Στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, υποβλήθηκε το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την Προστασία, Ανάδειξη, Προαγωγή και Εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου με τίτλο: «Η σύγχρονη και ευφυής Καστροπολιτεία της Ρόδου – Μία πόλη μέσα στην πόλη», 2022-2042.
Το σχέδιο, συντάχθηκε από τη δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ Στέφανο Δράκο με την αρωγή των συνεργατών του.
Σε αυτό, περιλαμβάνονται προτάσεις του Δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, για τα επόμενα είκοσι έτη και αφορά σε μελέτες, προμήθειες, υπηρεσίες και έργα που θα εκτελεστούν από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η προγραμματική, από πλευράς Δήμου Ρόδου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 96.625.023 € και αναπτύσσεται σε 43 σελίδες που αφορούν ενδεικτικά σε πάνω από 30 έργα μεγάλης κλίμακας και αντίστοιχες μελέτες.
Στο Α’ μέρος του σχεδίου περιλαμβάνονται μελέτες όπως:
-«Ευφυής διαχείριση δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης»,
-«Ευφυείς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»,
-«Ευφυείς πλατείες τεχνολογίας Μεσαιωνικής Πόλης Δήμου Ρόδου»,
-«Έξυπνη Καστροπολιτεία: Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου»,
-«Δημιουργία σύγχρονων δομών υγείας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου», τα αντίστοιχα έργα τους και άλλα.
Το Β’ μέρος, αφορά σε μεγάλα έργα, όπως ενδεικτικά:
-«Εγκατάσταση μηχανικών συστημάτων στάθμευσης», που αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση μηχανικού συστήματος στάθμευσης για την αντιμετώπιση της ελλείψεως χώρων στάθμευσης και την αποσυμφόρηση της Μεσαιωνικής Πόλης,
-«Garden Park Theater» Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, που αφορά στη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολύχρωμου κήπου με βότανα και φυτά από το σύνολο της ελληνικής και μεσογειακής χλωρίδας, εντός του χώρου του θεάτρου της οδού Ανδρονίκου στη Μεσαιωνική Πόλη, βασιζόμενο σε παγκόσμια πρότυπα, με την παράλληλη ανάπτυξη θερινού σινεμά, θεατρικής σκηνής, αλλά και χώρου περιπάτου ή και ανάπαυσης/ψυχαγωγίας πολιτών,
-«Η αναγέννηση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου», που αφορά σε πρόταση αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κατοικιών, όπως αυτή αναπτύσσεται στην προγραμματική σε 3 σκέλη,
-«Δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού Μεσαιωνικής Πόλης»,
-«Λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτήριο της Καστελλανίας».
Επιπλέον, περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν σε μία «ζωντανή» Μεσαιωνική Πόλη κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους όπως:
-«Ιπποτικά Χριστούγεννα» και «Αγάπης Ανάσταση», που αντιστοίχως αφορούν στην αναβάθμιση του εορτασμού της περιόδου των Χριστουγέννων και του Πάσχα στο νησί της Ρόδου.
Η δημοτική αρχή του Αντώνη Β. Καμπουράκη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, μαζί με τους συνεργάτες τους, λαμβάνοντας υπόψη:
– ότι η Μεσαιωνική Πόλη του Δήμου Ρόδου, αποτελεί ένα παγκόσμια επίλεκτο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο συμπεριλήφθηκε το έτος 1988, στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί ένα από τα σπάνια – εάν όχι το μοναδικό – μεσαιωνικό οικιστικό σύνολο που διασώζεται σχεδόν ακέραιο με τις οχυρώσεις, την πολεοδομική οργάνωση, τα δημόσια κτήρια, τους ναούς και τις οικίες,
– ότι η εγγραφή της, σύμφωνα με τα κριτήρια της UNESCO, πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη σε τρία (3) σημεία: i) την εξέχουσα ανταλλαγή ανθρώπινων αξιών σε ότι αφορά στις αρχιτεκτονικές, μνημειακές τέχνες και τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τοπίο, ii) το εξαίρετο παράδειγμα αρχιτεκτονικού συνόλου, που απεικονίζει σημαίνοντα στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και iii) το αξιοσημείωτο πρότυπο παραδοσιακής λειτουργίας που αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό, καθώς και
– ότι με απώτερο στόχο τη διαχείριση και την ανάδειξη του παγκόσμιας σημασίας πολιτισμικού αποθέματος της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, στις 28 Σεπτεμβρίου έτους 1984, υπεγράφη η πρώτη (1η) Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη διάρκειας 20 ετών.
Σήμερα, 37 έτη μετά, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 8 παρ.10 του Ν.4071/2012 που αφορά σε έργα, προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, την αδήριτη ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά πρώτιστα της ακλόνητης πρόθεσης των συμβαλλόμενων για την υλοποίηση μελετών, έργων, προγραμμάτων και υπηρεσιών, για τη συντήρηση, προστασία, ανάδειξη, προαγωγή και εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής Πόλης Δήμου Ρόδου σε σύγχρονη και ευφυή Καστροπολιτεία, μέσω της οποίας θα εγγυάται η διάσωση και διάδοση του μοναδικού αυτού επίλεκτου μνημείου της ανθρωπότητας, συνέταξε και ζήτησε την υπογραφή «Προγραμματικής Σύμβασης», για την προστασία, ανάδειξη, προαγωγή και εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής Πόλης Δήμου Ρόδου σε σύγχρονη και ευφυή Καστροπολιτεία.
Με τον τρόπο αυτό, η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δρ. Στέφανος Δράκος, σχεδιάζουν την αναλλοίωτη διατήρηση της ιστορικότητάς της, τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής του ενεργού οικισμού, καθώς και την ευφυή αυτονόμηση λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της σε ευφυή Καστροπολιτεία.
Σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού με 24ωρη λειτουργία στην πλατεία Ιπποκράτους στη Μεσαιωνική Πόλη, σε κτήριο που θα διατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα συστεγάζει αστυνομικούς, υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας και επισκέπτη – ιατρό.
Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης για την Προστασία, Ανάδειξη, Προαγωγή και Εκσυγχρονισμό της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, θα συμπληρωθεί νε προτάσεις και έργα του Υπουργείου για τη συγκρότηση του τελικού κειμένου της Προγραμματικής, που στη συνέχεια θα υπογραφεί.
https://www.dimokratiki.gr/13-06-2021/se-sygchroni-kai-eyfyi-kastropoliteia-tha-metatrapei-i-mesaioniki-poli-tis-rodoy/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.