Ειδήσεις

Δραματική έκκληση για προσφορά αίματος

Στις 28 Μαΐου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) εξέπεμπε σήμα κινδύνου για έλλειψη αίματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο, κάνοντας έκκληση για προσφορά. Ηταν μία από τις πολλές εκκλήσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ασθενείς μέσα στην πανδημία, η οποία επηρέασε σημαντικά το κομμάτι της αιμοδοσίας στη χώρα μας, αφού κράτησε πολλούς αιμοδότες μακριά από τα νοσοκομεία υπό τον φόβο του κορωνοϊού. Τώρα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί στο Λαϊκό, ωστόσο το πρόβλημα παρατηρείται έντονα σε διάφορα νοσοκομεία κατά διαστήματα.

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε σημαντική υστέρηση στην προσφορά αίματος, που ήταν πολύ έντονη ειδικά στην αρχή. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την άνοιξη του 2020 καταγράφηκε μείωση στη συλλογή αίματος στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων, που κυμάνθηκε από 25% έως και 60%. «Επειτα από μεγάλη έκκληση προς τους πολίτες να αιμοδοτήσουν, η κατάσταση βελτιώθηκε. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ακόμα δεν έχει εξομαλυνθεί η αιμοδοσία. Το παλεύουμε μέρα με τη μέρα», τονίζει στην «Κ» η γενική γραμματέας του ΠΑΣΠΑΜΑ Ιωάννα-Βάνα Μυρίλλα. Το πρόβλημα το βιώνουν εντονότερα οι πολυμεταγγιζόμενοι με αναβολές στις μεταγγίσεις ή με μετάγγιση μικρότερων ποσοτήτων αίματος. Κάθε χρόνο για τις ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 120.000 μονάδες αίματος, τις οποίες συχνά πιέζονται να βρουν οι ίδιοι μεταξύ των συγγενών και φίλων. Σε ακραίες δε περιπτώσεις, όπως επισημαίνει η κ. Μυρίλλα, οι πάσχοντες φτάνουν ακόμα και στο σημείο να πληρώνουν για να βρουν κάποιον να δώσει αίμα, κάτι που εκτός από παράνομο είναι και άκρως επικίνδυνο.

Η χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, η οποία τιμήθηκε με εθελοντική αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας υπό την αιγίδα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στέλνει μήνυμα προς τους πολίτες να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΕΑ, όσοι έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 μπορούν να αιμοδοτήσουν. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορούν να προσφέρουν αίμα επτά ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων. Τα άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη COVID-19 ή που παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο, δεν επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν παρά μόνο εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων. Εάν ο υποψήφιος αιμοδότης είχε συμπτώματα αλλά αρνητικό τεστ, μπορεί να αιμοδοτήσει εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου