεί, μέσα από διαγραφή χρεών. Αυτή θα πρέπει να είναι η κουβέντα και όχι το σενάριο πλειστηριασμών α’ κατοικίας και η λαίλαπα που θα επιφέρει ο Πτωχευτικός Νόμος και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μόνο στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη συμβαίνουν αυτά, πουθενά αλλού στην Ευρώπη».