Η ασπίδα προστασίας της ψυχικής υγείας, η οποία χάρη στις υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής της ΑΜΚΕ «Κλίμακα» έχει φθάσει εδώ και πολλά χρόνια στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, επεκτείνεται από την Κυριακή και στο ακριτικό Καστελλόριζο. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ενίσχυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μνήμης της Μεγίστης με μονάδα τηλεσυμβουλευτικής για την ψυχική υγεία, η οποία θα στελεχωθεί από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της «Κλίμακας».
«Εχουμε ξεκινήσει την τηλεψυχιατρική το 2002», εξηγεί στην «Κ» η Ολγα Θεοδωρικάκου, υπεύθυνη έργων και στρατηγικής της «Κλίμακας», «έχουμε παραρτήματα στη Νάξο, στην Ιο, στην Αμοργό και στη Σαντορίνη, τα οποία είναι ως επί το πλείστον στελεχωμένα με διοικητικό προσωπικό, το οποίο ενορχηστρώνει τις τηλεδιασκέψεις των ενδιαφερομένων με ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στην Αθήνα». Οι ωφελούμενοι, κατά κανόνα, μεταβαίνουν στα κατά τόπους γραφεία, απ’ όπου κάνουν την εξ αποστάσεως συνεδρία, διατίθεται ωστόσο και η δυνατότητα κατ’ οίκον τηλεσυνεδρίας. «Ταυτόχρονα, μέσω αυτών των γραφείων καλύπτονται οι ανάγκες και των υπόλοιπων νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου», προσθέτει η κ. Θεοδωρικάκου.
Ολα αυτά τα χρόνια έχει εξυπηρετηθεί το 25% του πληθυσμού και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 συνεδρίες. Μπορεί η πανδημία να έκανε ευρέως γνωστή την τεχνολογική δυνατότητα της τηλεδιάσκεψης, φαίνεται όμως ότι οι εργαζόμενοι στην «Κλίμακα» έχουν εξοικειωθεί με αυτή εδώ και χρόνια. «Εχουμε διαπιστώσει τα πολλαπλά οφέλη», τονίζει η ίδια, «όπως το μειωμένο κόστος σε συνδυασμό με τη δυνατότητα 24ωρης παρακολούθησης και παρέμβασης, όπως και τον σταδιακό αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας στις μικρές κοινωνίες». Αυτό που εκκρεμεί να επιλυθεί είναι η βέλτιστη διαχείριση των ψυχιατρικών ασθενών που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας. «Μέχρι και σήμερα τους αναλαμβάνει η αστυνομία, που τους φυλάσσει στο κρατητήριο μέχρι να φθάσει στο λιμάνι το επόμενο καράβι, που θα τους μεταφέρει δεμένους συνήθως στην Αθήνα για εκτίμηση της κατάστασής τους από εξειδικευμένους γιατρούς», περιγράφει η ίδια. «Πρόκειται για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ως ασθενών και χρειάζεται να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Εμείς έχουμε προτείνει την ίδρυση μικρών μονάδων βραχείας νοσηλείας σε ένα από τα νησιά, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Νάξου».
Εν προκειμένω, η υπηρεσία στο Καστελλόριζο, που θα στεγάζεται στο Πολυδύναμο Ιατρείο, απευθύνεται σε κατοίκους, στρατιωτικούς και επισκέπτες. Μέσω τηλεσυνεδρίας, δώδεκα μήνες τον χρόνο, θα παρέχονται: εκτίμηση και διάγνωση ασθενών, τακτική παρακολούθηση, ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, συνταγογράφηση φαρμάκων, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αντιμετώπιση οξέων περιστατικών, αγωγή υγείας στην κοινότητα, επιμόρφωση προσωπικού και έκδοση πιστοποιητικών. Στόχος, η έμπρακτη υποστήριξη του κατεξοχήν ακριτικού νησιού της χώρας μας και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Πηγή: .kathimerini.gr
Ιωάννα Φωτιάδη