Μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής στην οποία προεδρεύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής, αγγίζει, επίκαιρα και κρίσιμα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των Περιφερειών.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κόνσολας στην εισήγηση του, έθεσε πέντε (5) στόχους:
1ον: Την προσαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου στην ιδέα της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι η Επιτροπή Περιφερειών θα προχωρήσει στην διαμόρφωση προτάσεων για αλλαγές στο πλαίσιο, στο είδος και στα ποσοστά ενισχύσεων, αλλά, κυρίως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων.
2ον: Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις 8,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων θα είναι 7 προς 10. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα αυτό είναι οξύτερο για ορισμένα νησιά και κυρίως για τις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές. Προανήγγειλε ότι η Επιτροπή θα κινηθεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου νέων κριτηρίων που θα καθιστούν δυνατή την οριοθέτηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν δημογραφικές προκλήσεις και να προτείνει μέτρα άμεσης αντιμετώπισης.
3ον: Πολιτικές εξωστρέφειας και ανάπτυξης για τα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Ο κ. Κόνσολας έθεσε ως στόχο τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια να μετατραπούν σε αναπτυξιακό βραχίονα κάθε περιφέρειας. Έθεσε ως στόχο τη διασύνδεσή τους με το περιφερειακό αναπτυξιακό πρότυπο, με την τοπική κοινωνία μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και αναβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, που πρέπει να αποκτήσουν διεθνή εμβέλεια και προσανατολισμό.
4ον: Την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στις ελληνικές περιφέρειες.
Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, η Επιτροπή Περιφερειών θέλει να βάλει τις βάσεις για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μέσα από μια ευρεία διαβούλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα με τη συμμετοχή της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των κομμάτων, των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
5ον: Την αξιοποίηση της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής ανάπτυξης των περιφερειών για την επόμενη δεκαετία.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της μελέτης του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή πολιτική της επόμενης δεκαετίας με στόχο: α) ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας σε όλες τις περιφέρειες, β) δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε κάθε περιφέρεια, γ) σύνδεση των Περιφερειών με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Μάνος Κόνσολας που προεδρεύει και στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, έχει επεξεργαστεί σχέδιο συγκεκριμένων προτάσεων που απελευθερώνουν την άσκηση ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής.
Η συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, για τον προγραμματισμό των εργασιών της, θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας αναφέρει:
«Η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής θα κινηθεί με άλλες ταχύτητες. Δεν θα περιοριστεί σε ένα τυπικό και διεκπεραιωτικό ρόλο.
Στην Επιτροπή θα έρθουν Υπουργοί της κυβέρνησης, φορείς, παραγωγικές τάξεις και εκπρόσωποι περιφερειών όχι για να γίνονται φιλολογικές συζητήσεις, αλλά για να διαμορφώνονται εφαρμοσμένες πολιτικές, για να δρομολογούμε λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας.
Θέλω να εξάρω το μοναδικό κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας που διαμορφώθηκε και το οποίο οφείλεται σε όλα τα κόμματα».