Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, την 4η Ιουνίου 2021 η προκαταρκτική εξέταση, που παρήγγειλε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, κατόπιν αναφοράς – υπομνήματος της αναδόχου του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων στο νησί, κοινοπραξίας «Enact AE – Στηριξις Τεχνική ΑΕ» και των δύο εταιρειών μεμονωμένα, για παράβαση καθήκοντος και απείθεια.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με υπόμνημα ζήτησαν, από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων, όπως ενδεικτικά της παράβασης καθήκοντος από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Εργασιών.
Το δια του αρχικού υπομνήματος αίτημα είχε απορριφθεί από την Εισαγγελέα Υπηρεσίας που απεφάνθη ότι η διαφορά είναι αστικής φύσεως χωρίς ποινικό χαρακτήρα.
Ακολούθησε η υποβολή δεύτερου υπομνήματος, που προκάλεσε την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης με παραγγελία της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Η κοινοπραξία διατείνεται ότι οι ελεγχόμενοι αν και είχαν και συνεχίζουν να έχουν στη διάθεσή τους σε καθημερινή βάση τα στοιχεία με τα ζυγολόγια από τους ΧΥΤΑ, που την ευθύνη λειτουργίας έχει ο Δήμος, τους κωδικούς πρόσβασης διαδικτυακής πλατφόρμας για την online παρακολούθηση με gps των οχημάτων που διαθέτει και απασχολεί καθημερινά, τις καταστάσεις με το απασχολούμενο στο έργο προσωπικό ανά ημέρα και μήνα, παρόλα αυτά δεν πληρώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει.
Διατείνεται ότι εκτελεί πολλαπλάσιο έργο αποκομιδής αστικών απορριμμάτων του συμβατικά ανατεθέντος αλλά και ότι η ΔΥ και η Επιτροπή Παραλαβής δεν προέβησαν -ως όφειλαν στην μηνιαία παραλαβή των λογαριασμών, σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, και «περίμεναν» να παρέλθει το χρονικό διάστημα της «Υψηλής περιόδου» για να αποφανθεί η Οικονομική Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι πρέπει να περικοπεί το 50% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών με αναδρομική ισχύ λόγω Covid-19 και επικουρικώς λόγω πλημμελούς εκτέλεσης εργασιών.
Την Δευτέρα κατέθεσαν δύο μέλη από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο και κατέστησαν σαφές ότι δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία ελήφθη η υπ’ αρίθμ. 617/2020 απόφαση, που προκάλεσε την ένδικη διαφορά.
Θυμίζουμε ότι στο διοικητικό σκέλος της ίδιας «αντιδικίας» με την υπ’ αρίθμ. Ν17/2021 απόφαση του Θ’ Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς απορρίφθηκε ουσία το αίτημα προσωρινής δικαστικής προστασίας που υπέβαλε η κοινοπραξία και οι δύο εταιρείες μεμονωμένα κατά του Δήμου
Στην πορεία ωστόσο της «αντιδικίας» επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός «μαμούθ» με σημαντική οικονομική ωφέλεια για τον Δήμο, τους πολίτες και γενικά για το δημόσιο συμφέρον και επικυρώθηκε από την Οικονομική Επιτροπή μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ENACT AE.
Εκ του συνολικού ποσού των 5.276.476,086 Ευρώ η εν συνόλω παραίτηση έναντι του Δήμου Ρόδου, ανέρχεται στο ποσό των 2.075.876,08 ευρώ.
Στο ποσό αυτό της παραιτήσεως δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσό τουλάχιστον των περαιτέρω 98.400 ευρώ, που θα καταβληθεί αμοιβαία προσπάθεια από τον Δήμο Ρόδου και τον Ανάδοχο/ους – Ιδιώτη/ες για να εισπραχθούν για το ΚΔΑΥ, από την ΕΕΑΑ.
Το συνολικό ποσό πρότασης του αναδόχου είναι η τελική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Ρόδου στο συνολικό maximum ποσό των 3.200.000 €.
Εκτιμάται έτσι ότι θα υπάρξει παραίτηση από τα όσα έχουν καταγγελθεί όπως προβλέπει και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.