Απερρίφθη χθες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων) το αίτημα ενός καταστηματάρχη της Mεσαιωνικής Πόλης κατά του Δήμου Ρόδου και της Υπηρεσίας Μεσαιωνικής Πόλης περί χορήγησης προσωρινής διαταγής με το οποίο ζητούσε να του παραχωρήσουν κοινόχρηστο χώρο 6 τ.μ. επί της Πλατείας Ιπποκράτους και έμπροσθεν του καταστήματός του, να μην ενεργούν πράξεις δυσμενούς διάκρισης σε βάρος του και υπέρ των ανταγωνιστικών του επιχειρήσεων και να του χορηγηθεί αντίγραφο του τελευταίου αναθεωρημένου κανονισμού της περιοχής.
Η υπόθεση φαίνεται πως θα απασχολήσει πολύπλευρα τη δικαιοσύνη καθώς ο αιτών έχει υποβάλει ήδη από την 1η Απριλίου 2021 έγκληση ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για παράβαση καθήκοντος κατά του αντιδημάρχου κ. Στέφανου Δράκου και κατά παντός υπευθύνου, ενώ άμεση θα είναι η απάντηση του τελευταίου ο οποίος πρόκειται να υποβάλει μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση.
Ο καταστηματάρχης της Παλιάς Πόλης, όπως περιγράφει στην αίτησή του για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, λειτουργεί στο ακίνητο ιδιοκτησίας του, επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στον πρώτο όροφο. Όπως υποστηρίζει ο αιτών, από το 1986 έως και το 2005 την επιχείρηση λειτουργούσε ο πατέρας του και όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Ρόδου του παραχωρούσε χώρο επιφανείας 6τ.μ. επί της Πλατείας Ιπποκράτους.
Το 2020 αιτήθηκε ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης πλέον, την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου έμπροσθεν του καταστήματός του προκειμένου να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα και ενόψει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αργότερα που προέβλεπε την παραχώρηση χώρων από τους δήμους για την αποσυμφόρηση των εσωτερικών χώρων στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από την πανδημία. Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο αιτών, ούτε ο δήμος ούτε η υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης απάντησαν ποτέ παρά μόνο αρνητικά 11 μήνες αργότερα. Επιπλέον, ο επιχειρηματίας, όπως διατείνεται, πραγματοποίησε 600 κλήσεις προς τον Δήμο Ρόδου και την Υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης αλλά όπως ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος αρνούνταν ανεξήγητα να επικοινωνήσει μαζί του.
Ακόμη, σύμφωνα με τον αιτούντα τα τρία τραπέζια που δικαιούνταν εντός της πλατείας θα του απέφεραν ακαθάριστο εισόδημα τουλάχιστον 167.580 ευρώ και καθαρό εισόδημα περίπου 145.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας υπέβαλε ξανά αίτηση για την τουριστική σεζόν 2021 και όπως υποστηρίζει του απάντησαν στερεοτυπικά ότι δεν δικαιούται κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα.
Όπως υποστηρίζει, ο Δήμος Ρόδου προσβάλλει την προσωπικότητά του καθώς τον απαξιώνει και τον περιφρονεί ως διοικούμενο αφού τον αντιμετωπίζει ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας ενώ η συμπεριφορά του συνιστά διάκριση σε βάρος του και υπέρ των ανταγωνιστών του, οι οποίοι όπως ισχυρίζεται απολαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο. Ακόμη, επισημαίνει πως τόσο ο Δήμος όσο και η Υπηρεσία Μεσαιωνικής Πόλης είναι τόσο αυστηροί μόνο με εκείνον ενώ ανέχονται φαινόμενα παρακμής παρανομίας και δυσφήμισης του τουριστικού προϊόντος
Ετσι, ο αιτών επειδή, όπως περιγράφει, η συμπεριφορά των καθ’ων συνιστά προσβολή της προσωπικότητάς του και δημιουργεί σοβαρές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ζητά με την αίτησή του να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία να αρθεί η προσβολή της προσωπικότητάς του, να παύσει από πλευράς των καθ’ων η συνέργεια σε πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού, να του χορηγηθεί αντίγραφο του τελευταίου αναθεωρημένου Κανονισμού Μεσαιωνικής Πόλης και να του παραχωρηθεί κοινόχρηστος χώρος επιφανείας 6 τ.μ. μέτρων επί της Πλατείας Ιπποκράτους.
Η συζήτηση της αίτησης ορίστηκε για τη δικάσιμο της 21ης Σεπτεμβρίου 2021 ενώ το αίτημα για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, που εξετάστηκε χθες, απορρίφθηκε.
Ο επιχειρηματίας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Γιάννη Καραμιχάλη ενώ ο Δήμος Ρόδου κατά τη συζήτηση της προσωρινής εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κκ. Ακη Δημητριάδη και Κώστα Γιαννακό.