Το μέγα εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου άνοιξε την περασμένη Δευτέρα 24 Μαΐου συμβάλλοντας στην επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της νόσου Covid-19.
Από αύριο Δευτέρα, αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι εμβολιαστικοί ρυθμοί, ξεπερνώντας πλέον το φράγμα των 2000 εμβολιασμών ημερησίως. Περίπου 1.600 άτομα πρόκειται να λάβουν το σκεύασμα της Johnson & Johnson και σχεδόν 800 το σκεύασμα της Pfizer.
Μιλώντας στη «δ», ο αναπληρωτής συντονιστής του μέγα εμβολιαστικού κέντρου της Ρόδου και συντονιστής της επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ρόδου, Νίκος Παυλίδης, δηλώνει πώς μέχρι τα μέσα Ιουλίου είναι πιθανό να φθάσει η Ρόδος στο χτίσιμο του τοίχους της ανοσίας της αγέλης.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Παυλίδη αναλυτικά:
• Κύριε Παυλίδη πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες λειτουργίας του mega εμβολιαστικού κέντρου στη Ρόδο;
Μετά την πρώτη μέρα και τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν, όλα κύλησαν ομαλά. Υπάρχει μία ομαλή ροή συνεχώς. Τα μικροδιαδικαστικά ζητήματα, λόγω της μεταφοράς των γραμμών από το Νοσοκομείο στο μέγα εμβολιαστικό κέντρο λύθηκαν πολύ γρήγορα και μπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.
Η λειτουργία του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από κοινού με το Δήμο Ρόδου, η οποία υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το mega center έχει στελεχωθεί από νοσηλευτές του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Ρόδου. Όλοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι. Γνωρίζουν καλά να χειρίζονται τα εμβόλια. Ειδικότερα αυτό της Pfizer το οποίο εκτός της ευαισθησίας που έχει στις υψηλές θερμοκρασίες, απαιτεί αραιώσεις με συγκεκριμένες δοσολογίες, προκειμένου κάθε φιαλίδιο να βγάλει ακριβώς έξι δόσεις και να μη χαθεί ούτε μία.
Μας βοηθούν επίσης εθελοντές από το Χαμόγελο του Παιδιού, η 95 ΑΔΤΕ, ενώ και ιδιώτες γιατροί συνεπικουρούν εθελοντικά το έργο μας. Όλοι είναι άψογοι στο ρόλο τους, γιατροί, νοσηλευτές, εθελοντές, στρατιωτικοί. Κάνουν υπερπροσπάθεια όλοι τους! Από τη Δευτέρα αναμένουμε επίσης πέντε γιατρούς και εννέα νοσηλευτές από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια.
• Πόσες γραμμές λειτουργούν αυτή τη στιγμή και πόσες θα ανοίξουν στο επόμενο διάστημα;
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέντε γραμμές της Pfizer και έξι της Johnson & Johnson… Συνολικά υπάρχουν 24 γραμμές, ο αριθμός των οποίων μεταβάλλεται ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου. Μπορεί να ανοίξουμε και να κλείσουμε ανάλογα με τη ζήτηση. Εάν έχουμε περισσότερα ραντεβού με Johnson & Johnson ανοίγουμε περισσότερες γραμμές… Την πρώτη εβδομάδα γίνονταν 1200 εμβολιασμοί σε καθημερινή βάση. Από τη Δευτέρα, θα ανοίξουν επιπλέον γραμμές και θα ξεπεράσουμε τους 2000 εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματισθεί 1600 εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και 800 με το εμβόλιο της Pfizer. Θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό και συνεπώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους …μία κι έξω.
• Εχουν αυξηθεί οι εμβολιαστικοί ρυθμοί στη Ρόδο και πότε πιστεύετε ότι θα φθάσουμε στην… ανοσία;
Μέχρι τώρα κυμαινόμαστε σε καλά επίπεδα… Όσο περνάει ο καιρός, από την επόμενη εβδομάδα θα ανεβαίνουν πολύ περισσότερο οι ρυθμοί. Όλες οι εμβολιαστικές γραμμές είναι συγκεντρωμένες στο μέγα κέντρο και οι εμβολιασμοί γίνονται γρήγορα και μαζικά. Ευελπιστώ ότι μέχρι τα μέσα αν όχι τα τέλη Ιουλίου, θα έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της Ρόδου.
