Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικές διευκρινίσεις του M. Παπαγεωργίου για τους δασικούς χάρτες – Oδηγίες προς τους πολίτες

Διευκρινίσεις έδωσε χτες, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το ζήτημα των Δασικών Χαρτών, το μέλος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την τροποποίηση του Δασικού Νόμου σε σχέση με τους Δασικούς Χάρτες και Νομικός Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου.
Αν και το θέμα πήρε παράταση λίγων μηνών, όλοι το παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία και ιδιαίτερα οι πολίτες που είτε έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, είτε βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για να τις υποβάλουν.
«Μετά την πρωτοβουλία που υπήρξε, όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νότιο Αιγαίο –με σημείο αιχμής την πρωτοβουλία της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου με την υποστήριξη και συνεργασία της ΠΝΑι και του ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου- έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο και τώρα, βρισκόμαστε σε μια νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
Αυτή η διαδικασία αφορά στην τροποποίηση και αναθεώρηση του καθεστώτος που είναι προβληματικό κι έχει δημιουργήσει όλα τα γνωστά προβλήματα στους πολίτες και βεβαίως, στην αγορά.
Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, αντικειμενικά βλέπουμε ότι τυγχάνει της αναγνώρισης του Υπ. Περιβάλλοντος και της πολιτικής ηγεσίας –όμως, πέρα από το πολιτικό διακύβευμα υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας (ο Άρειος Πάγος στο επίπεδο ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και το Στε σε επίπεδο προστασίας περιβάλλοντος) που με βάση το Πολίτευμά μας έχουν κι αυτά τον ρόλο τους.
Το νέο καθεστώς θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις και στα κεκτημένα που έχουν διαμορφώσει οι αποφάσεις των δικαστηρίων ενώ, έχουμε και την θέση των κρατικών φορέων που βλέπουν τα πράγματα, τελείως γραφειοκρατικά.
Για παράδειγμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που με τις δικές του ‘αγκυλώσεις’, φέρνει αντιρρήσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε το καθεστώς που ισχύει σε όλο το Νότιο Αιγαίο, τόσο γεωμορφολογικά όσο και ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιρρήσεις των πολιτών και αν αυτή την περίοδο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε υποβολή ή όχι, ο κ. Παπαγεωργίου ήταν κατηγορηματικός:
«Επειδή είναι σε εξέλιξη οι ζυμώσεις σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, ελήφθη η πρωτοβουλία –για να μην υπάρξει περαιτέρω χάος και αντιφάσεις στην όλη διαδικασία- να υπάρξει μια εξάμηνη αναστολή επί της διαδικασίας των αντιρρήσεων στην ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Εκεί περιμένουμε και μία απόφαση του ΣτΕ που έχει σχέση με μία αίτηση ακύρωσης που έχει γίνει από πλευράς δασολόγων καθώς και με μία παρέμβαση από την ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σε σχέση με διοικητές πράξεις για αναγνώριση ιδιοκτησίας σε περιοχές δασικές.
Συνεπώς, επειδή βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων και της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, καλό είναι οι πολίτες να περιμένουν λίγο και να μην βιαστούν να προβούν σε αντιρρήσεις, τώρα.
Αυτό ισχύει και για όσους έχουν κάνει ήδη τις αντιρρήσεις τους διότι αναμένουμε να προβλεφθούν στην νέα νομοθετική διαδικασία».
Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την Μύκονο που η μισή πλευρά της έχει άλλο ρυθμιστικό καθεστώς για τους δασικούς χάρτες (είναι καταπράσινη) και η άλλη πλευρά, είναι αποχαρακτηρισμένη με άλλο ρυθμιστικό πλαίσιο. «Εμείς θέλουμε συνοχή στη νομοθεσία γι αυτό και προσπαθούμε να το διασφαλίσουμε νομικά», ανέφερε.
Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, είναι ενιαίο για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με κλιμακούμενες ιδιαιτερότητες, σε σχέση με κάποια νησιά που κρίθηκαν αρχικώς.

Ο ΡΟΛΟΣ
ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Σε ερώτηση εάν η κατάσταση που επικρατεί με το Κτηματολόγιο της Ρόδου, επηρεάζει τη διαδικασία των Δασικών Χαρτών, απάντησε θετικά: «Αυτό δημιουργεί ένα περαιτέρω πρόβλημα για το μεγαλύτερο νησί του Νοτίου Αιγαίου, την Ρόδο με έναν πληθυσμό περίπου 150.000 και με διάφορες ιδιοκτησίες (μικρές και μεγάλες). Ένα από τα παραδείγματα, πέρα από τα νησιά είναι και το Φράγμα Γαδουρά, που χαρακτηρίστηκε… χορτολίβαδο», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιαννης    29.05.2021 21:45

    Με ολο τον σεβασμο προς την δικαιοσυνη οταν 6 δικαστες του στε εξακολουθουν να υποστηριζουν οτι το αεροδρομιο του ελληνικου ειναι δασος σε εμμονικη αντιθεση με την πλειοψηφια που αποφασισε οτι δεν ειναι, σε εφαρμογη του ισχυοντος νομου 998/79αρθ3παρ7 , μου επιβεβαιωνει τον φοβο μου οτι οιαδηποτε νομοθετικη ρυθμιση προς λυση των προβληματων που υπαρχουν θα ακυρωθει απο το στε, γινεται δε πλεον σαφες οτι μονο η αναθεωρηση των αρθρων 24 και 117 του συνταγματος θα οδηγησει σε λυση των προβληματων, ηρθε η ωρα οι πολιτικοι να παρουν τον “μουτζουρη” στα χερια τους δεν υπαρχει αλλη συμβατη λυση

Σχολιασμός άρθρου