Ειδήσεις

Η Ρόδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της χώρας θα βρεθεί η Ρόδος τον προσεχή Ιούλιο, εξαιτίας της διεξαγωγής μεγάλης άσκησης που θα σχετίζεται με το θαλάσσιο τουρισμό και την εφαρμογή των κανονισμών ασφαλείας.
Η επιτυχία της θα λειτουργήσει για το νησί μας ως εισιτήριο για να βρεθεί και πάλι στην κορυφή της λίστας των προορισμών κρουαζιέρας.

Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου για το θαλάσσιο τουρισμό.

Εκπρόσωποι των εταιρειών και μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιεροπλοίων υπογράμμισαν πως η Ρόδος εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να βελτιώσει τις υποδομές της και να διευκολύνει σε κάποιους τομείς τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Από τη σύσκεψη απουσίαζε λόγω ασθενείας ο δήμαρχος Ρόδου κ. Κουσουρνάς, και εκπροσωπήθηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Μαν. Καμπουρόπουλο και στη συνέχεια από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και δημαρχεύοντα κ. Ν. Τσουκαλά. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρέστη η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λ. Φτακλάκη. Τη διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου εκπροσώπησε η κ. Βεατρίκη Σέρβου.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες, εκ μέρους της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ο αντιπρόεδρός της κ. Μιχ. Λάμπρου και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης κ.κ. Κουμπενάς Γ. (γεν. γραμματέας), Καλούδης Αντ. και Φιλανδριανός Γιώργος. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν οι τουριστικοί πράκτορες κ.κ. Τσαμπ. Χατζημιχχάλης και Γ. Γεωργιάδης. Εκ μέρους των λιμενικών αρχών παρόντες ήσαν ο περιφερειακός λιμενάρχης Δωδεκανήσου κ. Ι. Αργυρίου, ο νέος λιμενάρχης Ρόδου κ. Ν. Αρμπουνιώτης και ο κ. Παν. Ντόκος, υπεύθυνος της Ασφάλειας Λιμένα.

Το Λιμενικό Ταμείο εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός του κ. Τσ. Τσακίρης και η Διευθύντρια Τεχν. Υποδομών κα Μαρίκα Δεληγιάννη.
Στη σύσκεψη αναζητήθηκαν οι λόγοι που ο θαλάσσιος τουρισμός στη Ρόδο παρουσιάζει κάμψη. Καθορίστηκαν οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές και το νησί μας να περιλαμβάνεται πάλι στα προγράμματα των εταιρειών κρουαζιέρας. Συζήτηση έγινε και για την προβολή της Ρόδου στις εκθέσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής στενότητας και της γραφειοκρατίας. Οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν με παρεμβάσεις τους, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

«Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα συνεργασίας. Διαπιστώσαμε πως υπάρχουν στη Ρόδο αρκετοί φορείς που ενδιαφέρονται για την κρουαζιέρα. Αναπτύξαμε πολλά θέματα που σχετίζονται με τις λιμενικές υποδομές, τις διευκολύνσεις και την ασφάλεια των επιβατών. Αυτό είναι βασικό γιατί οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιεροπλοίων κ. Μιχάλης Λάμπρος και ανακοίνωσε πως η Ρόδος επελέγη για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

«Θα είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται άσκηση τέτοιας έκτασης σε ελληνικό λιμάνι. Θα κληθούν εκπρόσωποι των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και αρκετοί φορείς. Θέλουμε να δείξουμε πόσο μεγάλη σημασία δίνουμε στην ασφάλεια. Επιλέξαμε τη Ρόδο γιατί είναι από τους σπουδαιότερους προορισμούς. Στην σύσκεψη αναφέρθηκε πως το νησί δεν είναι γνωστό. Σας τονίζω πως οι τουρίστες γνωρίζουν πρώτα πού είναι η Ρόδος και μετά πού βρίσκεται η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Λάμπρος και πρόσθεσε πως η Ρόδος είναι πολύ γνωστή στις εταιρείες κρουαζιέρας.