• Υπάρχει στη Ρόδο ικανοποιητική συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία;
Ο κόσμος έρχεται με μεγάλη προθυμία να εμβολιαστεί. Συμμετέχει στην εμβολιαστική εκστρατεία, αισθανόμενος την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα, ώστε να κινηθεί η οικονομία, να κυλήσει ομαλά η σεζόν… Η ένταξη της Ρόδου στο πορτοκαλί χάρτη της Ολλανδίας, δεν μας χαροποιεί καθόλου.
Όντως διακρίνουμε μεγάλο ενδιαφέρον από άτομα κάθε ηλικίας για τους εμβολιασμούς Γι’ αυτό θα έπρεπε να είχε ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 20ρηδες, ώστε να υπάρχει ευελιξία και να μη χάνονται δόσεις.
Υπάρχουν π.χ. άνθρωποι που δεν προσέρχονται στο ραντεβού είτε επειδή το ξέχασαν, είτε επειδή κάτι τους έτυχε ή απλά το μετάνιωσαν. Κάθε μία από αυτές τις δόσεις, τις χάνουμε. Και δεν πρέπει να γίνεται αυτό, δεν πρέπει να πετιούνται οι δόσεις και τα χρήματα…
• Ποιο θα λέγατε πώς είναι το υγειονομικό προφίλ του νησιού;
Δεν έχω προσωπικά ολοκληρωμένη εικόνα για το επιδημιολογικό προφίλ της Ρόδου. Παρόλα αυτά, αυτό που γνωρίζω είναι ότι όσα rapid tests κάνουμε στο κέντρο υγείας Ρόδου από το Φλεβάρη μέχρι τώρα, είναι όλα αρνητικά. Δεν έχει βρεθεί ούτε ένα θετικό, πράγμα που σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς…
• Αφού λοιπόν εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, μπορούμε να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο ζωής, στην κανονικότητα όπως συνηθίζουμε να λέμε;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Επειδή έχουμε κάνει το εμβόλιο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσέχουμε. Τον ιό μπορεί να τον κολλήσει και να τον μεταδώσει και αυτός που έχει εμβολιαστεί. Βέβαια όσοι έχουν εμβολιαστεί θα περάσουν τον ιό ως μία απλή γρίπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παύεις να το μεταδίδεις. Και αν τον μεταδόσεις σε κάποιο μη εμβολιασμένο θα το περάσει πολύ χειρότερα… Συνεπώς και η χρήση της προστατευτικής μάσκας επιβάλλεται μετά το εμβόλιο και το συχνό πλύσιμο των χεριών… Όλα τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται μετά τον εμβολιασμό. Είναι πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη καθενός… Δεν θα σταματήσει άμεσα που ζούμε τώρα.
• Υπήρξαν στη Ρόδο σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια;
Στη Ρόδο δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια, ειδικά από το σκεύασμα της Pfizer. Καμία απολύτως παρενέργεια δεν παρουσιάστηκε και σε όσους εμβολιάστηκαν με το Johnson & Johnson. Ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών είχαμε σε όσους εμβολιάστηκαν με το Astra Zeneca. Πρόκειται όμως για κοινές παρενέργειες, όπως πόνος στο χέρι, δέκατα, κομμάρες ατονίες κλπ…. Αυτές μπορεί να παρουσιαστούν και με τα κοινά εμβόλια. Με ένα ντεπόν περνάνε σε δύο μέρες… Σε μεμονωμένες περιπτώσεις η ατονία και οι κομμάρες μπορεί να διαρκέσουν έως και μία εβδομάδα, αλλά μέχρι εκεί.
• Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες;
Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι ανεξαιρέτως χωρίς φόβο. Και αφού εμβολιαστούμε, δεν θα πρέπει να πάψουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Έστω και ένα κρούσμα να εκδηλωθεί στη Ρόδο, και πολύ περισσότεροι αν είναι ασυμπτωματικό, η μετάδοση του ιού θα γίνει με γεωμετρική πρόοδο, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγες μέρες μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στους πάντες…