Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για τα ποσοστά αύξησης του καρκίνου στα Δωδεκάνησα καθώς μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους 140 νέοι ασθενείς εξυπηρετήθηκαν από το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου!
Όπως δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών κ. Μαρία Κρητικού, ο αριθμός των 140 νέων ασθενών είναι ανησυχητικός και θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Όπως είπε, προφανώς στους νέους ασθενείς που απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο περιλαμβάνονται και όσοι ελάμβαναν θεραπεία από ιδιωτικές κλινικές και πλέον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός, είναι ασθενείς που εμφάνισαν καρκίνο στο τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την κ. Κρητικού, πολλοί καρκινοπαθείς ως απόρροια της πανδημίας, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις θεραπείες τους καθώς είτε έμειναν ανασφάλιστοι, είτε είναι άνεργοι, είτε με τα επιδόματα που λαμβάνουν δεν μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος των θεραπειών.
Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών προσπαθεί να καλύψει όσες περισσότερες ανάγκες μπορεί, ωστόσο μη έχοντας έσοδα και βασιζόμενος σε δωρεές -αφού στον καιρό της πανδημίας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δράσεις ή εκδηλώσεις για την ενίσχυση των εσόδων-δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.
Μια ακόμα σοβαρή παράμετρος που θέτει η κ. Κρητικού είναι πως λόγω της έλλειψης χρημάτων, πολλοί έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τις προληπτικές εξετάσεις, γεγονός που την προβληματίζει ιδιαιτέρως για τις μελλοντικές διαγνώσεις καρκίνου.
Σύμμαχος των ογκολογικών ασθενών της Δωδεκανήσου, είναι όπως λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών, είναι ο Ξενώνας που λειτουργεί στην Αττική, από την «Πνοή Αγάπης», που από το 2013 μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 529 ασθενείς ή/και τους φροντιστές /συνοδούς τους από τα Δωδεκάνησα καλύπτοντας 303 (!) αιτήματα ασθενών που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας για τις θεραπείες τους.
Στατιστικά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι 17,5% επί του συνόλου, των αιτημάτων για φιλοξενία που καλύφθηκαν από την «Πνοή Αγάπης», προήλθαν από τα Δωδεκάνησα!
«Η “Πνοή Αγάπης” είναι βασικός συμπαραστάτης των καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα, και ιδιαιτέρως της Δωδεκανήσου. Καλύπτει με προθυμία τα αιτήματα των ογκολογικών ασθενών για φιλοξενία ωστόσο είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες που πολλά δεν μπόρεσαν να καλυφθούν λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας», δήλωσε στη «δ» η κ. Μαρία Κρητικού, επαναφέροντας το αίτημα του Συλλόγου για ίδρυση και λειτουργία στη Ρόδο Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, για το οποίο από πέρυσι έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών. Oπως λέει, η λειτουργία του θα μειώσει σημαντικά τις ανάγκες για μετακινήσεις των ασθενών στην Aθήνα και στην Kρήτη όπου αναγκάζονται να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τα έξοδα διαμονής να ειναι δυσβάστακτα αφού για αυτές τις θεραπείες δεν γίνεται εισαγωγή και ο ασθενής ειναι αναγκασμένος να “ξενιτευτεί” πολλές φορές και για μήνες. Mάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες τους ή ακόμα και να μην τις ξεκινήσουν ποτέ αδυνατώντας να καλυψουν το κόστος.
Η ίδρυση και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στη Ρόδο αποτελεί προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου η κ. Κρητικού, ωστόσο η πανδημία «πάγωσε» τις εξελίξεις.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Βασίλης Κουλουλίας, σε προηγούμενη επικοινωνία του με την κ. Κρητικού, υποστήριξε πως κατά την εκτίμησή του, πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, λόγω αφενός του μεγάλου αριθμού ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνται από το Ογκολογικό Τμήμα, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, και αφετέρου επειδή είναι σημείο αναφοράς και για τους ογκολογικούς ασθενείς και των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου και όχι μόνο.
Παρότι έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου που εξυπηρετεί ασθενείς οι οποίοι είτε παρακολουθούνται γιατί έχουν τελειώσει τις θεραπείες τους είτε λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία, με συνεχείς αυξητικές τάσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, η ολοκλήρωση της περιόδου της πανδημίας θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας προσπάθειας για την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία «πάγωσε» στη διάρκεια της θητείας του πρώην υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο τότε υπουργός Υγείας, είχε συνδέσει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία του, παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες.
Μάλιστα, παρέθεσε έναν ακόμα σημαντικό λόγο για την λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο νοσοκομείο της Ρόδου, σημειώνοντας πως στα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, ζητούν χρήματα από τους καρκινοπαθείς για να υποβληθούν σε ακτινοβολίες παρότι καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το Ογκολογικό Τμήμα, εξυπηρετεί 700 και πλέον ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία ανά 20ήμερο, πλην εκείνων που ολοκλήρωσαν τις θεραπείες τους και υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο αλλά και των νέων ασθενών που σχεδόν σε καθημερινή βάση παρουσιάζονται.
Ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ογκολογικών ασθενών στο Νοσοκομείο της Ρόδου ξεπερνά τους 3.000 (!) ετησίως που μεταφράζεται σε περίπου 50 ασθενείς την ημέρα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι την ίδια ώρα το Νοσοκομείο Μεταξά το οποίο εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, καλύπτει 8.000 ογκολογικές συνεδρίες το έτος με 18 γιατρούς!
Την Παρασκευά και τα μάτια σας.