Με απογοήτευση υποδέχθηκαν τα νέα οι Βρετανοί που ανυπομονούν να ταξιδέψουν στη Ρόδο, μετά τις εξελίξεις με την «πράσινη λίστα» με αποτέλεσμα, πολλοί να αναγκαστούν να μεταθέσουν τις διακοπές τους για αργότερα, ή ακόμα και να τις ακυρώσουν!
Στην επικαιροποίηση δεν προστέθηκε καμία χώρα στην “πράσινη λίστα”, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, να περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” των τουριστικών προορισμών, αυξάνοντας τις ελπίδες των Βρετανών τουριστών να έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί λίστα”, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται “κόκκινες” ή “πορτοκαλί” δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται.
Όλες οι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 8 Ιουνίου.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί ομάδες από -κυρίως- επαναλαμβανόμενους Bρετανούς επισκέπτες της Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου μέσω των οποίων μοιράζονται τις εμπειρίες από τις διακοπές τους, την αγάπη τους για τον προορισμό και κρατούν ζωντανές τις μνήμες από τις ανέμελες ημέρες που πέρασαν στο νησί μας. Πρώτο θέμα συζήτησης πλέον στις διαδικτυακές ομάδες των Bρετανών, είναι η παραμονή της χώρας μας στην “πορτοκαλί λίστα” και η απογοήτευση για την εξέλιξη είναι διάχυτη καθώς πολλοί είτε ακύρωσαν είτε μετέθεσαν για αργότερα τις διακοπές τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού χωρίς να διστάσουν μάλιστα να κρίνουν τις αποφάσεις του Μπόρις Τζόνσον ως παράλογες.
Οι ακυρώσεις για διακοπές στη Ρόδο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, διαδέχονται η μία την άλλη μετά την απόφαση της Βρετανίας να μην αλλάξει κατηγορία την Ελλάδα, ή έστω συγκεκριμένους προορισμούς της χώρας μας, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.
Η Βρετανία παραμένει βαρόμετρο για τον τουρισμό στη χώρα μας και η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη σίγουρα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις καθώς, θα αφαιρέσει δυναμική από το τουριστικό ρεύμα του Ιουνίου.
Η Heather Platt, που επισκέπτεται τη Ρόδο για περισσότερα από 20 χρόνια ακόμα και δύο φορές στη διάρκεια της σεζόν, πέρυσι δεν κατάφερε να ταξιδέψει στον αγαπημένο της προορισμό γι αυτό και περίμενε με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις για την πράσινη λίστα. «Μετά τις εξελίξεις έχω μεταθέσει το ταξίδι μου για τον Σεπτέμβριο ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα δεδομένα για τον κορωνοϊό. Πέρυσι δεν κατάφερα να έρθω, μετέθεσα το ταξίδι για φέτος τον Ιούνιο αλλά λόγω των μέτρων της κυβέρνησής μας, αποφάσισα και πάλι να πάρω μια μικρή αναβολή για το ταξίδι μου στην όμορφη Ρόδο. Μου έχει λείψει η θάλασσα, το ελληνικό φαγητό και βέβαια ο ελληνικός ήλιος αλλά δεν μπορώ να μπω σε καραντίνα 10 ημερών επιστρέφοντας στο σπίτι μου από τις διακοπές, διότι εργάζομαι και δεν έχω αυτά τα περιθώρια. Δίνουμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο λοιπόν, με την ελπίδα ότι θα καταφέρω να συναντηθώ φέτος με αγαπημένους φίλους εκεί στην όμορφη Ρόδο. Δεν σας κρύβω ότι είμαι βαθύτατα απογοητευμένη από την εξέλιξη καθώς είχαμε προσδοκία ότι η Pόδος θα μπει τουλάχιστον στην πράσινη λίστα», λέει στη «δ» η Heather η οποία θεωρεί το νησί μας ως δεύτερο σπίτι της, όπως λέει η ίδια.
Παρόλα αυτά, κάποιοι Βρετανοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού χρησιμοποιώντας την πρόσφατη αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, πως στη Ρόδο καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου κατά 43%.
Επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες της Ρόδου, αλλά και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, μη έχοντας άλλο τρόπο, διατηρούν επαφή με τον αγαπημένο τους προορισμό μέσω των social media ανταλλάσσοντας φωτογραφίες και εμπειρίες, αλλά και «ξεναγώντας» διαδικτυακά τους νέους επισκέπτες που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί μας.
Ωστόσο, τα πολλά κλειστά καταστήματα και η περιορισμένη τουριστική κίνηση, έχουν ήδη γίνει αντικείμενο σχολιασμού στις συγκεκριμένες ομάδες.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις αντικειμενικές δυσκολίες λειτουργίας των εποχιακών καταστημάτων, όχι μόνο των μέχρι πρότινος περιοριστικών μέτρων αλλά και εξαιτίας του τεράστιου λειτουργικού κόστους.
Μια βόλτα από τουριστικές περιοχές που κανονικά έπρεπε να «βουλιάζουν» από επισκέπτες αυτή την περίοδο, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τις τεράστιες επιπτώσεις της μετά covid-19 εποχής και τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου, για την ενιαία προβολή του νησιού στο εξωτερικό και φέτος, μετά το επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος και κατά τη σεζόν του 2020.
https://www.dimokratiki.gr/05-06-2021/akyroseis-kratiseon-i-metatheseis-chronoy-diakopon-apo-vretanoys-toyristes/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.