«Το νησί είναι πολύ γνωστό. Είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών καθ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Ελπίζουμε πως θα αναπτυχθεί περαιτέρω η κρουαζιέρα. Πιστεύουμε πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και οι συνθήκες για να δημιουργηθούν μεγαλύτερα πλοία. Θα αναπτυχθεί πιστεύω ο θαλάσσιος τουρισμός, όπως και στο παρελθόν στη Ρόδο. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο κ. Λάμπρος που αναφέρθηκε και στη μεγάλη συμβολή του ναυτικού πράκτορα κ. Τ. Χατζημιχάλη στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Σε ερώτηση σχετικά με το “Home Porting” o κ. Λάμπρος δήλωσε, πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες.
«Θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες προς τους φορείς. Εμείς υποβάλαμε διάφορα προγράμματα στις υπηρεσίες προκειμένου να γίνεται προβολή στις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Προτείναμε να συσταθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη της ενώσεώς μας και στελέχη των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και θα ασχολείται με τη διαφήμιση. Η Ρόδος είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε ο κ. Λάμπρος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές.

«Θα πρέπει να βελτιωθούν οι λιμενικές υποδομές προκειμένου να εξυπηρετούνται τα πλοία της γενιάς που «κτίζονται» τώρα. Μέχρι το 2020 θα υπάρχουν επιπλέον 150 υπερσύγχρονα πλοία. Χρειάζονται μεγάλοι προβλήτες για να δένουν. Υπάρχει και πρόγραμμα επέκτασης των υφιστάμενων μόλων. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ. Η Ρόδος θα πάει πολύ καλά. Θα βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε», δήλωσε ο κ. Λάμπρος.
Σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους που μειώθηκαν οι κατάπλοι ο κ. Λάμπρος δήλωσε:

«Μειώθηκαν οι κατάπλοι, σε προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου γιατί τα στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας βαρέθηκαν να αλλάζουν τα προγράμματα κάθε λίγο και λιγάκι εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς αναπτύσσονται ραγδαία προορισμοί στην Άπω Ανατολή και στην Αυστραλία. Εκεί έχει στραφεί τώρα το ενδιαφέρον. Ελπίζουμε από το έτος 2015 να αλλάξει το σκηνικό», δήλωσε ο κ. Λάμπρος και πρόσθεσε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι ο δεύτερος καλύτερος προορισμός μετά την Καραϊβική».
Στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη αναφέρθηκε, ομιλώντας στους δημοσιογράφους και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.

«Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Κρουαζιεροπλοίων. Συζητήθηκαν θέματα σχετιζόμενα με το θαλάσσιο τουρισμό. Δεν έλαβε μέρος για προσωπικούς λόγους ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς. Συζητήσαμε για τις υποδομές που διαθέτει η Ρόδος και τον προγραμματισμό που έχει γίνει για τη βελτίωσή τους. Αναφορά έγινε και στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Ρόδου τον Ιούλιο παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς και προσθεσε πως τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

«Η ασφάλεια είναι το σημαντικότερο στοιχείο για ένα τουριστικό προορισμό. Τώρα θα εστιάσουμε στην οργάνωση της άσκησης. Το Λιμενικό Ταμείο είναι πολύ καλά προετοιμασμένο», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως η αύξηση του μεγέθους των πλοίων απαιτεί βελτίωση των λιμενικών υποδομών.
«Υπάρχουν σχέδιο και μελέτες για να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2 δράσεις για τη βελτίωση των υποδομών», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Τελωνείου και της αίθουσας αναμονής στο λιμένα της Ακαντιάς.

«Αυτό σημαίνει πως στο τουριστικό λιμάνι θα γίνεται καλύτερα ο έλεγχος των επιβατών που θα έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια. Υπάρχει πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί», δήλωσε ο κ.Τσουκαλάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου